Thursday , April 18 2024

Absolvenţii de medicină nu sunt interesaţi de spitalele mici

medic

Spitalele sucevene scot la concurs posturi de medici, dar nu se prezintă nimeni. Spitalul din Câmpulung Moldovenesc a scos la concurs un post de medic pentru Medicină Internă, dar fara succes. Pe data de 28 ianuarie ar trebui să fie un concurs pentru medic urgentist, dar încă nu şi-a depus nimeni dosarul. La Vatra Dornei este nevoie urgentă de anestezist, iar la Gura Humorului de medic pediatru

Medicii se pensionează dar specialiştii nu se înghesuie să ocupe posturile devenite vacante. La concursurile organizate de şefii unităţilor spitaliceşti nu se prezintă nici un candidat, rezidenţii preferând marile oraşe din ţară sau slujbele mai bine plătite din străinătate. Pe anumite secţii nu mai are cine trata pacienţii, aceştia fiind nevoiţi să plece la alte spitale. Unele unităţi spitaliceşti apelează la pensionari, dar este o soluţie pe termen scurt. In toată ţara, aproape 2.500 de medici au cerut certificatele pentru a pleca în străinătate. Cei mai mulţi sunt medici de familie, ginecologi, chirurgi. Anual, intră în sistem 3.000 de medici, dar ies 3.500. In cursul anului trecut, 65 de cadre medico-sanitare din judeţ au solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, eliberarea certificatelor de conformitate care atestă obţinerea calificării, o parte dintre acestea intenţionând să plece la lucru în străinătate. Aşa cum reiese din datele statistice ale DSP, este vorba despre 15 medici, 45 de asistenţi medicali, doi farmacişti şi trei kinetoterapeuţi. Dintre cei 15 medici care au solicitat de la DSP acel certificat de conformitate, se pare că şase lucrează deja în străinătate. În Anglia a plecat un medic dermatolog, în Irlanda s-au angajat anul trecut doi medici suceveni, unul specializat pe Anestezie-Terapie Intensică iar celălalt pe Obstetrică Ginecologie. Un doctor sucevean, de profesie oftalmolog a optat pentru o clinică din Franţa, un medic psihiatru a preferat să profeseze în Suedia, iar un ginecolog lucrează de anul trecut într-o unitate medicală din Belgia.
Aşa se explică faptul că la concursurile organizate de spitalele sucevene nu se prezintă nimeni, iar managerii cheltuie bani pentru organizare de concursuri. Aşa s-a întâmplat săptămâna aceasta la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc unde a fost organizat concurs pentru ocuparea unui post de medic specialist pentru secţia de Interne. “Nu s-a prezentat nici un candidat. Pe data de 28 ianuarie avem un alt concurs, de această dată pentru medic specialist în Centrul de Primire Urgenţe. Incă nu şi-a depus nimeni dosarul în vederea participării la concurs dar am înţeles că este o doamnă doctor care şi-a manifestat interesul de a veni să lucreze aici”, am aflat de la Eugen Cioşnar, managerul Spitalului Câmpulung Moldovenesc.
La Spitalul Orăşenesc din Gura Humorului este nevoie urgentă de medic pediatru şi de medic ginecolog, dar conducerea acestei unităţi spitaliceşti nu reuşeşte să găsească medici interesaţi să lucreze aici. “Incercăm să identificăm medici interesaţi să profeseze aici, după care vom demara procedurile în vederea organizării unui concurs. Am tot organizat concursuri, am publicat anunţuri în Monitorul Oficial, în Viaţa medicală dar nu s-a prezentat nimeni, iar situaţia financiară nu ne permite să mai cheltuim bani fără o finalitate”, ne-a relatat doctorul Cornel Vieru, managerul Spitalului Orăşenesc Gura Humorului.
Situaţia este una destul de gravă şi la Spitalul din Vatra Dornei. Aici nu se poate face nici o intervenţie chirurgicală, deoarece această unitate spitalicească nu are medic anestezist, iar medicul rezident care avea contract cu spitalul nu s-a întors la post. “Trebuia să se prezinte la post de pe data de 1 februarie 2014, dar a optat să plece din ţară. Activitatea secţiei de Chirurgie este blocată. Nu putem asigura nici o operaţie de cezariană din cauză că nu avem anestezist. Spitalul din Vatra Dornei nu are anestezist de cinci ani de zile. Am solicitat Ministerului Sănătăţii deblocarea a nouă posturi de medici pentru care am dori să organizăm concurs, dar nu am primit nici un răspuns”, am aflat de la economistul Valentin Stan, managerul Spitalului Vatra Dornei. La această unitate spitalicească este nevoie urgentă şi de medic urgentist şi radiolog.
Situaţia nu este mai bună nici la Spitalul Rădăuţi şi nici la cel din Fălticeni, unde este nevoie de medici pediatri. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …