Wednesday , April 24 2024

ACET vrea 600.000 de euro de la Dytras ca să acopere duhorile de la statia de epurare

ACET Suceava deruleaza in judet un proiect in valoare de 120 milioane de euro

Firma spaniolă Dytras a intrat în insolvenţă, iar ACET SA Suceava s-a înscris la masa credală, însă operatorul sucevean al serviciilor de apă şi de canalizare nu a reuşit nici până acum să primească 1,3 milioane de euro, conform scrisorii de garanţie bancară

SC ACET SA Suceava vrea să recupereze 600.000 de euro de la firma spaniolă Dytras, care a efectuat lucrările la staţia de epurare a Sucevei, iar din cauză că nu au fost efectuate lucrări corespunzătoare în zona respectivă miroase foarte urât. Firma spaniolă Dytras are contract încheiat cu Primăria Suceava până la data de 1 august 2013, dar a intrat în insolvenţă şi nu a mai putut derula unele etape din lucrarea de la staţia de epurare.
Administratorul judiciar al Dytras este filiala din Sevilla a firmei Price Waterhouse Coopers, iar ACET SA Suceava a fost informată în acest sens, după care s-a înscris la masa credală.
Chiar dacă lucrurile par a se înscrie pe un făgaş normal, în realitate situaţia este încă departe de a fi rezolvată, atât în ce priveşte recuperarea banilor, cât şi în ce priveşte posibilitatea de a acţiona imediat pentru a remedia neajunsurile de la staţia de epurare. Nu este vorba doar despre banii pe care Dytras ar trebui să îi dea la ACET sau durata derulării unor noi lucrări, ci şi unele probleme juridice care trebuie parcurse cu atenţie.
{eful unităţii de implementare a proiectului ISPA la Suceava, Ioan Postolache, a spus că situaţia este ceva mai complicată pentru că legea spaniolă a insolvenţei este diferită de cea din ţara noastră. „Legea spaniolă în domeniul insolvenţei nu este chiar ca a noastră. ~n plus, este destul de greu să se intervină la staţia de epurare pentru că este în vigoare contractul cu Dytras până la data de 1 august şi, practic, instalaţia este a lor”, a mai spus Ioan Postolache.
El a mai spus că pe lângă suma pe care ACET vrea să o recupereze de la Dytras înscriindu-se la masa credală, s-au făcut demersuri la filiala din Sevilla a băncii spaniole Banesto. Asta pentru că cei de la Dytras au prezentat şi o scrisoare de garanţie de 1,3 milioane de euro. Aceasta ar fi trebuit să funcţioneze asemenea unui bilet la ordin, dar ceea ce este în teorie nu se întâmplă în practică. Aşa cum după retehnologizarea staţiei de epurare în zona Bazarului pute mai rău ca niciodată, nici banca nu se grăbeşte să dea banii pe care s-a obligat prin scrisoarea de garanţie. „Nu am primit niciun răspuns de la Banesto Sevilla, deşi scrisoarea este validă şi va trebui onorată obligaţia. Nu cred că se va stinge. Ne-am adresat şi la Ministerul Fondurilor Europene şi la Ambasada României în Spania pentru a ne ajuta în demersul nostru”, a mai spus Ioan Postolache, adăugând că în continuare problema nu şi-a găsit rezolvarea. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …