Friday , January 27 2023

Acuzat că a achiziționat fictiv 440 de tone de motorină, patronul firmei COSADEL a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare 

Constantin Vasile Lazăr, administratorul de la SC Cosadel SRL Rădăuți, a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată. Acesta a înregistrat în contabilitatea firmei mai multe facturi și avize false prin care încerca să pară că ar fi cumpărat 440.080 de litri de motorină în valoare de 1.757.093 de lei, de la o firmă din București, al cărei patron a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.  Firma COSADEL Rădăuți a fost una dintre favoritele fostului primar rădăuțean Aurel Olărean, fiind o bună perioadă de timp în relații extrem de apropiate și de noua administrație rădăuțeană. In județ, firma lui Lazăr este cunoscută pentru balastierele pe care le-a exploatat ani în șir precum și pentru numeroasele contracte pe care le-a primit de la primăriile din zona Rădăuți-Marginea

Curtea de Apel Suceava a admis apelul declarat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împotriva sentinței penale din data de 28 februarie 2019 a Tribunalului Suceava, prin care se dispusese achitarea a doi inculpați, primul pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, iar al doilea pentru complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală.

Astfel, magistrații suceveni au dispus condamnarea lui Constantin Vasile Lazăr la pedeapsa de doi ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pentru comiterea infracțiunii de ­eva­ziune fiscală, precum și condamnarea lui Cristian Chelu la patru ani de închisoare, cu executare, pentru complicitate la infracțiunea de evaziune fiscală.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată în august 2017 a inculpatului Constantin Vasile Lazăr, cercetat în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, precum și a inculpatului Cristian Chelu, ­cer­cetat în stare de libertate pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Anchetatorii au stabilit că societatea Cosadel SRL a fost înființată în iunie 1998, are sediul social în municipiul Rădăuți și mai multe puncte de lucru în localitatea Marginea. SC Cosadel SRL are ca principal obiect de activitate efectuarea de lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, iar din anul 2004 administrator al firmei este Constantin Vasile Lazăr. În desfășurarea activității sale economice, SC Cosadel SRL s-a aprovizionat în mod constant cu combustibil, necesar în vederea alimentării utilajelor și autovehiculelor utilizate în activitatea economică, respectiv realizarea de lucrări de construcție – drumuri.  În perioada 2010 – 2011, principalul furnizor de combustibil, respectiv de motorină al SC Cosadel SRL era o firmă din județul Suceava. În paralel cu achiziționarea în realitate de cantități de combustibil de la această societate, necesară desfășurării activității, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, Constantin Vasile Lazăr a înregistrat în ­e­vidențele contabile ale firmei și pretinsa achiziție a altor cantități de combustibil pe care i le-ar fi livrat un al doilea furnizor, fictiv, respectiv SC Golden Vision SRL București, societate administrată de inculpatul Cristian Chelu.

Astfel, în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011, Constantin Vasile Lazăr, în calitate de administrator al SC Cosadel SRL Rădăuți, a înregistrat în evidențele contabile ale societății operațiuni economice fictive, respectiv achiziția de la SC Golden Vision SRL București, în baza a 24 de facturi și avize de însoțire a mărfii, a cantității de 440.080 de litri de motorină Euro 5, în valoare de 1.757.093 de lei.

Înregistrarea acestor operațiuni fictive în evidențele contabile a avut ca scop obținerea de avantaje fiscale pentru SC Cosadel SRL, respectiv majorarea nejustificată a cheltuielilor societății cu suma pretins plătită pentru combustibilul „achiziționat”, precum și deducerea nejustificată a TVA-ului aferent operațiunilor de achiziție.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 702.837 de lei, prin deducerea ilegală a TVA în valoare de 421.702 de lei și sustragerea de la plata impo­zitului pe profit în sumă de 281.135 de lei.

În activitatea sa infracțională, Constantin Vasile Lazăr a fost sprijinit de Cristian Chelu, care, în calitate de administrator al SC Golden Vision SRL, i-a furnizat facturi fiscale și avize de însoțire false, care atestau în mod nereal livrarea cantității menționate de motorină, acestea fiind folosite ca documente justificative în evidențele contabile ale SC Cosadel SRL. De asemenea, inculpatul Cristian Chelu i-a furnizat lui Constantin Vasile Lazăr contul bancar al societății pentru a se efectua o așa-zisă plată a operațiunilor fictive, pentru a crea aparența de legalitate și realitate, însă sumele de bani virate cu titlu de plăți au fost retrase în numerar în cea mai mare parte, nefiind folosite în activitatea economică a societății așa-zis furnizoare.

Înregistrarea operațiunilor fictive pretins derulate între SC Cosadel SRL și SC Golden Vision SRL în evidențele contabile ale SC Cosadel SRL a fost constatată de către comisarii Gărzii Financiare – Secția Județeană Suceava, în cadrul unui control inopinat desfășurat în perioada 18 ­fe­bruarie – 19 martie 2013, având ca obiectiv verificarea legalității operațiunilor economice, respectiv achiziții de bunuri de pe teritoriul național, precum și a modului de înre¬gistrare în contabilitate a acestor operațiuni și a cuprins activitatea desfășurată de societate în perioada decembrie 2010 – decembrie 2011.

Comisarii din cadrul Gărzii Financiare Suceava au constatat că SC Cosadel SRL a fost implicată în perioada 2010 – 2011 într-un circuit economic fictiv, respectiv SC GGO SRL București (societate declarată inactivă din data de 7 octombrie 2010) ar fi livrat mărfuri către SC Golden Vision SRL București, societate care la rândul său a livrat mărfuri către SC Cosadel SRL Rădăuți, operațiuni comerciale ce nu au avut loc în realitate. Prejudiciul creat bugetului de stat a fost achitat integral de SC Cosadel SRL.

Firma COSADEL este cunoscută în zona Rădăuți – Marginea drept una extrem de apropiată de fostul primar al Rădăuțiului, Aurel Olărean, în mandatul căruia ar fi beneficiat de mai multe contracte atât cu municipalitatea rădăuțeană cât și în comunele din zonă. După plecarea lui Olărean din fruntea Primăriei și noua administrație rădăuțeană a conti-nuat buna relație cu COSADEL, firma fiind una dintre principalele executante de lucrări în Rădăuți.

COSADEL a exploatat ani buni mai multe balastiere pe malul râului Suceava, și este cunoscută și pentru lucrările la multe drumuri din Rădăuți și din comunele învecinate, fiind „specializată” în câștigarea lucrărilor pe care autoritățile locale din zonă erau nevoite să le încredințeze pentru execuție în regim de „intervenție de urgență” pe a­numite porțiuni de drumuri afectate de inundații, ploi torențiale sau alunecări de teren. De asemenea, firma a e­xecutat de-a lungul timpului mai multe lucrări hi­drotehnice, apărări de maluri sau amenajări de curs, lucrări necesare tot în urma unor fenomene meteo extreme. (O.S.)

Vezi si

Managerul Spitalului Județean: Toleranța zero față de actele de corupție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la standardul anti-mită

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava,  medicul Alexandru Calancea, a susținut …

One comment

  1. si altul ,,, petru o gaina sta la facultate doi ani, JUSTITIE.,,, Romania, normala nu ?