Saturday , May 25 2024

ADU și-a lansat candidații la funcția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc vineri la Hotel Mandachi, candidații la funcția de președinte al Consiliului Județean și la funcția de primar al municipiului reședință de județ. A fost un eveniment la care, de asemenea, au fost lansate oficial candidaturile la funcția de primar pentru cele mai multe localități din județul nostru.

Pe de o parte, este de remarcat ca aspect pozitiv faptul că la lansarea candidaturilor deputatului USR Emanuel Ungureanu – cel care vrea să obțină funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava – și a liderului PMP Marian Andronache care încearcă pentru a treia oară să câștige un mandat de primar al Sucevei au fost prezenți și trei lideri naționali ai două din cele trei partide care alcătuiesc ADU: europarlamentarul Eugen Tomac, președinte al PMP și deputații Cătălin Drulă și Dan Barna, președinte și vicepreședinte al USR. Legat de acest aspect merită menționat discursul energic al lui Dan Barna și de un magnetism care a făcut notă discordantă cu al celorlalți, dar și nota de „soft power” pe care a avut-o Eugen Tomac, dintr-o anumită perspectivă individualizându-se și el prin abordarea sa.

De cealaltă parte, la capitolul „minusuri”, este de remarcat că deși Alianța Dreapta Unită este formată din Uniunea Salvați România (USR), Partidul Mișcarea Populară (PMP) și Forța Dreptei (FD), de la Forța Dreptei nu au luat parte cei din conducerea centrală și nici nu s-au individualizat cei de la nu foarte numeroasele organizații locale. Totodată, pe lângă faptul că până la data de 19 aprilie nu au putut fi stabilite chiar toate candidaturile pentru toate localitățile Sucevei, este de remarcat faptul că la lansarea oficială a candidaturilor nu s-a intonat Imnul Național, ceea ce la alte partide nu se omite din vedere și, poate ar fi de adăugat – cu toate că nu este neapărat imputabilă doar organizatorilor, o problemă cu microfonul care a fost cel mai vizibilă la discursul lui Marian Andronache.

Altminteri, Marian Andronache nu a avut un discurs rău și au fost câteva idei lansate destul de clar, pornind de la rememorarea a ceea ce se poate considera, măcar statistic, a fi un succes în 2020 când doar candidatul PMP a obținut a cincea parte din voturi, situându-se pe locul al doilea în opțiunile electoratului de la acea vreme. Ideea de “dreptate” în 2024 a fost susținută printr-o delimitare clară de candidații PSD și PNL. Marian Andronache nu i-a nominalizat, dar a spus despre primul că este „un pensionar care vrea dictatură controlată și nu are nici până acum simpatia echipei sale”, iar despre al doilea a spus că „i-a dat o lovitură sub centură actualului primar”. A urmat expunerea propriilor sale idei despre cum ar trebui să arate orașul. În general, se poate concluziona că mesajul său a pornit de la ideea de “dreptate”, iar schimbarea prin votul pe data de 9 iunie este modalitatea de a se face dreptate, consider[ Andronache.

Cât privește pe Emanuel Ungureanu, discursul său s-a vrut a fi unul anti-Flutur și într-adevăr s-a poziționat prin declarațiile sale doar împotriva acestuia, fără să facă niciun fel de referire expresă la alți competitori politici de care să se delimiteze. În schimb, Emanuel Ungureanu a optat pentru teme vechi și care nici nu îi sunt proprii precum „județe la stăpân” sau „groapa de la Mestecăniș” și mereu a avut de reproșat lui Flutur ca de exemplu asfaltări electorale și primari obligați să treacă la PNL – cu toate că exemplul legat de Mihoveni nu este prea inspirat deoarece comuna Șcheia din care face pare satul Mihoveni este condusă de un primar PNL. În opinia lui Emanuel Ungureanu, Gheorghe Flutur este „ultimul baron local”, cu toate că nici această idee nu este una originală, ci a fost vehiculată ba pe la PSD, ba chair pe la AUR. Despre groapa de gunoi de la Mestecăniș, candidatul ADU la funcția de președinte al CJ Suceava a încercat să schițeze cumva că știe că nu ar fi vina lui Gheorghe Flutur pentru acest amplasament neinspirat, dar vrând să indice pe predecesorul lui Flutur, i-a stâlcit numele zicându-i „Nichiforiuc”. Dintre temele nu foarte noi aduse în discuție de Emanuel Ungureanu este de menționat cea a lui Cristi Crețu, fost vicepreședinte al CJ Suceava și care a trebuit să renunțe la funcție după un flagrant de mită. În ceea ce privește temele noi, au fost din nou referiri contradictorii cu privire la sume de bani pentru centura în profil de autostradă la Gura Humorului, inclusiv trimiteri la aranjamente pe partea de studii de mediu. Departe de a avea căldura lui Cătălin Drulă și magnetismul lui Dan Barna, discursul lui Emanuel Ungureanu a fost primit cu aplauzele membrilor de partid prezenți la eveniment, dar nu a ieșit în evidență cu vreun mesaj deosebit sau cu idei aparte.

Nu același lucru se poate spune despre Dan Barna și Eugen Tomac care, fiecare în felul său propriu, au avut mesaje cât se poate de clare de delimitare față de PSD și PNL – chiar dacă folosind clieșeul „Partidul Comasat” pe cât de real, pe atât de anost – și de AUR pe care nu s-au sfiit să îl acuze de atitudine pro-rusă. Acuzele contra acestor partide și mesajele de încurajare, mobilizare și de victorie nu doar că au fost „cu subiect și predicat”, dar în general au avut ceea ce este necesar mereu: fluență.

După evenimentul de la Suceava, au avut loc lansări oficiale în diferite localități ale județului cum ar fi la Milișăuți – primarul Vasile Cărare fiind lăudat la scenă deschisă încă de la Suceava (unde a fost amfitrion al evenimentului) pentru tăria de caracter de a fi rezistat presiunilor lui Gheorghe Flutur de a trece la PNL – sau la Fălticeni unde candidatul pentru funcția de primar, antreprenorul Eusebiu-Lucian Țăpoi, și-a prezentat echipa pentru deliberativul local în prezența copreședinților ADU, Cătălin Drulă și Eugen Tomac, candidaților ADU pentru Parlamentul European –  Dan Barna, Alina Totti, Cristina Prună, dar și a lui Emanuel Ungureanu și Marian Andronache. (D.P.)

 

 

 

Vezi si

Gheorghe Șoldan: Suceava are nevoie de un primar precum Vasile Rîmbu

Deputatul Gheorghe Șoldan, candidatul PSD la conducerea Consiliului Județean Suceava, și Vasile Rîmbu, candidatul social-democraților …