Wednesday , December 7 2022

Accidentele rutiere din ultima perioadă au secătuit stocurile de sânge din spitalele sucevene

Centrul Județean de Transfuzii va organiza o caravană mobilă de donare pentru a reface necesarul n prima oprire este programată pentru joi, 10 noiembrie, la Spitalul Municipal Fălticeni n joi, 24 noiembrie, caravana de donare va fi la Policlinica Municipală din Câmpulung Moldovenesc.

Este din nou criză de sânge la Suceava și se pare că accidentele rutiere din ultima perioadă au avut o contribuție însemnată în această privință. Pentru că nu mai reușește să onoreze solicitările de sînge din partea spitalelor din județ, Centrul Județean de Transfuzii va organiza o caravană mobilă de donare, încercând în acest fel să refacă stocurile de sânge, atât de necesare pentru salvarea vieților aflate în cumpănă. Prima oprire este programată pentru joi, 10 noiembrie, la Spitalul Municipal Fălticeni iar joi, 24 noiembrie, caravana de donare va fi la Policlinica Municipală din Câmpulung Moldovenesc. În ambele zile, programul de donare va debuta la orele 8.30.

Cei care donează sânge primesc în continuare câte șapte tichete de masă plus un set de analize medicale gratuit. Donarea de sânge prezintă și o serie de beneficii pentru organism, cum ar fi: sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se poate reduce cu 30%. În urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri crește, astfel că, dacă donatorul va suferi un accident, reacția organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani și cele care nu cântăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. Pe de altă parte, nu este permisă donarea de sânge în cazul persoanelor care fac sex neprotejat, au afecțiuni acute sau boli psihice. În schimb, pot da sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-și refacă compoziția. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influența rezultatele testelor.

La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune niciun risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl folosește când se depun eforturi fizice mari. Sângele donat se reface repede, în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ și în 14 zile din punct de vedere calitativ. Persoanele care donează sânge primesc tichete de masă în valoare de 65 de lei, au gratuitate pe mijloacele de transport în comun și ­be­neficiază de liber de la serviciu în ziua donării. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

LUNGU: A fost finalizat proiectul de aducțiune a gazului metan la 30 de străzi din oraș

Miercuri, începând cu ora 11:00, au fost alimentate cu gaz metan străzile din cartierul Tineretului. …