Sunday , February 5 2023

Aeroportul Internațional Cernăuți riscă să fie închis

Pista are nevoie de reparații și va fi inspectată de reprezentanții Serviciului de Stat ucrainean pentru Aviație. Ministrul Infrastructurii cere trecerea pistei în proprietatea statului pentru a putea fi reabilitată

Aeroportul Internațional „Le­onid Kadeniuk” din Cer­năuți (nu­­mele a fost dat recent în me­mo­ria primului cosmonaut ucra­inean, originar din Cernăuți și de­cedat într-un parc din Kiev – n.r.) riscă să fie închis. Anunțul a fost făcut de directorul instituției, Boris Morskyib (foto), citat de publi­ca­ția cernăuțeană de limbă română «Li­bertatea cuvântului». Infor­ma­ții în acest sens au fost publica­te și în presa cernăuțeană de lim­bă ucraineană, precum site-u­rile molbuk.ua sau bukinfo.com.ua.

„Ultimele lucrări de reparații la pista de aterizare-decolare au avut loc acum zece ani. Aceeași durată de exploatare are acope­rirea din beton asfaltic pentru aerodrom. În luna aprilie aeroportul cernăuțean va fi inspectat de reprezentanții Serviciului de Stat ucrainean pentru Aviație în vederea emiterii unei noi autorizații. Sunt îngrijorat că s-ar putea întâmpla ca în 2014, când 40% din pistă s-a dovedit a fi defectă. În prezent situația este mult mai gravă”, a spus Mor­­s­kyi, potrivit «Libertatea cuvântului», el adăugând că pentru modernizarea și reabilitarea pistei de decolare-aterizare este nevoie de 23 de milioane de grivne.

Conform unor precizări fă­cute pe BukInfo, în 2014 proble­mele au fost pe partea laterală a pistei, însă de data aceasta ­pro­ble­­mele sunt pe par­tea centrală a acesteia. Boris Morskyi a subli­niat, potrivit celor de la «Libertatea cuvântului», că conducerea aeroportului – care este o întreprindere municipală cernăuțeană – a cerut în repetate rânduri ajutor de la primărie, dar fără niciun rezultat. În plus, a­nul trecut datorită ae­roportului cern­ă­uțean bugetul local a încasat 10 mili­oa­ne grivne. Pista are 90 de mii de metri patrați, din care 20 de mii de metri preponderent din par­tea centrală ar tre­­bui supuse repa­rațiilor, iar ae­ro­portul cernău­țean a cerut ca acestea să fie făcute pe seama departamentului de lo­cuințe și utilități, deoarece întreprinderea nu are bani.

Pe de altă parte, demersul aces­tuia vine în contextul în care în week-endul trecut regiunea cer­năuțeană a fost vizitată de mi­nistrul ucrainean al Infrastructurii, Vladimir Omelian, care ar fi afirmat, conform Buknews.ua, că pista de pe aeroportul din Cer­năuți ar trebui transferată în proprietatea statului, iar ministrul și-a exprimat speranța că Consi­liul Municipal va face acest lucru cât mai curând posibil.

În prezent, de pe aeroportul de la Cernăuți este operațional doar un zbor spre aeroportul de la Kiev. Dacă pista era în stare bu­nă, aeroportul de la Cernăuți pu­tea să ia mai multe avioane. Din cauza problemelor legate de pistă, toate zborurile charter spre Sharm el-Sheikh (Egipt) au fost anulate la Cernăuți. Cursele charter spre Antalya și Bergamo vor putea fi efectuate cu aeronave cu capacitate redusă. (D.P.)

 

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …