Wednesday , April 7 2021

Activități ale polițiștilor suceveni pentru prevenirea delincvenței juvenile în unitățile de învățământ

Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, prin Biroul Siguranță Şcolară desfășoară începând cu data de 1 Martie 2021, pentru o perioadă de două luni Campania ”Delincvența juvenilă – între responsabilitate și decizie”.

„Plecând de la premisa că formarea pentru viață a tinerilor include elemente de respectare a ordinii de drept, a normelor juridice și a regulilor de conviețuire socială și că acest proces formativ complex nu este apanajul exclusiv al școlii și al familiei, considerăm absolut necesară implicarea tuturor polițiștilor în prevenirea și combaterea acestei problematici.

Totodată, violența școlară – ca și componentă a manifestării infracționale juvenile – este un fenomen extrem de complex cu o determinare multiplă: familială, societală, personală, culturală, școlară. Ea reprezintă un factor cvasipredictor al delicvenței juvenile. Violența în școală, bullying-ul este o extensie a violenței produse în societate, însă, scena ei de manifestare fiind școala, poate conduce la consecințe grave, alături de prejudicii, victimizare, reduce șansele elevilor de a-și dezvolta personalitatea pe deplin.

Obiectivele campaniei sunt:

  • Cunoașterea permanentă a evoluției fenomenului violenței din incinta școlilor și zonele adiacente acestora, a formelor de manifestare a comportamentelor antisociale ale elevilor și identificarea  categoriilor de minori aflați în situații de risc victimal sau delictual;
  • Dezvoltarea colaborării cu instituțiile care au atribuții în domeniul protecției copilului pentru  atragerea și implicarea elevilor în proiecte – campanii de prevenire,  activități extrașcolare, etc.;
  • Consolidarea parteneriatului FAMILIE – ŞCOALĂ – POLIȚIE în vederea dezvoltării unui proces educațional antiinfracțional și a prevenirii comportamentelor violente;
  • Eficientizarea activității poliției de combatere a delincvenței juvenile și victimizării minorilor;
  • Monitorizarea și promovarea modului de respectare a a legislației în contextul pandemiei generate de virusul SARS- COV-2.

 

Activitățile vor fi implementate de către lucrătorii de poliție din cadrul Biroului Siguranță Şcolară al Inspectoratului Județean de Poliție Suceava la nivelul tuturor unităților de învățământ de la nivelul județului Suceava, în funcție de contextul epidemiologic specific fiecărei localități și unități școlare precum și de scenariile în care funcționează acestea”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava.

Vezi si

Postul de director general al CAS Suceava a fost scos la concurs

In prezent, această poziție este ocupată cu titlu interimar de către economistul Cristi Blorțu Casa …