Friday , April 19 2024

Aeroportul “Stefan cel Mare”, certificat de Autoritatea Aeronautică pentru respectarea reglementărilor europene

Doar Aeroportul Timișoara a mai primit un astfel de document de certificare, a anunțat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. “Noul certificat atestă că Aeroportul Internațional «Stefan cel Mare» Suceava îndeplinește cerințele de fond și cele esențiale privind aerodromurile, stabilite prin regulamentele UE”, a arătat șeful executivului județean 

SONY DSC

Președintele Consiliului Județean Su­cea­­va, Gheorghe  Flutur, a anunțat ieri că, începând cu luna Iunie a acestui an, Aeroportul Internațional “Stefan cel Mare” Su­ceava și Aeroportul din Timișoara sunt primele două aeroporturi certificate  de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, pri­vind respectarea cerințelor stabilite prin Re­gulamentul Uniunii Europene  nr. 139/2014. “Noul certificat atestă că Aeroportul Internațional «Stefan cel Mare» Suceava îndeplinește cerințele de fond și cele esențiale privind aerodromurile, stabilite de Regulamentul UE  216/2008 și re­gulile sale de implementare stabilite prin Regulamentul UE  nr.139/2014. Prin condițiile noului certificat se atestă caracteristicile pistei de aterizare-decolare cu cod de referință 4D, operarea în condiții de vizibilitate redusă și un sistem de management conform normelor Agenției Europene Privind Siguranța Aviației Civile – EASA”, a explicat Gheorghe Flutur.

Președintele administrației publice jude­țene sucevene a adăugat că are satisfacția de a fi putut contribui, împreună cu colegii săi din CJ Suceava, la accesarea de fonduri pentru implemen­tarea proiectului “Modernizare suprafață de mișcare și balizaj, turn de control și amenajarea te­renului în vederea amplasării sis­temului de navigație tip ILS”.  Reamintim că obiectivul principal al proiectului de fi­nan­țare a fost modernizarea și dezvoltarea infrastructurii aeroportuare de la Aeroportul Internațional “Stefan cel Mare” – Suceava pentru a putea asigura servicii de trafic aerian în condiții de maximă siguranță și securitate, conform reglementărilor naționale și internaționale din domeniul aeronautic. “Categoria aerodromului – 4D –  dovedește că la Suceava pot ateriza aeronave de mari dimensiuni precum Airbus A 310 sau Boeing 767”, a mai punctat Gheorghe Flutur. El a arătat că certificatul a fost obținut în urma unui proces de conversie care a constat în pregătirea profesio­nală continuă a angajaților pentru aplicarea noilor reglementări europene, conceperea și redactarea documentației specifice, lu­crări la infrastructură și modificări calitative și de oportunitate în sistemul de management, toate acestea fiind completate de un program de audit foarte riguros. “Pe parcursul conversiei ce a durat peste 12 luni au fost organizate 3 etape de evaluare a infrastructurii și a documentației relevante, efectuate împreună cu echipa de inspectori ai Autorității Aeronautice Civile Ro­mâne, care au fost finalizate cu obți­nerea de către Aeroportul Internațional Suceava a unui certificat care obligă la menținerea acestui standard de siguranță pentru pasageri și aeronave”, a mai precizat președintele CJ Suceava.

Conform acestuia, obiectivul principal al Aeroportului Internațional “Stefan cel Mare” Suceava îl reprezintă creșterea constan­tă a calității serviciilor prestate, îmbu­nă­tățirea continuă  a condițiilor asigurate că­lătorilor și aeronavelor care tranzitează aeroportul, precum  și acordarea unei atenții sporite asigurării celui mai înalt nivel de siguranță și securitate conform standardelor internaționale.

“Cred ca certificarea va fi un argument în plus pentru companiile aeriene pentru a deschide noi zboruri interne și internaționale, aici, pe aeroportul sucevean. Aeroportul contribuie la deschi­derea și dezvoltarea județului Suceava, a turismului în Bucovina. Cu această certificare am intrat într-un sistem european de auditare a calității, fapt care ne bucură acum,  dar ne și obligă”, a mai arătat Flutur. (O.S.)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

5 comments

  1. Documenteaza-te, dle “rad” ca sa nu rada altii de dta. Pana si pesedistii adevarati stiu ca nu Nechifor a realizat modernizarea aeroportului: a prins contractul de la Flutur si numai patru ani i-au luat sa termine … Intt-adevar, Flutur se lauda ca va termina centura, dar nu era PSD la guvernare. Intre timp, a revenit PSD si uitevce se intampla in tara asta. Sau te prefaci ca nu vezi, dle “rad”. Scuze ca rad de tine, nu ma pot abtine.

  2. De ce-l criticati pe Fluturel? Lucreaza de zor la o rampa de lansare a satelitilor in cosmos! Putem observa ca atat el de ceva ani buni imreuna cu cei de alta culoare sunt “aerieni”…

  3. Aeroportul este realizare a fostului presed. al Cons. Judetean C. Nichifor , se vede ca Flutur se lauda cu munca altora , a promis ca in 2016 termina centura Sucevei si in 2017 podul peste apa Sucevei in zona industriala Burdujeni s.a , pana in prezent doar vorbe …….

  4. Da mijloace de transport in comun de la aeroport la Suceava si retur cand se pune, ca doar e zona metropolitana. Chiar trebuie neaprat sa mergem cu TAXI care sunt de tot rahatul!!!????
    Ce ai de spus domule presedinte Flutur ?
    Ce ai de spus domule primar Lungu?
    Cand terminati cu mizeria si santierul din fata aeroportului?

  5. O fi el certificat si autorizat dar tot un aeroport provincial ramane. Nu ai un terminal mare, aerisit, nu ai parcare mare,nu ai restaurante si magazine in zona publica, turnul de control nou nu este functional si altele. Nu va mai laudati atat ca nu aveti cu ce.