Thursday , April 25 2024

Afaceristul Antemie şi soţia sa, puşi în libertate

Aşteptatul eveniment, cu Samoil Beniamin Antemie în boxa acuzaţilor arestat pentru favorizarea infractorului iar făptuitorii în sală, nu a mai avut loc la Judecătoria Rădăuţi. Ieri dimineaţă, Antemie a fost pus în libertate de Tribunalul Suceava şi nu a mai putut ajunge la Rădăuţi, pentru a da ochi în ochi cu cei care, potrivit ultimei sale declaraţii, nu i-au făcut niciun rău. Soţia lui, Valerica Antemie, a fost pusă de asemenea în libertate, după un scurt sejur în arestul IPJ 

antemie1 [800x600]


O premieră anunţată a justitiei româneşti, cu o victimă în boza acuzaţilor şi cu acuzaţii în sală, nu a mai avut loc. Samoil Beniamin Antemie, afaceristul rădăuţean care a declanşat în luna mai a anului 2009 un proces complex, după ce a arătat că a fost determinat să participe pe timp de noapte la un grătar în curtea lui Vasile Coroamă din Vicovu de Jos, care, fiindcă Antemie nu i-a restutit o datorie de aproximativ 150.000 de euro, iar fi determinat pe prietenii săi Petru Munteanu – Murgu, Florin Popescu – Popescanu şi Radu Sfichi să îl sechestreze şi mutileze pe Antemie, tăindu-i un deget cu o toporişcă pe lemnar, capătul căzut fiind aruncat la câini.
După cinci ani de proces, Antemie a acceptat, în cele din urmă să dea o declaraţie în faţa instanţei – Judecătoria Rădăuţi, în care a retractat toate acuzele aduse anterior împotriva celor mai înainte enumeraţi. Mai mult, a adus-o ca martoră şi pe soţia lui, Valerica Antemie, împreună arătând că evenimentul din mai 2009 nu a avut loc, iar degetul lipsă a fost tăiat în vremea în care Samoil Antemie era copil, fără legătură cu cauza. Aceste declaraţii au avut consecinţe în primul rând asupra psihicului procurorilor parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, care şi-au văzut cinci ani de muncă în dosar şterşi cu o singură mişcare de către Samoil Beniamin Antemie şi de Valerica, soţia lui, care au dat declaraţii în instanţă în ciuda evidenţei. Ca urmare, Samoil a fost reţinut şi, la cererea procurorilor, a fost arestat de Judecătoria Rădăuţi, pentru favorizarea infractorului (a făptuitorului, conform noului cod penal, n.r.), pentru 30 de zile, punându-i-se în sarcină şi o ieşire din décor mai veche, din vara anului trecut, când a năvălit cu o bâtă de baseball în mână în biserica baptistă din Rădăuţi, din care tocmai fusese excomunicat.
Ieri dimineaţă, Tribunalul Suceava a dispus punerea în libertate a lui Samoil Beniamin Antemie, hotărând luarea împotriva lui a măsurii de păstrare în libertate sub control judiciar. Soţia lui, Valerica Antemie a fost de asemenea pusă în libertate sub control judiciar, după un repaus în arestul IPJ Suceava.
Interesant este că pe holul judecătoriei din Rădăuţi, aşteptau venirea lui Samoil Antemie, la termenul stabilit de instanţa de fond în dosarul de mutilare şi sechestrare, toţi inculpaţii, cu excepţia lui Florin Popescu – Popescanu, aflat în penitenciar. Vasile Coroamă – Tomuţă. Radu Sfichi, Petrea Munteanu – Murgu, asistaţi de avocaţi, l-au aşteptat pe Samoil Beniamin Antemie care, în calitate de victimă, ar fi trebuit să aibă ultimul cuvânt. Nu a ajuns decât prin intermediul apărătorului la instanţă – avocatul Gheorghe Horodincă, (fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, n.r.), care a fost de acord cu stabilirea unui nou termen, aşa cum au cerut de altfel şi avocaţii inculpaţilor, Radu Ursu şi Laurian Ostaficiuc.
Judecătorul vârstnic de la Judecătoria Rădăuţi, le-a atras atenţia tuturor celor prezenţi, de la inculpaţii Tomuţă, Sfichi şi Murgu, care au stat smirnă lângă soba de teracotă din sala de judecată, la avocaţii veniţi să apere interesele clienţilor dar şi tuturor celor prezenţi, printre aceştia neobositul “Copilul”, bărbatul din Vicovu de Sus cu părul împletit ca în “Biciul fermecat”, suspectat dar nedovedit că ar fi săvârşit activităţi infracţionale în principal pe linie de contrabandă, că indiferent ce învârteli se vor mai produce, peste o săptămână, mai precis pe data de 20 iunie, Judecătoria Rădăuţi va lua o decizie, indiferent dacă Samoil Beniamin Antemie se va prezenta sau nu în faţa instanţei, pentru a-şi expune punctul de vedere.
Cum a enervat Antemie sistemul judiciar local
Istoria mutilării lui Antemie, inconsecvenţa declaraţiilor acestuia, problemele sale, mult mai grave, ce ţin de împrumuturi pe care zeci de oameni le-au angajat în favoarea lui şi care s-au soldat mai apoi cu trimiteri în judecată pentru spălare de bani, sunt de notorietate.
Acum trei zile, Judecătoria Rădăuţi a decis arestarea pentru 30 de zile a omului de afaceri rădăuţean Samoil Beniamin Antemie, cunoscut ca victimă a mutilării la care a fost supus în luna mai a anului 2009 de nişte cămătari vicoveni. La un termen anterior al procesului în curs la Judecătoria Rădăuţi, în care sunt incriminaţi cei care l-au mutilat, tăindu-i cu o toporişcă un capăt de deget, aşa cum singur a declarat, este vorba despre Vasile Coroamă – Tomuţă, Florin Popescu – Popescanu şi Petru Munteanu – Murgu, Samoil Beniamin Antemie dar şi soţia lui au afirmat că degetul sângerând cu care s-a etalat pe patul de spital, dar şi toate declaraţiile legate de evenimentul din fatidica noapte de mai a anului 2009 sunt doar simple fabulaţii. In fapt, Samoil Antemie a rămas fără un capăt de deget în urma unui accident din copilărie, cu zeci de ani înainte de data la care face referire ancheta. Această declaraţie, susţinută şi de soţie, a avut darul să producă reacţii puternice în rândul sistemului judiciar de la Rădăuţi. Magistraţii, procurori şi judecători, au simţit cum sunt minţiţi pe faţă de un justiţiabil care ani în şir a pozat în victimă, s-a etalat peste tot cu degetul însângerat la vedere, a dat declaraţii detaliate despre modul în care a fost sechestrat, ameninţat şi mutilat ulterior, pentru că nu şi-a restituit o datorie. S-a declanşat atunci o anchetă, Tomuţă, Murgu şi Popescanu au fost reţinuţi, iar după ce au scăpat printre degetele magistraţilor de o arestare prefigurată au stat fugari prin păduri şi pe la stâni mai multe luni, braţul lung al justiţiei neputându-i atinge decât foarte târziu. Iar când au fost prinşi, instanţa a decis, în cele din urmă, judecarea lor în stare de libertate.
La ultimul termen de judecată a acestui dosar, de la sfârşitul lunii trecute, când Samoil Beniamin Antemie, în calitate de victimă a fost audiat, înainte de pronunţare, acesta a întors cu susul în jos toată munca magistraţilor de cinci ani încoace. Declaraţia în ciuda evidenţelor că nu a fost niciodată agresat de cei acuzaţi, şi că nu l-a mutilat nimeni, a avut darul de a-i enerva pe procurorii care au propus incriminarea lui pentru favorizarea infractorului iar a soţiei sale, pentru mărturie mincinoasă. Amintindu-şi că Antemie mai este cercetat şi pentru alte infracţiuni cu violenţă, este vorba despre scandalul pe care l-a făcut în vara anului 2013 în biserica penticostală din Rădăuţi, unde a năvălit cu parul asupra pastorului, procurorii au dispus reţinerea lui, pentru 24 de ore. Mandatul nu a fost pus în aplicare decât marţi, acum două zile, pentru că Samoil Antemie nu era în localitate, pregătindu-şi o plecare din ţară. A fost găsit în cele din urmă pe la Bucureşti, a fost adus încătuşat acasă, la Rădăuţi, iar în cursul zilei de ieri a fost prezentat în faţa judecătorilor rădăuţeni, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Infracţiunile care îi sunt puse în sarcină sunt cele de favorizarea infractorului, în dosarul Tomuţa, dar şi cele de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, vizând acţiunea de forţă din august 2013, când Samoil Beniamin Antemie a intrat cu parul în biserică. Procurorii rădăuţeni au apreciat că declaraţiile sale din instanţă au fost făcute în favoarea lui Vasile Coroamă – Tomuţă, pentru a-l ajuta să evite tragerea la răspundere penală a acestuia dar şi a celorlalţi inculpaţi – Petru Munteanu, Radu Sfichi şi Florin Popescu, cei care au fost anterior chiar de el indicaţi ca autorii sechestrării şi mutilării sale.
Antemie, judecat pentru spălare de bani
In mai 2013, Samoil Beniamin Antemie a fost trimis în judecată de Tribunalul Suceava pentru faptul că în perioada 2005-2008, în calitate de administrator al firmei Inter Kolb Rădăuţi, a falsificat mai multe înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, pe care le-a folosit pentru obţinerea creditelor bancare, inducând în eroare mai multe bănci, la semnarea contractelor de credit.
In dosarul în care afaceristul rădăuţean Samoil Beniamin Antemie este acuzat, alături de partenerul său de afaceri din Gălăneşti Radu Sfichi de spălare de bani, infracţiuni de fals, înşelăciune şi alte infracţiuni au mai fost trimise în judecată alte 47 de persoane pentru înşelăciune, fals în declaraţii şi uz de fals la începutul lunii aprilie a acestui an. Ancheta a fost făcută de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava care au întocmit rechizitoriul din care rezulta că valoarea totală a prejudiciilor cauzate în principal Băncii Comerciale Române prin angajarea de împrumuturi ce nu au mai fost restituite era de 675.800 de euro, în lei şi valută.
După ce la un termen din luna iunie a acestui an Tribunalul Suceava care a preluat dosarul spre judecare a solicitat băncilor de unde cei 49 de inculpaţi au luat împrumuturi să prezinte o situaţie a acestor debite şi să precizeze dacă se constituie sau nu parte civilă în dosar, două unităţi bancare – Alpha Bank şi Cec Bank au comunicat că, pentru împrumuturile nerestituite, puţine la număr şi de valoare mică s-a apelat deja la executori judecătoreşti. Principalul păgubit, BCR a transmis instanţei faptul că se constituie parte civilă pentru recuperarea sumelor datorate de 32 dintre inculpaţii în dosar, reprezentând credit restant, credit curent, dobânzi şi comisioane. Valoarea totală a acestora este de 469.632 de euro şi 2.362.445 de lei. Transformată în întregime în euro la cursul zilei, aceasta înseamnă 1.000.500 euro. Grosul împrumuturilor angajate şi nerestituite au fost angajate de Samoil Antemie – 356.000 de euro şi Radu Sfichi – 61.956 de euro, ceilalţi inculpaţi debitori având de plătit sume între 45.000 şi 150.000 de lei în cazul împrumuturilor nerestituite în moneda naţională şi între 13.000 şi 22.000 de euro în cazul împrumuturilor în valută.
Vinerea viitoare, judecătorul rădăuţean care i-a avertizat pe avocaţii ce au solicitat un termen nou pentru clarificarea ultimelor detalii vizând procesul Antemie victimă şi compania de inculpaţi făptuitori, va da o soluţie. Aşa a promis celor prezenţi ieri în sala de judecată. Soluţia este aşteptată măcar pentru a se demonstra că se poate termina un proces în cursul unei vieţi de om şi, mai bine, înainte de prescrierea faptei. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …