Wednesday , April 24 2024

Absolvenţii claselor a XII-a au susţinut, ieri, cea de-a doua probă a Bacalaureatului

bacalaureat [800x600]

 5.368 de elevi au susţinut, ieri, proba obligatorie a profilului, în cadrul examenului de Bacalaureat u 218 elevi au absentat, ieri, la cea de-a doua probă a Bacalaureatului. Unui elev din Suceava i s-a aprobat solicitarea de a susţine proba de examen începând cu ora 14:00, din motive medicale

 
Absolvenţii claselor a XII-a au trecut ieri prin emoţiile celei de-a doua probe a Bacalaureatului. In judeţul Suceava, din cei 5.959 de elevi înscrişi pentru această probă, 5.368 au fost prezenţi, 310 şi-au echivalat proba cu una susţinută în sesiunile anterioare ale examenului, iar 281 elevi nu s-au prezentat la centrele de examinare. La această probă a examenului de Bacalaureat, elevii de la profilul real au avut de rezolvat subiecte de matematică iar cei de la uman, subiecte de istorie. Subiectele de matematică, pentru profilul real, s-au prezentat în trei variante, în funcţie de nivelul fiecărei specialităţi. Cei de la matematică – informatică au avut, în prima parte a subiectului, de calculate progresii aritmetice, probabilităţi matematice, vectori şi arii, partea a doua a constat în matrici şi funcţii, iar la ultima parte cerinţele au vizat funcţii matematice şi ecuaţii. Elevii care au absolvit clasele de Stiinte ale naturii au avut, ca cerinţe ale subiectului de examen, de rezolvat ecuaţii, matrici, funcţii, de determinat numere reale în diferite operaţii aritmetice şi de calculat raza unui cerc. Tot subiecte de matematică au avut de rezolvat, ieri, şi absolvenţii specialităţilor tehnologice. Aceştia, de asemeni, au avut de rezolvat ecuaţii, probabilităţi, matrici şi funcţii. Elevii de la profilul uman, care au susţinut, ieri, cea de-a doua probă a Bacalaureatului, au avut istoria ca materie de examinare. Aici subiectul de examen a constat, în prima parte, în cerinţe pornind de la două fragmente de text, primul fiind din “O istorie sinceră a poporului român” de F. Constantinescu, iar cel de-al doilea fragment din “Istoria României” scrisă de M. Bărbulescu, D. Deletant, K.Hitchins, S. Papacostea şi P. Teodor. In cea de-a doua parte a subiectului de examen, elevii au avut de rezolvat cerinţe pe baza unui fragment de text din “O istorie a românilor” de I. Bulei, iar la ultima parte li s-a cerut să redacteze un eseu despre rolul spaţiului românesc în relaţiile internaţionale din secolele XIV şi XVIII, eseu în care au avut de punctat conflictele militare importante, faptele istorice, acţiunile diplomatice, etc. După ieşirea din sălile de examinare, elevii, care au susţinut proba de matematică sau de istorie, dar şi profesorii s-au declarat mulţumiţi de gradul de dificultate a testelor, spunând că cerinţele au fost decente, de un nivel mediu şi au fost formulate astfel încât nu le-au pus probleme elevilor. Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava a anunţat că, pe raza judeţului Suceava nu s-au înregistrat tentative de fraudă la proba obligatorie a profilului, pe care absolvenţii claselor a XII-a au susţinut-o în cadrul examenului de Bacalaureat.
Sase absolvenţi ai claselor a XII-a, din judeţ, au susţinut cea de-a doua probă scrisă a Bacalaureatului în sistem special, iar un alt elev a susţinut proba, tot ieri, însă începând cu ora 14:00
Pentru şase elevi din judeţul Suceava, proba obligatorie a profilului, din cadrul examenului de Bacalaureat, s-a ţinut în condiţii speciale. O elevă a Colegiului Naţional “Petru Rareş şi un alt elev al Colegiului Pedagogic “Mihai Eminescu” din Suceava au primit acceptul de a rezolva subiectele de examen prin dictare, pentru că ambii au fracturi ale braţului. Un elev al Colegiului Tehnic “Vasile Lovinescu” Fălticeni a susţinut examenul la domiciliu, fiind nedeplasabil, doi elevi ai Colegiului Naţional “Edoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi au cerut prelungirea cu o oră şi jumătate a timpului acordat pentru redactarea subiectului, din cauza problemelor medicale, iar unui elev al Colegiului Tehnic “Alexandru Ioan Cuza” Suceava i s-a permis rezolvarea subiectului pe computer. De asemeni, tot ieri, o elevă al Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, care susţinea examenul la centrul Colegiului Naţional “Stefan cel Mare” din municipiu, a leşinat în timpul probei şi a fost transportată la spital. Eleva a solicitat şi i s-a aprobat de către Inspectoratul Scolar Judeţean, un subiect de rezervă, iar aceasta susţinut proba la istorie în aceeaşi zi, dar cu un decalaj de câteva ore, el începând examenul la ora 14:00 sub supravegherea unui comisii speciale.
Examenul de Bacalaureat continuă vineri pentru absolvenţii claselor a XII-a, cu proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică sau psihologie, aceasta fiind ultima probă a examenului de Bacalaureat. (Ida MOISII)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …