Tuesday , October 4 2022

ACET anunţă primele restricţii în furnizarea apei din cauza secetei

Apa este oprită în localitatea Roşcani în fiecare zi, în intervalul 20:00 – 06:00, din cauza „condițiilor meteo extreme”. ACET nu precizează o dată când programul de furnizare a apei va reveni la normal. 

Seceta începe să își producă efectele tot mai mult, și nu doar în agricultură. Primele anunțuri oficiale de restricționare a programului de furnizare a apei din cauza secetei au fost făcute de ACET SA Suceava, ultimul și cel mai elocvent fiind pentru o localitate aparținătoare de orașul Liteni.

„Vă facem cunoscut faptul că datorită (exprimarea aparține companiei furnizoare de apă, nu redacției – s.red.) condițiilor meteo extreme a scăzut foarte mult nivelul apei din pânza freatică, motiv pentru care vă informăm că pentru a putea încărca rezervoarele din care se alimentează cu apă potabilă localitatea Roșcani, orașul Liteni, se va sista prestarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, în fiecare zi în intervalul 20:00 – 06:00 începând cu data de 21.07.2022”, se arăta în informarea pe care ACET SA a publicat-o pe site cu privire la restricționarea programului de furnizare apă din Liteni.

Totuși, ACET nu este la prima situație din acest an când anunță restricții de furnizare a apei din cauza secetei. Cu toate acestea, niciun anunț de până acum nu a făcut referire explicită la relația directă dintre scăderea semnificativă a nivelului pânzei freatice și „condițiile meteo extreme”.

De asemenea, este prima dată când nu se dă un termen estimativ cu privire la reluarea furnizării serviciilor de apă potabilă. Spre exemplu, precedentul anunț al ACET privind restricționarea furnizării apei era cu referire la orașul Salcea, fiind valabil pentru intervalul 18 – 24 iulie, dar se preciza doar că „datorită consumului ridicat mult peste media normată”, operatorul regional al serviciilor de apă era nevoit să diminueze debitul de apă care se distribuie în rețea. Iar asta pe perioada nopților între orele 23.00 – 05.00, „pentru a putea reface volumul de apă din rezervoare necesar alimentării orașului”.

Se pare, totuși, că situația este mai gravă decât a apărut în informările oficiale, iar problemele au apărut cu ceva vreme înainte de a fi anunțate de către ACET. De asemenea, rămâne de văzut dacă aceste probleme se vor opri doar la Liteni și Salcea. (Dan PRICOPE)

Vezi si

UPDATE: Grav accident la Bunești. O femeie de 52 de ani a murit după ce o mașină a căzut de pe un podeț (FOTO)

Marti, in jurul orei 16:30, pe DC 70A, pe raza comunei Bunești, s-a produs un …