Friday , March 29 2024

Afacerile imobiliare bat pasul pe loc în Suceava

suceava oras blocuri-1 [800x600]

Preţurile la apartamentele în blocurile noi se menţin cam la acelaşi nivel faţă de acum jumătate de an, iar cele pentru apartamentele vechi au continuat să scadă încet, dar sigur, întrucât numărul de clienţi şi puterea de cumpărare nu a crescut  

Tranzacţiile imobiliare din municipiul Suceava, în ceea ce priveşte apartamentele şi terenurile, bat pasul pe loc de mai multe luni, preţurile fiind cel mult în stagnare sau chiar în scădere, cu puţine excepţii. Programele prin care, anii trecuţi, statul susţinea cumpărarea de apartamente nu mai au condiţii atractive şi sunt tot mai multe familii tinere care nu îşi permit să cumpere apartamente, indiferent că ar fi apartamente în blocuri noi sau în blocuri de locuinţe construite cu cel puţin douăzeci de ani în urmă. „Probabil că în Bucureşti sau în alte oraşe cum ar fi Iaşiul au cresut, pe alocuri, preţul la locuinţe. La Suceava nu se poate pune problema de aşa ceva pentru că nu ar avea cum. Puterea de cumpărare este mai mică, veniturile salariale pentru aceeaşi muncă prestată sunt mai scăzute. Nu ar fi posibilă susţinerea unor preţuri foarte mari”, ne-a spus Dănuţ Constantin de la agenţia imobiliară Practic.
El a precizat totuşi că, în ce priveşte orientarea acelui segment destul de redus de cumpărători, se poate constata că se caută ceva mai mult decât anii trecuţi apartamente cu trei camere. Preţurile în apartamentele noi sunt între 700 şi 800 de euro pe metru pătrat, ceea ce ar arăta o oarecare stagnare pe piaţa imobiliară. In schimb, la apartamentele din blocurile vechi preţurile scad. O particularitate ar fi pe zona Burdujeni unde preţurile la apartamentele din blocurile vechi nu au mai scăzut, dar nici nu s-ar putea vorbi despre o creştere. „Cu un an în urmă puteam să vă arăt şi cazuri de apartamente decomandate cu două camere la preţuri de 25 – 26 de mii de euro, în Burdujeni. Acum nu cred”, a mai spus reprezentantul agenţiei imobiliare Practic.
In general, cartierul Obcine rămâne cel mai scump din oraş, având apartamente destul de spaţioase în blocurile vechi, comparabile cu Burdujeniul, dar nici aici nu au crescut preţurile, ci se poate discuta chiar de o uşoară diminuare. In funcţie de îmbunătăţiri şi de locaţia ca atare, preţul poate ajunge între 31, 32 de mii de euro până la 35 şi chiar 38 de mii de euro. In cartierul George Enescu, un apartament cu două camere, semidecomandat, poate fi găsit şi la preţuri de 25 de mii de euro, iar preţul creşte în funcţie de îmbunătăţiri.
In ce priveşte tranzacţionarea unor apartamente noi, el a spus că a reuşit, în aproape jumătate de an, să vândă peste 20 de locuinţe dintr-un bloc nou cu 26 de apartamente, ceea ce ar fi o performanţă în condiţiile de acum.
Din punctul de vedere al mai multor agenţi imobiliari suceveni, sunt slabe şanse să fie vreo schimbare radicală în perioada următoare, în condiţiile în care nu vor fi modificări substanţiale pe zona economică. De asemenea, nici cu băncile nu mai sunt speranţe foarte mari pentru că, pe lângă veniturile scăzute, nu sunt condiţii de creditare foarte atractive pentru tineri şi, în general, pentru niciun potenţial cumpărător.
Ca şi în alte perioade din anii trecuţi, închirierile sunt în continuare „soluţia de avarie” pentru mai multe agenţii imobiliare din oraş. Cel puţin aşa susţine Dinu Ungureanu, de la agenţia imobiliară Family. „In afara închirierilor, în ultimele două luni nu am prea avut foarte multe intermedieri de apartamente”, ne-a spus Dinu Ungureanu. El a spus că sunt în continuare situaţii în care clienţii se răzgândesc subit şi nu mai vor să tranzacţioneze apartamentul, probabil crezând că vor obţine un preţ mai bun. „Am avut un caz în care un apartamment din Zamca l-a scos proprietarul la vânzare cu 50 de mii de euro, i-am găsit un cumpărător cu 47 de mii de euro, iar apoi vânzătorul s-a răzgândit şi a urcat preţul la 57 de mii de euro”, a spus Dinu Ungureanu. (D.P.)

Vezi si

 Centrul de Transfer Tehnologic în Industry 4.0 și Smart Destinations al USV  a fost acreditat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

În cadrul Centrului USV și al Parcului Științific și Tehnologic vor fi dezvoltate activități variate, …