Friday , April 19 2024

Actorul Vlad Rădescu, cetățean de onoare al comunei Ciprian Porumbescu

Decernarea titlului a fost făcută duminică, cu prilejul împlinirii a 45 de ani de la turnarea filmului “Ciprian Porumbescu”, în care actorul a jucat rolul compozitorului. Prezent la festivitate, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a vorbit cu actorul Vlad Rădescu despre planuri comune privind evenimente legate de Bucovina. “Suceava trebuie să fie în prim-planul vieții culturale din România. Suntem datori înaintașilor noștri cu acest lucru”, a transmis Vlad Rădescu 

ciprian-porumbescu

Comuna Ciprian Porumbescu a fost duminică gazda unui important eveniment cultural, principalul invitat fiind cunoscutul actor român Vlad Rădescu, cel care l-a interpretat pe compozitorul bucovinean Ciprian Porumbescu în filmul biografic cu același nume, a cărui turnare a început la Stupca, acum 45 de ani.

Vlad Rădescu a primit titlul de cetățean de onoare al comunei Ciprian Porumbescu, oferit de primarul Dumitru Nimițan ca recunoaștere din partea comunității locale. La eveniment a participat și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a transmis un mesaj de bun venit cunoscutului actor, arătându-se foarte bucuros de faptul că Vlad Rădescu a primit titlul de cetățean de onoare “acasă la Ciprian Porumbescu”.

Ceremonia a avut loc  la 45 de ani de la începutul filmărilor pentru pelicula “Ciprian Porumbescu”, regizată de Gheorghe Vitanidis, în care Vlad Rădescu a debutat ca protagonist. Din distribuția filmului au mai făcut parte Emanoil Petruț, Sebastian Papaiani, Amza Pellea, Toma Caragiu, Tamara Crețulescu, Emilia Dobrin, Gheorghe Cozorici, Iurie Darie, Clody Bertola, Constantin Rauțchi și Ion Besoiu. Filmul “Ciprian Porumbescu” a fost vizionat de un public numeros, nu doar în România, ci și peste hotare, cu deosebire în China.

Evenimentul de duminică a venit ca o recunoaștere a talentului și profesionalismului lui Vlad Rădescu, confirmă calitățile sale ca actor, animator cultural și pedagog în sfera învățământului vocațional, exprimate, pe plan național și internațional, mai bine de patru decenii.

Vlad Rădescu, născut pe 18 noiembrie 1952 la București, este actor de teatru și film. Joacă pe scene din Târgu Mureș și București. Si-a împrumutat vocea pentru numeroase personaje de desene animate, a jucat în seriale și filme de televiziune. Cea mai recentă apariție a sa într-un lungmetraj este în ”Octav”, regizat de Serge Celebidache, care urmează să apară la finalul acestui an.poza 1

Seful administrației publice județene l-a invitat pe artistul sărbătorit să participe la Festivalul Stefanian, care va începe la Suceava în data de 24 iunie a.c.. Gheorghe Flutur a spus că la acest festival va fi prezent și un alt actor important al României, Vladimir Găitan, precum și alte personalități culturale ce au legătură cu Bucovina. Vlad Rădescu a acceptat invitația președintelui CJ. Ca urmare, Gheorghe Flutur a transmis că „vom discuta în 24 iunie despre planurile noastre de viitor. Dacă l-am împământenit aici, l-am legat de Stupca, trebuie să-l legăm și de Suceava și de Bucovina. Este o mare onoare pentru noi și o mândrie să-l avem în mijlocul nostru”, a transmis președintele CJ. Arătându-se încântat de planurile lui Gheorghe Flutur, actorul Vlad Rădescu a declarat că acestea vor aduce sigur “Suceava în prim-planul vieții culturale din România. Suntem datori înaintașilor noștri cu acest lucru”.

In aceeași zi de duminică, 4 iunie, începând cu ora 13.00, la Muzeul Memorial „Ciprian Porumbescu” a fost  prezentat Salonul de primăvară-vară al artiștilor plastici amatori din județul Suceava, au fost lansate volumele 3 și 4 ale lucrării „Iraclie și Ciprian Pormbescu”, de Leca Morariu, iar Corala „Academica”, din Câmpulung Moldovenesc a susținut un concert.

A urmat un spectacol folcloric susținut de Ansamblul „Bidirelul” din Stupca, Formația de dansuri „Mănăstirenii” Mănăstirea Humorului, Grupul folcloric „Arcanul” Frătăuții Noi, Grupul vocal „Dor Bucovinean” Siret, Ansamblul folcloric „Siretul” Siret, Ansamblul folcloric „Pădurețul” Cacica, Ansamblul folcloric „Moștenitorii Bucovinei” Gura Humorului, Grupul folcloric „Obcina Stânișoarei” Mălini și Fanfara „Brazii Bucovinei” Sf. Ilie. (O.S.)

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …