Saturday , November 26 2022

Aglomeraţie mare la UPU după 3 ianuarie, pentru că medicii de familie nu vor mai acorda consultaţii

Aceştia refuză în continuare să semneze actele adiţionale cu Casa de Asigurări de Sănătate u medicii urgentişti nu eliberează nici reţete compensate şi nici concedii medicale,  iar pacienţii sunt îngrijoraţi că va fi un adevărat haos. Pe partea cealaltă, reprezentanţii CAS susţin că nu există solicitări de întrerupere sau încetare a contractelor existente, chiar dacă actele adiţionale nu au fost încă semnate

medici de familie

După cum v-am informat într-un număr precedent, ­ca­binetele de medicină a familiei nu vor mai acorda servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, începând cu data de 3 ianuarie 2018, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene, după cum a anunţat Societatea Naţională de Medicina Familiei şi a confirmat pe plan local medicul de familie Irina Badrajan, secretar general al Colegiului Medicilor Suceava. Toate acestea se întâmplă deoarece protestele din luna noiembrie ale medicilor de familie au rămas fără niciun răspuns. Vă reamintim că la începutul lunii trecute, medicii de familie suceveni au protestat în faţa Prefecturii Suceava şi CJAS, în semn de solidaritate cu colegii din ţară, proteste de acest fel având loc la nivel naţional. In aceste condiţii, sistemul de sănătate sucevean va deveni haotic iar presiunea va cădea pe sistemul de urgenţă pentru că puţini vor fi dispuşi să scoată bani din buzunar pentru consultaţii. Medicii urgentişti preconizează că numărul prezentărilor se va dubla dar cu toate acestea, ei nu pot să-I ajute pe pacienţi nici cu reţete compensate şi nici nu vor putea să le elibereze concedii medicale. Atât pacienţii cât şi medicii din spitale sunt îngrijoraţi şI speră să fie găsite soluţii în cel mai scurt timp, pentru a evita haosul în sistem, mai ales că medicii de familie, titulari de cabinete, nu pot fi obligeţi să semneze contractele dacă ei nu doresc să facă acest lucru.  Contractele care sunt în prezent, expiră pe data de 31 decembrie 2017. Ca ele să poată fi continuate trebuie ca medicii titulari de cabinete să semneze  un act adiţional şI în aceste condiţii nu vor putea presta niciun fel de serviciu în contrat cu casa de asigurări. Asta înseamnă că nu vor putea să elibereze  reţete compensate, bilete de trimitere pentru internare sau pentru ambulatoriul de specialitate sau examene paraclinice sau reţete în regim gratuit. Nu există elementele legale de constrângere ale medicilor de familie ca să poată să semneze actul adiţional.

De partea cealaltă, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava susţin că niciun medic de familie sucevean  nu a solicitat întreruperea contractului dar nici nu au declarat că vor semna actele adiţionale. “In conformitate cu Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al Preşe­dintelui CNAS nr. 1498/1301/2017, termenul de aplicare a prevederilor Contractului cadru şi a Normelor metodologice de aplicare a acestuia în anul 2017 a fost prelungit până la data de 31 martie 2018. Prin urmare, pentru asigurarea continuităţii accordării asistenţei medicale, contractele aflate în derulare cu toţi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale au fost prelungite în sistemul informatic (SIUI) până la data de 31 martie 2018, formatul letric fiind în curs de tipărire. Facem precizarea că, până la această dată nu avem nici o solicitare din partea furnizorilor de încetare sau întrerupere a contractelor aflate în curs de derulare”, a explicat purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava,  Anda Sălăgean.

Medicii de familie solicită nu doar mai mulţi bani pentru medicina de familie, ci şi debirocratizarea sistemului de sănătate. Aceştia au solicitat asigurarea condiţiilor decente pentru asigurarea asistenţei medicale primare, fără protocoale absurde, cofinanţare corespunzătoare, mai ales în mediul rural, res­pectarea pacienţilor şi medicilor. Pacienţii se tem că o decizie a medicilor de familie de a nu semna actele adiţionale începând cu ianuarie 2018 va duce la un haos total. (C.R.)

Vezi si

Patru suceveni au ajuns la spital cu infarct miocardic acut în doar 24 de ore

Aceștia au salvați după ce au primit tratament în cadrul Centrului de Cardiologie Intervențională În …