Thursday , February 9 2023

Aglomeraţie mare la Ortopedie

Toate paturile de la secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean sunt ocupate, pacienţii cu fracturi fiind acum internaţi şi la secţia de Oftalmologie. Medicii operează câte zece cazuri pe zi, iar cadrele medicale din sala de gips lucrează la foc continuu

ghips [800x600]

Secţia de Ortopedie a Spitalului Judeţean Suceava este luată cu asalt în această perioadă de zeci de persoane. Odată cu ultimele ninsori, a reînceput şi sezonul fracturilor şi al entorselor. Sunt oameni care, pentru o clipă de neatenţie, au de suferit săptămâni întregi. Majoritatea pacienţilor sunt bătrâni, care au alunecat pe trotuare, însă la unitatea spitalicească au ajuns şi împătimiţi ai sporturilor de iarnă, care în urma unei căzături au suferit fracturi la mâini şi picioare. De fiecare dată când ninge, paturile din spital sunt pline de pacienţi. Gheţuşul de pe trotuare şi de pe aleile blocurilor a creat probleme mari în special pacienţilor în vârstă care au suferit fracturi grave.

Medicii atrag atenţia mai ales vârstnicilor asupra faptului că sunt expuşi unui risc mare de a aluneca şi de a suferi fracturi şi entorse odată cu depunerea poleiului. Cele mai grave fracturi sunt cele de şold şi de bazin, care necesită mai bine de trei luni de recuperare, însă şi fracturile membrelor necesită un timp destul de lung de vindecare, de cel puţin 21 de zile. Aici vorbim de fracturile simple, nu de cele deschise, cu deplasări grave, care presupun operaţii şi recuperări de până la şase luni. La Unitatea de Primiri Urgenţe şi cea de gips, prezentările au crescut cu aproape 25% în ultimele zile, de când zăpada s-a aşternut pe străzi, medicii ortopezi lucrând pe bandă rulantă atât la sala de gips, cât şi în sălile de operaţie. Mai bine de jumătate dintre pacienţii care au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă au rămas internaţi pe secţia de Ortopedie din cauza intervenţiilor chirurghicale la care trebuie să fie supuşi în urma fracturilor grave suferite.

Aşa cum reiese din declaraţiile medicului ortoped Codrin Grunichevici, secţia de ortopedie este acum plină, aproximativ zece pacienţi fiind internaţi pe paturile aferente secţiei de Oftalmologie. “Lucrăm la capacitate maximă. Secţia este foarte aglomerată, nu mai avem paturi libere, toate cele 45 de paturi sunt ocupate şi am început să internăm pacienţi pe paturile de la secţia de Oftalmologie. Doar astăzi (n.r. ieri) s-au făcut 11 intervenţii chirurgicale”, am aflat de la medicul ortoped de gardă, Codrin Grunichevici. Medicii îi avertizează pe suceveni, în special pe pensionari, să evite pe cât posibil să iasă din casă în această perioadă, iar dacă deplasările sunt necesare, să poarte încălţăminte adecvată, cu talpă antiderapantă. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Impact puternic între două autocamioane, la Argestru. Unul dintre șoferi a fost rănit

O coliziune puternică între două autocamioane a avut loc miercuri seară, în jurul orei 19. …