Tuesday , January 25 2022

Aeroportul Suceava cere amânarea plății ratelor la un credit din cauza lipsei veniturilor

Destul de „anemic”, activitatea regulată de pe Aeroportul Suceava a fost reluată abia de vineri seara, cu cursa București-Suceava și retur efectuată de compania Tarom, fiind primul avion după aproape trei luni de sistare a zborurilor

Aeroportul Suceava vrea să amâne până la sfârșitul anului plata ratelor unui credit fiindcă din cauza suspendării zborurilor comerciale nu a înregistrat venituri în ultimele două luni iar pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Suceava se află un proiect de hotărâre în acest sens, aflat la punctul nr. 11.

Consiliului Județean Suceava este garant al unui împrumut de 6 milioane de lei accesat în 2014 de Aeroportul Suceava – pentru cofinanțarea proiectului european de modernizare, pe o perioadă de 10 ani – iar recent conducerea aeroportului a cerut administrației județene sucevene să aprobe amânarea ratelor până la sfârșitul anului din cauză că nu are fonduri, motivând prin aceea că în ultimele două luni nu a înregistrat încasări pe fondul sistării zborurilor în perioada cât a fost Stare de Urgență iar situația, de altfel, continuă și în perioada din luna mai după ridicarea Stării de Urgență.

Practic, la această dată, Regia Autonomă Aeroportul „ștefan cel Mare – Suceava” se află în imposibilitatea achitării ratelor scadente în aprilie și octombrie 2020 pricinuite de diminuarea veniturilor ca urmare a măsurilor impuse prin reglementările naționale și internaționale pentru combaterea și răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Precizăm că în anul 2014, CJ Suceava a garantat contractarea unei finanțări rambursabile de către R.A. Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava, în sumă de 6 milioane lei, pe o perioadă de 10 ani, la CEC BANK, pentru asigurarea cofinanțării proiectului „Modernizare suprafață de mișcare și balizaj, turn de control și amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigație tip ILS”. în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, se poate suspenda plata ratelor scadente în anul 2020, până cel târziu la data de 31.12.2020. De altfel, Aeroportul „ștefan cel Mare” Suceava a avut discuții cu finanțatorul CEC BANK, care este de acord cu amânarea plății ratelor până la finele anului în curs. „Dacă în perioada aprilie – mai 2019 Regia a înregistrat venituri din serviciile aeroportuare prestate în sumă de 1.049.386 lei, în aceeași perioadă a anului 2020, datorită suspendării în totalitate a zborurilor comerciale, nu au fost înregistrate venituri. Până la ridicarea restricțiilor la nivelul statelor din zona Uniunii Europene unde se operează curse de pe Aeroportul Suceava și reluarea în totalitate a traficului aerian la nivel național și internațional, se estimează o scădere semnificativă a veniturilor și pentru perioada următoare a acestui an, față de anul precedent”, a specificat președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.

Dacă autoritățile române nu vor mai prelungi suspendarea zborurilor, de la/către țările cu care Aeroportul Suceava are zboruri directe, atunci reluarea curselor externe regulate de pe Aeroportul Suceava se va face în data de 29 Mai 2020 pentru destinația Londra (Luton), 1 Iunie 2020 pentru destinația Memmingen, 4 Iunie 2020 pentru destinația Milano (Bergamo), 6 Iunie 2020 pentru Roma (Ciampino) și 7 Iunie 2020 pentru destinația Bologna.

Destul de „anemic” activitatea regulată de pe Aeroportul Suceava a fost reluată abia de vineri seara cu cursa București-Suceava și retur efectuată de compania Tarom, fiind primul avion după aproape trei luni de sistare a zborurilor. (D.P.)

Vezi si

GER. -25°C marți dimineață la Poiana Stampei, cea mai scăzută temperatură din țară

Marți, 25 ianuarie 2022, la ora 8.00,  la Poiana Stampei se înregistrau -25°C, o temperatură …