Thursday , April 25 2024

Achiziţia bovinelor de carne, o soluţie pentru atenuarea pierderilor produse de vacile cu lapte

Potrivit celor spuse de Vasile Schipor, directorul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, achiziţia bovinelor de carne vine ca o alternativă pentru pierderile de la vaca cu lapte u în cazul în care fiecare fermier ar avea câteva bovine de carne, s-ar mai reduce din cheltuieli, aceştia primind o subvenţie de până la 300 de euro

Ieri, în incinta Direcţiei Agricole Suceava a avut loc o întâlnire cu crescătorii de vaci de lapte din mai multe zone ale judeţului. In cadrul acestei întâlniri, medicul veterinar, Vasile Pachiţanu, preşedintele Asociaţiei Angus România, a prezentat rasele de bovine existente celor 20 de crescători de bovine pentru carne care au participat la această reuniune. “Această prezentare a rasei Angus, dar şi a celorlalte rase de carne, pe care le avem la noi în judeţ s-a realizat în ideea de a promova aceste rase, dar şi pentru a veni în ajutorul fermierilor din judeţ. Din cauza preţului scăzut al laptelui, ne-am gândit la o alternativă, şi anume ca în fiecare fermă să existe şi un nucleu de vaci de carne pentru că avem valorificare şi un preţ mai bun, mai ales că cei care au animale de carne beneficiază de o subvenţie de până la 300 de euro pe cap de animal, până la şase luni în exploataţie. Achiziţionarea unor astfel de rase de carne este o soluţie pentru pierderile care s-ar înregistra la vaca cu lapte, o amortizare a cheltuielilor. Recomand ca infuzia de rasă de carne să se facă pe Bălţata Românească pentru că e foarte bine adaptată la noi, este o rasă rezistentă , cu un randament bun la sacrificare şi cu un spor bun de creştere”, a declarat Vasile Schipor, directorul executiv al Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava. Cuantumul acestei subvenţii pe care o primesc fermierii suceveni nu poate fi precizat cu exactitate, deoarece depinde suma destinată acestora se împarte la numărul de cereri existente. In 2012 au fost mai puţine cereri de acest gen, de aceea sumele acordate sunt mai mari, dar pentru 2013-2014, când numărul acestora vor creşte, subvenţiile acordate fermierilor vor fi mai scăzute.
Potrivit celor spuse de directorul Direcţiei Agricole, rasele de carne sunt mult mai profitabile decât cele de lapte. Au un randament de 65% la tăiere, calitatea cărnii este foarte bună, iar animalele nu sunt pretenţioase deloc la hrană, consumând toate resturile vegetale. Un avantaj este şi faptul că ritmul de creştere al animalelor este mai rapid, un viţel, de exemplu, poate să ajungă în 18-20 de luni la o greutate de 600-650 de kilograme. De exemplu, rasa Angus are avantaje precum sporul mare de creştere, rezistenţă nativă foarte mare a produşilor la factorii climatici, rezistenţă la agenţii parazitari şi infecţioşi, ceea ce implică cheltuili sanitar-veterinare reduse. Reprezentantul DADR Suceava a mai spus că în judeţul nostru, un activ promotor al vacilor de carne este Dumitru Grigorean, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de bovine pentru carne.
In perioada 22-24 martie a.c., Direcţia Agricolă, în colaborare cu crescătorii din zonă, vor avea un stand în cadrul evenimentului “Agro Expo Bucovina” unde vor expune animale. Totodată, un specialist din cadrul Direcţiei Agricole va prezenta un material legat de sistemul de agricultură ecologică, de la teorie, la practică.
Datele consemnate de Direcţia Agricolă arată că la nivelul judeţului sunt 103 ferme de bovine. (Georgiana GROZA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …