Thursday , February 9 2023

Activități de prevenire a fraudelor în mediul online desfășurate de polițiștii suceveni

Aceștia au distribuit materiale preventive către mai mult de 500 de persoanefraude online

Polițiștii îi avertizează pe cei care preferă cumpărăturile pe internet că infractorii pot construi site-uri false cu oferte de nerefuzat, prin care, de fapt, vă fură datele cardului și vă golesc contul.

In luna iunie a fost lansată simultan, la nivelul a 28 de state europene, o campanie de prevenire și conștientizare intitulată generic BuySafe, PaySafe, iar în această perioadă este organizată Operațiunea E-Commerce 2018, o acțiune de combatere comună, desfășurată de organismele de aplicare a legii din statele participante, inclusiv România.

In prezent, aproximativ 80% din fraudele cu carduri sunt comise online. Rețelele de socializare sunt folosite pentru a crea magazine online care vând orice produs la jumătate de preț. Când un cumpărător comandă un produs prin intermediul acestora, infractorii efectuează achiziția – adesea foarte scumpă – prin intermediul unor carduri ale căror date sunt furate/contrafăcute.

In cadrul campaniei „Turism în Siguranță”, având în vedere faptul că se preconizează o intensificare a ac3tivităților de plată electronică, dar și a celorlalte mijloace de plată în lei și valută în contextul întoarcerii în țară a persoanelor care lucrează în străinătate, în perioada iulie – august 2018, polițiștii suceveni derulează activități de prevenire și informare pentru prevenirea fraudelor.

O primă activitate de amploare s-a desfășurat în perioada 6 – 8 iulie cu prilejul oragnizării „Zilelor Municipiului Rădăuți”. Având în vedere fluxul sporit de persoane care au participat la activitățile culturale și artistice organizate, polițiștii au fost în mijlocul cetățenilor și au promovat recomandări preventive. De asemenea, s-au purtat discuții și cu agenții ­co­merciali prezenți pentru responsabilizarea acestora și conștientizarea pericolelor.

Au fost distribuite materiale preventive către un număr de peste 500 de persoane. (D.Z.)

 

Vezi si

ISU Suceava: 10 incendii provocate de coșurile de fum necurățate sau neizolate în doar 24 de ore

Încă de la debutul sezonului rece, dar și pe toată perioada acestuia, Inspectoratul pentru Situații …