Friday , April 19 2024

Afacerea Defel Com de la Casa de Oaspeţi, cel mai mare rateu imobiliar al ultimilor zece ani

terenuri defelcom [800x600]

Patronul firmei de distribuţie, acum intrată în insolvenţă, a împrumutat două milioane de dolari din bancă pentru a cumpara parcele din livada vilei lui Ceauşescu de la Suceava, scoasă în 2007 la vânzare de RAPPS. Terenurile sunt scoase acum din nou la vânzare cu anunţuri postate din loc în loc pe strada Izvoarele Sucevei. Patronul firmei intrate în insolvenţă, Adrian Rusu, a fost între timp dat în judecată de alţi proprietari din zonă care au fost convinşi de acesta să plătească fiecare până în 15 milioane de lei vechi pentru realizarea unui PUZ, a unor proiecte de străzi în zonă şi pentru o reţea de apă şi canal 

Strada Izvoarele Sucevei de la intrarea în municipiul reşedintă de judeţ, care traversează acum o zonă rezidentială, a devenit de câţiva ani un tărâm al tranzacţiilor imobiliare ipote-tice. Considerănd că a pus mâna pe o o afacere care să îl propulseze în topul antreprenorilor suceveni, Adrian Ursu, admistrator al firmei Defel Com SRL, a gândit că va câştiga bani buni cumpărând, uneori supralicitănd preţuri ale terenurilor scoase la vânzare de Statul român, prin Regia de protocol – RAPPS. Acum opt ani, înainte de declanşarea crizei imobiliar-bancare, în toamna lui 2007, SC Defel Com SRL Suceava era cel mai tare investitor imobiliar din localitate. A împrumutat în jur de 2 milioane de euro de la bănci şi a cumpărat teren de la stat, nu mai puţin de 43 de parcele a câte 2.500 de metri pătraţi cu gândul că le va revinde ulterior.
In entuziasmul său imobiliar, Adrian Rusu a determinat şi pe alţi proprietari din zonă, la un prim calcul 15 la număr, cărora le-a cerut sume cuprinse între 10 şi 15 milioane de lei vechi, în anii 2008 – 2009, convingându-i pe aceştia că le va rezolva problema planulul urbanistic general şi a proiectelor pentru apă şi canal în contul acestei minime investiţii. Pentru că nu s-a întâmplat nimic, deşi banii au fost încasaţi, cei 15 proprietari care deţin mai multe parcele în zonă şi care au mers pe încredere pe mâna lui Adrian Rusu, l-au acţionat în judecată pe patronul de la Defel Com, cerând banii înapoi. Cum am arătat, sumele nu sunt mari, dar niciunul dintre proprietarii din zonă nu vor să cadă de fraieri. In total, ar fi ceva în jur de 200 de milioane de lei vechi, bani încasaţi de Defel Com sau administratorul de la acea vreme al firmei, care promitea că se va ocupa personal de plata Planului urbanistic zonal şi a proiectului pentru străzi şi reţele de apă şi canal în zonă. terenuri defelcom 2 [800x600]
Mai multe anunţuri de vănzare de terenuri decât copaci, pe strada Izvoarele Sucevei
In stânga şi în dreapta, pe strada Izvoarele Sucevei sunt mai multe anunţuri de vânzare de terenuri decât copaci. Este strada care delimitează proprietăţile potentaţilor Sucevei care s-au înghesuit în anii 2006-2007 să devină proprietari pe parcele scoase la vânzare de RAPPS în zona Casei de Oaspeţi amplasată la ieşirea din Suceava pe o stradă lăturalnică înspre Ipoteşti a devenit şosea de preluare a proprietarii vilelor nou construite. Strada a intrat concomitent în circuitul public fiindcă locuitorii din Ipoteşti, din partea satului de către Suceava nu au mai fost obligaţi să facă ocol de zece kilometri, ca să nu deranjeze “livezile lui Ceauşescu” pe drumul public dar politic privat,cum era acum mai bine de un sfert de veac..
Defel Com, în insolvenţă cerută în nume propriu, după ce a împrumutat 2 milioane de euro din bancă să cumpere teren la Casa de Oaspeţi
In toamna anului 2007, se ştia deja cum s-au finalizat procedurile de vânzare a terenurilor din zona Casei de Oaspeţi. In acea ultimă rundă, au fost vândute ultimele parcele.
Ziarul Obiectiv de Suceava arăta la acea vreme că, de departe Firma Defel Com SRL Suceava era cel mai important achizitor de terenuri în respectivul perimetru. In patru licitaţii succesive, Defel Com a achiziţionat şi a contractat un număr de 39 de parcele, la care s-au adăugat alte patru şi s-au adăugat alte patru achiziţionate în nume propriu de administratorul societăţii, Adrian Rusu. In total 43 de parcele din totalul de 124. Rusu ar fi cumpărat ulterior alte parcele a câte 25 de ari, ajungând să devină proprietar pe mai bine de o treime din terenurile de la Casa de Oaspeţi. Pe locul doi în ceea ce priveşte numărul de parcele cumpărate din fosta livadă a RAPPS, se află firma Grup KMS, cu 12, urmată de SC Acular, cu 9, Vivat Construct cu 6, din care una abia adjudecată, General Consulting – 4 şi Casa Grup – 3. Câte două parcele au mai cumpărat Riff Burg SRL din Timişoara, Biomedica, Gama Alcovin, Construcţii Strugar, Vivat Scheia, Aurolaur SRL şi persoana fizică Ghenghea Olivia. Au mai cumpărat câte o parcelă de teren agenţi economici precum AVCS, Sibelius, Tehnoinstal, Tehnoactiv, Instal Grup, Ucasy, Topoeval, M&D Style Elegant, Interconti, Act Foremin.
Suprafeţele care aparţineau fermelor 1 şi 2 ale Sucursalei Judeţene Suceava a RAPPS, situate pe cele două părţi ale străzii Izvoarele Cetăţii, însumând aproximativ 20 de hectare de teren ocupate de livezi, au fost divizate în parcele mai mici, cu dimensiuni între 10 şi 18 ari, pentru a fi scoase la vânzare celor care doresc să construiască în acest perimetru.
Strada Izvoarele Cetăţii este acum împânzită cu anunţuri de vânzare de terenuri, Cei din zonă spun că este vorba despre suprafeţe pe care Defel Com vrea să le vândă, şi pentru că firma a intrat în procedura insolvenţei anul trecut la cererea debitorului, iar trei lichidatori s-au înghesuit deja pe cadavrul firmei pentru a mai extrage ce se mai poate dintr-o afacere moartă. Secţia Civilă a Tribunalului Suceava a admis anul trecut cererea de deschidere a procedurii insolvenţei depusă de către administratorul SC Defel Com SRL Suceava, Adrian Rusu. S-a acceptat atunci ca administratori judiciari să fie MGA INSOLVENCY SPRL, ALFA INSOLV IPURL şi CAPITAL INSOLV SPRL. Următorul termen fixat la tribunalui Suceava în procesul de insolvenţă de la Defel Com a fost fixat pentru începutul săptămânii viitoare. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …