Thursday , April 25 2024

Afacerile prospere cu lalele din regiunea Cernăuți, culcate la pământ de coronavirus

După ce vreme de 15 ani locuitorii din nordul Bucovinei, dar și turiști din România și Republica Moldova – după cum se specifică într-un reportaj al TVR Moldova – s-au obișnuit cu câmpurile de lalele care înfloresc în fiecare primăvară în mai multe localități din preajma Cernăuțiului, anul acesta o schimbare nedorită s-a produs din cauza noului coronavirus. „Pandemia de coronavirus a suspendat sezonul de vizitare a câmpurilor cu lalele din regiunea Cernăi”, se arată în ediția electronică a publicației cernăene de expresie românească „Libertatea cuvântului”. Un prim exemplu vine, după cum informează Agenția cernăeană BucPress, din localitatea Mahala a regiunii Cernăi – înfrățită recent cu Municipiul Suceava – unde au înflorit peste 3 milioane de lalele. La doar 10 km de centrul regional Cernăi acest câmp cu flori atrage tot mai mulți vizitatori, însă aceștia din păcate admiră florile primăverii de la distanță, din motivul carantinei declarat la nivel de țară. Familia Nareșko din regiunea Cernăuți este pasionată de creșterea lalelelor olandeze. Anul acesta pentru prima dată peste frumoasa localitate Mahala, raionul Noua Suliță s-a așternut un câmp impresionant cu lalele de toate culorile. Potrivit Miroslavei Nareșko, la Mahala au fost sădite peste 3 milioane de lalele, iar „în total, în Bucovina anul acesta am sădit peste 7 milioane de lalele”. Cu toate că pandemia de coronavirus a dat peste cap planurile, întreprinzătoarea cernăuțeană susține că nu se va lăsa învinsă, fiind motivată să continue de frumusețea lalelelor și de admirația celor – nu prea mulți – care vin totuși să vadă de la distanță câmpul de lalele. „Nu ne vom opri. Fiecare vizitator ne inspiră. Ne dă forțe”, a spus întreprinzătoarea cernăuțeancă, citată de TVR Moldova. și fiindcă spiritul practic nu trebuie lăsat la o parte, cernăuțeanca a spus că va vinde lalelele cu bulb pentru 15 grivne bucata, adică 10 lei moldovenești sau aproximativ 2,5 lei.

Nu doar în localitatea cu populație preponderent românească sunt astfel de investiții frumoase. Satul Mămăiești din raionul Cozmeni (Chițmani , în varianta ucrainizată)- populație preponderent ucraineană – este cunoscut ca „Mica Olandă”. Nu pentru mori de vânt și nici pentru diguri ori pentru vreo echipă locală de fotbal cu tricouri portocalii, ci pentru întinsele câmpuri de lalele care au înflorit și în această primăvară după ce au fost plantate în trei locuri diferite. Cu toate acestea, din cauza carantinei impuse de autorități, turiștii străini și cei din țară nu vor putea admira această frumusețe a naturii.

Printre celelalte localități cernăuțene celebre pentru câmpurile de lalele se numără încă două din Cozmeni: Revacăuți (unde este și un festival al lalelelor) și, ceva mai nou, la Lujeni. Spre exemplu, câmpul înflorit de la Revacăuți are peste 2 milioane de lalele iar festivalul care aduna mii de participanți din toată țară vecină nu va mai putea avea loc din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Pierderile suferite de întreprinzători din diverse localități unde au fost plantate lalele cu sutele de mii sau chiar cu milioanele sunt de ordinul zecilor de mii de dolari SUA iar uneori florile de pe câmp sunt pur și simplu smulse și aruncate. (D.P.)

 

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …