Tuesday , April 16 2024

Aceasta iarna ar putea fi ultima in care ne-am incalzit de la CET

N primarul Sucevei are `n vedere renun]area, iarna urm\toare, la CET n c\ldura `n municipiul Suceava ar urma s\ fie asigurat\ din CAF-urile care sunt situate peste drum de fostul combinat de prelucrare a lemnului [i care produc apa cald\ [i c\ldura pe baz\ de gaz metan [i p\cur\, nu pe baz\ de huil\, ca `n cazul CET

Iarna viitoare, cel mai probabil, agentul termic necesar `nc\lzirii locuin]elor din municipiul Suceava care au mai r\mas racordate la sistemul centralizat de termoficare va fi furnizat de cele dou\ Cazane de Ap\ Fierbinte (CAF) de la centrala termic\ (CT) din zona industrial\ a Sucevei. Acestea func]ioneaz\ cu gaz metan [i p\cur\ [i nu cu c\rbune superior, a[a cum este cazul la Centrala Electric\ de Termoficare situat\ `n lunca Sucevei, de partea opus\ a fostei gropi de gunoi. Primarul Ion Lungu a anun]at, ieri, `n conferin]\ de pres\, c\ `n sezonul rece 2011 – 2012 sunt [anse mari de a se renun]a la `nc\lzirea pe huil\ din CET [i se va pune accentul doua pe cele dou\ CAF-uri din CT. P=n\ nu demult, CAF-urile erau utilizate doar pentru completarea unui v=rf de sarcini `n perioada de iarn\ [i pentru producerea de energie termic\ `n timpul verii livrat\ mai departe la punctele termice `n vederea prepar\rii [i furniz\rii apei calde menajere.
Ion Lungu spune c\ sunt necesare „sume colosale” pentru aprovizionarea cu huil\ de import [i nu doar aceasta ar fi problema, ci [i acordarea de subven]ii pentru combustibil. Potrivit primarului, favorizate sunt centralele care utilizeaz\ c\rbune inferior din produc]ia intern\, nu c\rbune superior luat din import a[a cum este cazul la Suceava [i Ia[i. Directorul general al societ\]ii Termica SA Suceava, Constantin Pl\cint\, a declarat c\ nu comenteaz\ afirma]iile primarului Ion Lungu cu privire la renun]area din iarna viitoare la CET [i utilizarea doar a CT-ului, preciz=nd c\ va avea o discu]ie cu privire la acest lucru cu primarul.
CET-ul a fost construit `n anii 80, la aproape dou\ decenii dup\ construirea CT-ului. P=n\ la construirea CET-ului, asigurarea `nc\lzirii [i a apei calde se f\cea `n municipiul Suceava din CAF-urile instalate la CT-ul situat `n vecin\tatea fostului combinat de celuloz\ [i h=rtie, actualmente SC Ambro SA Suceava. Ulterior, a fost construit CET-ul care func]iona, la `nceput, pe lignit iar `n urm\ cu un deceniu s-a schimbat o parte din instala]ie, astfel `nc=t s-a putut func]iona doar cu huil\. CET-ul fusese construit, `ns\, pentru a furniza o cantitate mult mai mare de energie termic\ dec=t avea Suceava nevoie pentru `nc\lzirea locuin]elor, la acea vreme investi]ia fiind justificat\ de prezen]a mai multor combinate energofage din zona industrial\. Dup\ declinul industrial, s-a c\utat ani de zile s\ se men]in\ `n func]iune CET-ul ca fiind ultima redut\ a industrializ\rii, dar `n ultimii ani nici solu]ia de v=nzare a unei cantit\]i c=t mai mari cu putin]\ de energie electric\ nu a mai fost acceptat\ de stat. ~n aceste condi]ii, CET-ul actual nu are dec=t dou\ op]iuni – trecerea `n conservare sau modernizarea, numai c\ pentru aceast\ solu]ie nu s-a g\sit finan]are. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Noi transporturi ilegale de lemn depistate de polițiștii suceveni  

Luni dimineață, la orele 04.45, patrula auto din cadrul Secției de Poliție Burdujeni, a oprit …

No comments

  1. E mai bine sa fie inchis, casat, distrus , obtinut la sub, sub, sub pret.
    Si uita asa apare progresul din cenusa, doar tebuie deschis un alt cet din care @sa manance si gura mea ceva@.
    bravo sa punem pavele si pe drumul pavat cu “bune intentii”.
    dupa mine potopul.

  2. Alti se gandesc cum sa proiecteze eoline, incat sa poata recupera energia data de forta ascensionala a curentilor din turnurile de racire. De ce aburul de pe prize n-ar fi pus la treaba? Nu cred ca accepta cineva de la CET sa raspunda. Au mers din inertie si in perioadele critice iese valoare in fata,asta e.

  3. Ce afacere buna..Daca inchide CET-ul si il vinde la fier vechi cu totul baietii destepti din PDL se umplu de bani .
    Cel mai bine e sa ne punem centrala pe gaz proprie.

  4. Nu cred ca primarul poate da un verdict legat de CET.Se pare ca aici sunt interese cu bataie mai lunga, care pana la urma vor sa ajunga la terenul ocupat de acest mastodont.Trecerea la combustibil pe gaz este foarte periculoasa tinand seama de stocurile limitate de care dispunem, respectiv dependenta de gazul din import.Oricum pentru acualul primar(care se exprima foarte greu) interesul este vadit legat de a face o afacere(personala) din inchiderea CET-lui.

  5. Imi cer scuze pentru greselile: mari si capul.

  6. Domnule primar, esti in plop si plopu-n aer. CET-ul mare functioneaza si cu pacura si cu gaz. Nimeni de acolo n-a incercat si varianta de a baga si lignit in loc de huila, ar trebui sa functioneze, teoretic, cu o alimentare de carbune lignit de 3 ori mai mare. Da nu e nevoie sa mearga la capacitate maxima. Sunt chestii de flux tehnologic de alimentare, evacuarea zgurii. Important ca aceste cazane n-au fost modificate. Restul e calcul si optimizarea arderii cu cele trei tipuri de combustibli. Se poate marii eficienta prin montarea unor turbine pe prizele de abur da nu prea vad eu cine sa-si bata capu`.

  7. Vine, vine primavara!!
    An de an noi spargem CET-ul
    Iar cind toamna vine-n tara
    Il pornim cu-ncet, cu-nCET-ul!