Monday , March 4 2024

Achiziționarea catalogului electronic prin asociațiile de părinți, soluție la care au recurs mai multe unități de învățământ, generează polemici

Potrivit site-ului edupedu.ro, ”mai mulți părinți ai căror copii învață la Colegiul Economic <Dimitrie Cantemir> din Suceava  au semnalat faptul că profesorii diriginți le-au cerut, la îndemnul conducerii școlii, suma de 60 de lei pe an pentru fiecare elev, pentru ca școala să cumpere catalog electronic de la o companie privată”. Șeful IȘJ Suceava, inspectorul școlar general Grigore Bocanci, a transmis că nu a primit niciun fel de sesizare sau reclamație din partea vreunui părinte sau a altcuiva privind achiziționarea catalogului electronic în unitățile de învățământ din județ. Soluția finanțării catalogului electronic prin asociațiile de părinți a fost adoptată de mai multe unități de învățământ, printre care se numără și Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava și Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava.

Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava este una din cele 60 de unități de învățământ din județ care au fost incluse în programul-pilot de implementare a unui catalog electronic în anul școlar 2022-2023, în baza unei cereri adresate către Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ). Decizia de a achiziţiona programul de catalog electronic prin asociația de părinți ar fi stârnit polemici, chiar și nemulțumiri, după cum reiese dintr-un articol publicat de edupedu.ro. Potrivit site-ului, ”mai mulți părinți ai căror copii învață la Colegiul Economic <Dimitrie Cantemir> din Suceava ne-au semnalat faptul că profesorii diriginți le-au cerut, la îndemnul conducerii școlii, suma de 60 de lei pe an pentru fiecare elev, pentru ca școala să cumpere catalog electronic de la o companie privată”.

Directoarea colegiului, prof. Eugenia Trufin, a explicat că propunerea de a folosi catalogul electronic în acest an școlar le-a fost prezentată părinților în cadrul ședințelor cu diriginții, în luna iunie, și că toți au fost de acord, considerând că este un serviciu util. ”Am consultat părinții și decizia majorității a fost să achiziționăm catalogul electronic. S-a stabilit ca Asociația Părinților, care este activă din 2009, să achite costurile catalogului electronic pentru acest an școlar. Eu am încredere în diriginții de la clase că nu a fost nimeni obligat să contribuie la fondurile Asociației Părinților, ci au dat cei care au vrut și au avut posibilitatea. Nu avem nicio sesizare la nivelul liceului cu privire la situația aceasta. Contractul pentru catalogul electronic a fost semnat între Asociația Părinților și furnizorul de servicii, iar liceul este partener”, a declarat prof. Eugenia Trufin, directoarea Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava.

Șeful IȘJ Suceava, inspectorul școlar general Grigore Bocanci, a transmis că nu a primit niciun fel de sesizare sau reclamație din partea vreunui părinte sau a altcuiva privind achiziționarea catalogului electronic în unitățile de învățământ din județ. Soluția finanțării catalogului electronic prin asociațiile de părinți a fost adoptată de mai multe unități de învățământ, fiind opțiunea cea mai la îndemână când vine vorba despre fonduri proprii. Directorul Colegiului Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, prof. Virginel Iordache, a precizat că serviciile pentru implementarea catalogului electronic în acest an școlar sunt finanțate de Asociația ”Spiru Haret”. ”Asociația funcționează de ani de zile și finanțează diferite activități desfășurate la nivelul colegiului nostru – spre exemplu, balul bobocilor, diferite burse pentru elevi, excursii și altele. În cadrul ședințelor cu părinții s-a propus implementarea catalogului electronic, iar ei au fost de acord, iar finanțarea este asigurată de Asociația Spiru Haret”, a explicat directorul Iordache.

În ordinul nr. 4871/2022 privind implementarea catalogului electronic în școli-pilot, la art. 5, se precizează că ”Unităţile de învăţământ de stat asigură din bugetul propriu sau din fonduri proprii, după caz, achiziţionarea programelor/serviciilor de catalog electronic, fiind interzisă solicitarea achitării acestor servicii de către elevi sau reprezentanţii legali ai acestora”. (Oana NUȚU)

 

 

 

 

 

 

Vezi si

Angelica Fădor: Congresul PPE, găzduit de PNL la București, cel mai important eveniment politic european înaintea alegerilor europarlamentare

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, a apreciat, duminică, importanța și impactul decisiv al viitorului …