Sunday , December 4 2022

Activitate dată peste cap în zeci de școli din județul Suceava din cauza profesorilor care au renunțat la catedre

18 cadre didactice și-au depus demisiile încă din primele săptămâni ale acestui an școlar, considerând prea grea naveta până la unitățile de învățământ unde au fost repartizate. Alți 20 de dascăli au vacantat posturile intrând în concediu fără plată pentru studii și concediu de creștere a copilului, dar și pentru că au optat pentru alte catedre, mai bune, ocupate prin detașare în interesul învățământului. ISJ Suceava înregistează aproape zilnic înștiintări de la unitățile de învățământ care trebuie să organizeze concursuri pentru găsirea înlocuitorilor profesorilor care au eliberat unele catedre

Începutul acestui an școlar a fost bulversat în câteva zeci de unități de învățământ din județ din cauza profesorilor care au renunțat la catedrele ce le-au fost repartizate. Este vorba în primul rând despre demisiile depuse de cadre didactice care, dintr-un motiv sau altul, nu și-au mai dorit să lucreze în învățământ. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Scolar Județean (ISJ) Suceava, Cezar Anuței, ”s-au înregistrat până acum 18 demisii ale profesorilor din județ, fiind vorba despre cinci învățătoare, cinci educatoare, trei profesori de matematică și câte unul de limba română, limba franceză, limba engleză, limba germană și limba ucraineană. Ei au invocat motive personale, însă în cele mai multe cazuri este vorba despre naveta prea grea, la școlile din mediul rural. Aceste demisii au fost deja soluționate”. La acest număr se mai adaugă și cadrele didactice care au depus cereri de concediu fără plată pentru studii și cereri pentru concediul de creștere a copilului, dar și situațiile neprevăzute în care dascălii își încheie brusc activitatea, pe motive de boală sau chiar deces, cum este cazul profesoarei de fizică Valerica Maxim, de la Colegiul Econommic ”Dimitrie Cantemir” Suceava.

Astfel că pentru unii elevi perioada de acomodare va fi, dacă nu mai lungă, cel puțin mai grea sau anevoioasă din cauza schimbării profesorilor la clasă, mai ales că fluctuația aceasta de personal este în continuă desfășurare. ISJ Suceava înregistează aproape zilnic înștiintări de la unitățile de învățământ care trebuie să organizeze concursuri pentru găsirea înlocuitorilor profesorilor care au eliberat unele catedre.

Conform metodologiei de organizare și desfășurare a concursurilor de ocupare a posturilor didactice care se vacantează pe parcursul anului școlar, înlocuirea profesorilor demisionari, dar și a celor care întră în concedii de creștere a copilului, de boală sau concedii pentru studii, se face de către unitățile de învățământ în cauză. Acestea publică posturile vacantate, numărul de ore aferente fiecărei discipline și toate informațiile necesare candidaților care vor să se încrie la concurs. Potrivit ISJ Suceava, la nivelul județului s-au înregistrat până acum peste 20 de posturi vacantate din diferite motive, pe lângă cele 18 demisii. Astfel, două posturi de profesor de educație fizică au rămas vacante la Scoala Gimnazială Râșca, în urma depunerii cererii de concediu fără plată pentru studii a titularului de post, la Clubul Sportiv Scolar Rădăuți un post de educație fizică a fost eliberat în urma intrării în concediu de maternitate a titularului, școala Gimnazială Izvoarele Sucevei a avut de soluționat vacantarea a trei catedre, câte una de educație fizică, învățătoare și limba engleză, la școala Gimnazială Vatra Moldovița s-a organizat concurs pentru ocuparea a două posturi de învățător, unul de religie și unul de educație muzicală și educație plastică. La Scoala Gimnazială Coșna au fost eliberate două catedre, de limba engleză și de matematică, un alt post vacantat în urma intrării în concediu de maternitate s-a înregistrat la Bălcăuți și un post de religie la școala Gimnazială Poiana Micului. La școala Gimnazială Baia au fost eliberate patru catedre, câte una de limba română, limba engleză, educație socială și educație muzicală, fiind vorba despre profesori care au fost detașați la alte unități de învățământ. S-au organizat concursuri pentru ocuparea posturilor vacantate în primele săptămâni ale acestui an școlar și la Scoala Gimnazială Bălăceana, pentru un post de biologie, un post de educator la Scoala Gimnazială Ilișești, unul de limba franceză la Scoala Gimnazială Siret, unul pentru religie la Scoala Gimnazială Drăgușeni, la Scoala Gimnazială Boroaia pentru un post de educație muzicală, iar la Scoala Gimnazială Budeni pentru câte o catedră de religie și învățătoare.

Unele dintre aceste situații au fost deja soluționate, iar pentru altele concursurile de ocupare a posturilor vacantate sunt programate în perioada imediat următoare. (Oana NUTU)

Vezi si

Trei transporturi ilegale de lemn, depistate, vineri, de polițiștii suceveni

Și în cursul zilei de vineri, polițiștii au continuat controalele în trafic pentru depistarea celor …

One comment

  1. dați-vă demisia

    profesorii sunt bulversați ….cu atâtea examene …