Tuesday , January 31 2023

Activitățile HoReCa și spectacolele din Vatra Dornei și Cacica se suspendă, iar măștile sunt obligatorii în preajma școlilor

În municipiul Suceava, orașul Siret și șase din șapte comune sucevene față de care s-au decis aceleași măsuri încă de vineri, 9 septembrie, rămân în vigoare prevederile restrictive ale CJSU, iar din cauza creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus în orașul Frasin se preconizează adoptarea unor măsuri similare. Deoarece rata de infectări la mia de locuitori a coborât sub 1,5 la mie, în comuna Grănicești s-au stopat măsurile suplimentare.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de luni, 12 octombrie, o serie de măsuri cu privire la două localități unde incidența cazurilor active de COVID-19 a depășit 1,5 la mia de locuitori. Astfel, începând de marți, 13 octombrie, ora 08:00, în municipiul Vatra Dornei și în comuna Cacica activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se suspendă. De asemenea, cu aceeași dată, activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare se suspendă cu excepția activităților pe care le desfășoară pentru clienți cazați în aceste unități de cazare. Totodată, în cele două localități menționate, se suspendă de marți, 13 octombrie, ora 08:00, activitatea cinematografelor, instituțiilor de spectacole și sau concerte. Pe o rază de 50 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ din municipiul Vatra Dornei și comuna Cacica, în intervalul orar 07:45 – 20:30, de luni până vineri, purtarea măștii de protecție este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani. Primăriile Vatra Dornei și Cacica vor marca fiecare cale de acces și vor afișa în locuri vizibile un semn distinctiv pentru delimitarea spațiilor publice ­des­chise aflate pe o rază de 50 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ. De la aceeași oră a zilei de marți, 13 octombrie, se suspendă în municipiul Vatra Dornei și comuna Cacica activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu res­pectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară.

Măsurile respective au fost hotărâte luându-se în considerare situația prezentată de către D.S.P. Suceava, având în vedere propunerile fundamentate ale specialiștilor epidemiologi din cadrul structurii de sănătate publică.

Luni, 12 octombrie, la ora 14:30, prefectul județului a convocat în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în vederea dispunerii unui set unitar de măsuri pentru diminuarea riscului epidemiologic la nivelul județului Suceava, cu precădere în cazul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată la mia de locuitori depășește valoarea de 1,5. Față de precedenta ședință de vineri a CJSU, analiza rea­lizată în contextul epidemiologic actual, statisticile zilnice privind incidența cazurilor pozitive COVID-19 la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale din județul Suceava la mia de locuitori, prezentată de către directorul Direcției de Sănătate Publică, doctorul Dinu Sădean, a relevat o incidență crescută, de peste 1,5/1000 locuitori în cazul a 2 unități administrativ teritoriale: municipiul Vatra Dornei care înregistra 26 cazuri active la data de 12.10.2020, rata de infectări la mia de locuitori fiind de 1,57 și comuna Cacica, aceasta având 8 cazuri active la data de 12.10.2020, rata de infectări la mia de locuitori fiind de 1,84. În acest context, la ședința de luni a CJSU s-au prezentat comisiei hotărârile comitetelor locale pentru situații de urgență din cele două localități menționate privind măsurile adoptate pentru diminuarea riscului epidemiologic generat de pandemia de COVID-19, precum și propunerile Direcției de Sănătate Publică privind instituirea unor măsuri pentru diminuarea riscului epidemiologic generat de pandemia de COVID-19 la nivelul municipiului Suceava.

De menționat că adoptarea hotărârilor comitetelor locale pentru situații de urgență din Vatra Dornei și Cacica fuseseră solicitate la precedenta ședință a CJSU Suceava.

De aceeași manieră va trebui să procedeze, până marți, 13 octombrie, o altă localitate în urma hotărârii de luni, 12 octombrie a CJSU Suceava. Astfel, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Frasin se va întruni de urgență în cadrul unei ședințe extraordinare și va propune, adopta și înainta către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, respectiv Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Suceava, hotărârea privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru diminuarea impactului riscului generat de pandemia de COVID-19, particularizat pentru unitatea administrativ-teritorială în cauză.

Pe de altă parte, o veste bună vine pentru o altă comună suceveană pentru care măsurile preventive adoptate de CJSU la ședința de vineri, 9 octombrie, se încheie. Astfel, CJSU Suceava a hotărât luni că își încetează aplicabilitatea pentru comuna Grănicești, întrucât incidența cazurilor pozitive a ajuns să fie de 1,02 la mia de locuitori. (Dan PRICOPE)

secretarasite

Vezi si

FOTO, VIDEO – TIR răsturnat într-un pârâu la Valea Putnei. Intervenție contracronometru a pompierilor pentru salvarea șoferului rămas încarcerat

Luni dimineață, în jurul orei 08.00, un TIR  a iesit in afara partii carosabile, pe …