Monday , May 6 2024

Afaceristul rădăuțean Samoil Antemie, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, este de negăsit

Curtea de Apel Suceava s-a pronunțat definitiv în dosarul în care afaceristul rădăuțean a determinat zeci de oameni să angajeze credite în nume propriu pentru a-i finanța afacerea. Cinci ani de închisoare, plus plata prejudiciului de 2,6 milioane de lei, a stabilit instanța. Partenerul lui Antemie, Radu Sfichi, a primit 4 ani de închisoare cu executare, dar el se află deja în penitenciar . El a fost condamnat într-un dosar în care Antemie era victimă, fiindcă, neputând să plătească un împrumut de 140.000 de euro la un cămătar din Vicov, Antemie a fost ademenit la “grătar” și a fost “executat”, tăindu-i-se un deget 

Samoil Beniamin Antemie a fost con­­damnat definitiv la 5 ani de în­chisoare cu executare, pentru mai multe infracțiuni de înselăciune, instigare la înșelăciune, spălare de bani, fals și uz de fals. Prima sentință, dată de Tribunalul Suceava în toate capetele de acuzare ce îl vizau pe Antemie, totaliza 24 de ani de pușcărie.  Toate pedepsele, cu excep­ția celor care au fost considerate ca perimate datorită sistemului de prescripție, prevăzut în Codul de procedură penală, au fost confirmate de Curtea de Apel Suceava, iar Samoil Beniamin Antemie va trebui să execute pedeapsa maximă rezultantă, de 5 ani de închisoare. Doar că, așa cum a transmis ieri după-amiază purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Suceava, Samoil  Beniamin Antemie nu a fost găsit nici la domiciliul său din Vicovu de Jos și nici la adresa unde ar locui, fără forme legale, în municipiul Rădăuți. Drept urmare, Samoil Antemie ar urma să fie dat în urmărire generală în Româ­nia dar și în spațiul european, până va fi găsit și introdus într-un penitenciar din România pentru ispășirea pedepsei.

antemie1 [800x600]
In iunie 2014 Antemie a fost reținut de procurorii DIICOT pentru favorizarea infractorului, după ce, în procesul în care el era victimă, iar cămătarii de la Vicov agresorii lui, a declarat că, de fapt, nu a fost vorba de nicio mutilare, el având un deget mai scurt din copilărie
Partenerul său în afacerea creditelor formale de la structurile bancare de la Siret și Rădăuți, Radu Sfichi, din Gălă­nești, este deja în penitenciar, condam­nat în mai vechea afacere ce a vizat chiar “executarea” lui Antemie în curtea cămătarului Tomuță din Vicovu de Jos, când lui  Antemie i s-a tăiat un deget și Sfichi a intrat la pușcărie, alături de Vasile Coroamă – Tomuță, Petru Mun­tean – Petrea lui Murgu, Florin Po­pescu – Popescanu, care i-au tăiat acum aproape șapte ani, cu securea un deget lui Samoil Beniamin Antemie în curtea lui Tomuță, fiindcă Antemie nu reușise să restituie un împrumut de 140.000 de euro. Reamintim că în luna iunie a anului 2014, Antemie a fost reținut de pro­curorii DIICOT pentru favorizarea infractorului, după ce, în procesul în care el era victimă, iar cămătarii de la Vicov agresorii lui, a declarat că, de fapt, nu a fost vorba de nicio mutilare, el având un deget mai scurt din copilărie.

Revenind la procesul în care Antemie a fost condamnat, Curtea de Apel Suceava s-a pronunțat marți, 11 aprilie 2017, confirmând în cea mai mare parte sentința dată anul trecut de Tribunalul Su­ceava în dosarul ce îl vizează pe Sa­moil Beniamin Antemie,  Radu Sfichi, soțiile celor doi,  mai mulți funcționari bancari care lucrau la BCR Rădăuți și Siret acum aproximativ 10 ani și câteva zeci de persoane care au acceptat să anga­­jaze contracte bancare pe numele ce­lor doi, punându-le la dispoziție actele de identitate fără să se preocupe de fo­losirea în viitor a datelor lor personale.

In dosarul în care judecătorii s-au pronunțat, Samoil Beniamin Antemie este acuzat de fals, uz de fals, spălare de bani și alte infracțiuni economice. Alți 50 de inculpați au fost judecați în acest dosar, inclusiv “camaradul” Radu Sfichi, so­țiile și rude ale celor doi. Doar Sfichi și Antemie au primit condamnări cu executare.

Judecătorii Curții de Apel Suceava au confirmat  sentința inițială, formulată de Tribunalul Suceava, care l-a condamnat pe afaceristul rădăuțean Samoil Beniamin Antemie la pedeapsa de 5 ani închisoare, sub aspectul infracțiunii de complicitate la înșelăciune, interzicân­du-i acestuia dreptul de a alege ori de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocu­pa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a fi administrator de firmă, cu titlul de pedeapsă accesorie. Antemie a mai primit un an de închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale, încă un an de închi­soa­re pentru fals în înscrisuri sub sem­­nătură privată. Judecătorii  l-au mai condamnat pe Samoil Beniamin Antemie la 5 ani de închisoare, sub aspectul infracțiunii de instigare la înșelăciune, la încă 5 ani închisoare sub aspectul săvârșirii unei alte infracțiuni de instigare la înșelăciune. Antemie a mai primit un an de închisoare, pentru un alt fals material în înscrisuri oficiale, încă un an de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, la care s-a adăugat o pedeapsă de 4 ani de închisoare sub aspectul infracțiunii de „spălare de bani”.  Cum am mai arătat, deși în total condamnările depășesc 20 de ani  de închisoare, Samoil Beniamin Antemie va executa doar pedeapsa cea mai grea, de 5 ani de închisoare, conform legislației penale din România, fiindcă pedepsele, atât la Tribunal, anul trecut, cât și la Curtea de Apel Suceava, anul acesta, au fost contopite, fiind “concurente”. De menționat că s-a păstrat cu titlu de pe­deapsă accesorie interzicerea dreptului pentru Samoil Beniamin Antemie și pentru Radu Sfichi “de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, dreptul de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, dreptul de a fi administrator de firmă”.

Samoil Antemie, bun de plată cu 2,6 milioane de lei în falimentul Inter Kolb Trans

Curtea de Apel Suceava a păstrat în bună măsură hotărârile luate de Tribunalul Suceava, ca instanță de fond. Cei doi principali vinovați au primit sentinte cu executare – Samoil Benia­min Antemie și Radu Sfichi. Doar că instanța de fond stabilise soluții cu sus­pendare doar pentru soția lui Samoil An­temie. Curtea de Apel a decis însă extinderea pedepselor cu suspendare și pe alte nume, inclusiv foști lucrători bancari care au contribuit la devalizarea structurilor bancare unde au lucrat și care au contribuit la construirea mecanismului de sprijinire a celor doi “întreprinzători”, Antemie și Sfichi, pentru obți­nerea de împrumuturi prin persoane fizice ce habar nu aveau în ce se bagă. Inculpații au fost însă obligați să plă­tească băncilor unde au făcut împrumuturile debitele restante, cu majorările aferente la care s-au angajat în numele lui Samoil Antemie și Radu Sfichi.

Judecătorii de la Tribunalul Suceava au decis ca Samoil Beniamin Antemie să suporte din averea proprie suma de 2.606.014 lei, reprezentând prejudicii aduse firmei intrate în faliment Inter Kolb Trans. Secția Civilă a Tribunalului Suceava a dispus în luna decembrie a anului 2015 respingerea obiecțiunilor la raportul final al firmei lichidatoare Mul­ticonsult IPURL și a dispus închi­derea procedurii insolvenței, după mai bine de patru ani de judecată. In acest fel, Bancpost SA, CEC Bank, Credit Lus Gulf LTD, Fiscul, CEFIN România SRL, Marsat SA Roman și alți câțiva creditori au rămas cu datoriile neachitate, dar și cu speranța că prin atragerea răspunderii materiale a fostului administrator, își vor recupera banii investiți în falimentara INTER KOLB Trans SRL.  In luna noiembrie a anului 2013, în dosarul în care afaceristul rădăuțean Samoil Beniamin Antemie era deja judecat pentru spălare de bani alături de partenerul său de afaceri, Radu Sfichi, din Gălănești, a fost introdusă în cauză, în calitate de parte responsabilă civi­­lmente, și firma Inter Kolb Trans SRL Rădăuți. Decizia luată atunci de jude­cătorii Secției Penale a Tribunalului Su­ceava a venit foarte târziu, după ce la Sec­ția Civilă a aceleiași instanțe se declanșase deja procedura de faliment a firmei lui Antemie încă din anul 2011, în urma unei cereri depuse în 2010, procedura ajungând în 2013 în faza vânzării de active. Până atunci,TIR-uri preluate în leasing fuseseră demult recuperate din administrarea lui Antemie de firmele ce i le-au împrumutat. Firma Inter Kolb Trans a lui Beniamin Antemie a angajat credite bancare la BCR Siret  în sumă de 112.500 euro, la Bancpost Rădăuți  –  76.000 de euro, la CEC Suceava 125.000 de euro și aproximativ 800.000 de lei, dar și un credit European Bank în sumă de 52.000 de lei. Firma lui Sfichi, mai modestă, avea angajate mai puține credite –  unul în valută la BCR Siret, în cuantum de 42.000 de euro, altul în lei, la aceeași sucursală bancară, de 310.000 lei și un altul la Bancpost Rădăuți, de 28.000 de euro. (Neculai ROSCA)

Vezi si

”Argumentele tăcute” ale Învierii lui Hristos – Pastorala ÎPS Părinte Calinic la Praznicul Învierii Domnului – 2024

PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER, ȘI DREPTMĂRITORILOR CREȘTINI DIN ARHIEPISCOPIA SUCEVEI ȘI RĂDĂUȚILOR Har, pace și …