Friday , October 7 2022

Abordări diferite Lungu – Harșovschi pe tema buncărelor de gunoi îngropate în bulevardul George Enescu

După ce pe ditamai bulevardul, chiar în fața unui restaurant, au fost îngropate mai multe buncăre pentru gunoi, stârnind stupefacție și hohote de râs în tot orașul, viceprimarul Harșovschi, cel care a coordonat acțiunea, susține că a făcut un lucru bun, având drept argumente faptul că „TREBUIE să depozităm gunoiul” și că pe vechiul amplasament  „erau multe, multe țevi și cabluri”, precum si faptul că străzile înguste nu permit accesul mașinilor de ridicat gunoiul. Primarul Ion Lungu spune însă că „s-a făcut o greșeală acolo, nu sunt bine amplasate, insist în continuare să găsim o altă soluție”. „Ocupat cu coronavirusul, n-am apucat să merg până acolo, le-am văzut după ce au fost montate. Pentru toate celelalte (în afară de cel de pe Bulevardul George Enescu – n.r.) îmi asum responsabilitatea”, a declarat Ion Lungu  

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu și viceprimarul Lucian Harșovschi par a nu avea idei comune cu privire la situația buncărelor îngropate în bulevardul George Enescu, în fața restaurantului Pizza Luca.

Pe de o parte, în conferința săptămânală de presă de miercuri, 13 mai, Ion Lungu anunța că se caută soluții pentru relocarea platformelor de gunoi de pe Bulevardul George Enescu. „Nu este o problemă că acel punct de colectare este la bulevardul principal pentru că este curat, gunoiul este ridicat la timp  și este mobilier urban, problema este că este amplasat în fața unei pițerii și trebuie să găsim soluții pentru relocare. Eu, în calitate de primar și de cetățean, nu sunt de acord cu amplasarea platformei în fața acestei unități de alimentație publică”, a subliniat primarul Ion Lungu.

Regula de bază a amenajării punctelor semiîngropate și îngropate de colectare a deșeurilor a fost cea a respectării vechiului amplasament, adică pe locul unde au fost tomberoane de ridicare a gunoiului. Excepțiile vin însă întrucât trebuie să fie asigurat accesul pentru mașini și lipsa rețelelor de utilități. Containerele vechi de colectare a gunoiului în zona aflată în discuție erau amplasate într-un gang (imediat după aceeași Pizza Luca, totuși nu în fața localului) și nu de puține ori erau mizerabile sau măcar insuficiente pentru volumul mare de deșeuri.

Pornind probabil de la această situație, Lucian Harșovschi a postat pe facebook un mesaj în care de la bun început spunea că „Producem gunoi și „ascunderea lui sub preș” sau depozitarea la „dos” nu este o soluție!” și că în condițiile înlocuirii treptate a punctelor de colectare de suprafață a deșeurilor cu altele moderne, apar „întotdeauna la finalul lucrărilor” discuții pro și contra iar cele mai recente, de pe bulevardul George Enescu sunt și cele mai controversate.

Vechiul loc de depozitare a gunoaielor din zonă

 

„Susțin amplasarea noilor puncte de colectare acolo unde situația o impune și unde acestea se pot monta pentru că TREBUIE să depozităm gunoiul. Există motive pentru care aceste containere nu au fost amplasate într-un alt loc, iar printre acestea se află faptul că, fiind îngropate, pentru montare sunt necesare lucrări de săpătură, iar în zona amplasamentului vechi erau multe, multe țevi și cabluri. Mai mult, toate blocurile turn de pe bulevard au avut ghene care au fost închise, fiind nevoie de multe puncte de colectare”, a precizat, printre altele, Lucian Harșovschi despre buncărele puse „la vedere și într-un mod civilizat, de tipul unui mobilier urban” în dreptul localului Pizza Luca din George Enescu.

Punctul de vedere al lui Lucian Harșovschi nu coincide deloc cu cel al primarului. „Dar au fost și sunt discuții în continuare cu amplasarea din George Enescu de la Pizzeria Luca. Eu îmi mențin punctul de vedere că s-a făcut o greșeală acolo, că nu sunt bine amplasate. Rog în continuare Direcția de ecologizare, firma de salubritate, să găsim soluții pentru că nu este problema că s-a pus la bulevardul principal. Dacă acolo era de exemplu un magazin de metalo chimice sau de mobilă, mergea. Dar așa, în fața unei pizzerii … Ca primar, dar și ca simplu cetățean nu pot fi de acord cu amplasarea acestei platforme. Pe timpul verii este cald, mai vin acolo muște, țânțari. Sigur, gunoiul se va ridica la timp dar totuși nu este soluția cea mai bună. Eu insist în continuare să găsim o altă soluție, să reamplasăm platforma din fața acestei unități de alimentație publică”, a afirmat, printre altele, primarul de Suceava.

Înainte de a face o paralelă cu situația de pe calea Obcinilor unde, de asemenea, sunt montate astfel de containere încă de anul trecut, Lucian Harșovschi a insistat pe faptul că în cazul amplasării buncărelor îngropate din dreptul localului respectiv s-a avut în considerare și faptul că pe Aleea Lalelelor sunt foarte multe autoturisme și zona este îngustă, nepermițând accesul utilajelor de colectare. „Să le amplasăm (noile buncăre – n.r.) la 1 m de intrarea în scară? Am putea, pentru că cele îngropate au alte reguli, dar nu ar fi etic. Au fost scoase la stradă pentru că a fost singura soluție pentru această zonă! În plus, la stradă, sucevenii vor fi mai atenți când vor depozita și vă asigur că și firma de salubrizare va fi mult mai vigilentă”, a spus Lucian Harșovschi.

Primarul pare a o ține „una și bună”: nu-i place locul și nici nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru respectivul amplasament, dând vina pe faptul că a fost preocupat cu situația legată de coronavirus ca să mai verifice fiecare din cele 200 de amplasamente ale buncărelor îngropate și semiîngropate. „Nu este o problemă dacă se amplasează la bulevardul principal. Ele arată foarte bine, sunt mobilier urban și în măsura în care deșeurile menajere se ridică la timp, sunt convins că nu este nici un fel de problemă … Ocupat cu coronavirusul, n-am apucat să merg până acolo, le-am văzut după ce au fost montate. Pentru toate celelalte (în afară de cel din dreptul pizzeriei în cauză – n.r.) îmi asum responsabilitatea”, a declarat Ion Lungu.

Probabil intuind că va avea „muncă de lămurire” cu șeful său și nu este sigur că îl va putea convinge să fie păstrat amplasamentul, Lucian Harșovschi a specificat, totuși, în comunicatul său de pe facebook: „Vom vedea dacă vor rămâne sau nu, dar această soluție este aplicată și în multe alte țări din U.E. și sunt acceptate și întreținute într-o manieră civilizată. La noi de ce nu s-ar putea, dat fiind faptul că ne raportăm deseori la aceste țări civilizate? … Cu sau fără voturi, gunoi producem cu toții și acesta trebuie adunat undeva, iar dacă vom înțelege că e datoria noastră, a tuturor, să fim responsabili și civilizați, nu vor exista probleme. Sănătoși și responsabili!”, a încheiat viceprimarul.

Primarul, în schimb, pare a fi conștient de riscul altei probleme: dacă acceptă o singură dată mutarea unor buncăre îngropate, este posibil ca unii să considere precedent și să facă presiuni într-una pentru fel de fel de modificări. „Aici s-a deschis o cutie a Pandorei, toată lumea îmi trimite pe facebook mesaje dacă sunt de acord … Am fost pe teren, în zona Jean Bart, Privighetorii, vom merge și în zilele următoare pentru a vedea unde se montează aceste platforme … Cer înțelegere din partea sucevenilor, este o metodă modernă de a colecta deșeurile menajere, nu prea are nimeni în țară această metodă”, a mai spus Ion Lungu.

Precizăm că operatorul de salubrizare menajeră – asocierea de firme Diasil și Ritmic – trebuie să monteze, conform contractului, 100 de platforme de colectare a deșeurilor îngropate și 100 semiîngropate. Platformele semiîngropate au fost montate toate, iar din totalul celor îngropate au mai rămas de montat în zonele: Mitropoliei, Samuil Isopescu, Jean Bart și Privighetorii. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Opt bărbați reținuți după o șicanare în trafic urmată de o încăierare generală

Marți seara, doi bărbați aflați într-o mașină au fost șicanați în trafic de alte trei …

No comments

  1. E un prim pas spre ”noua normalitate”. S-au saturat sa tot ascunda gunoiul sub pres . Vorba aia, acum sunt cu cartile pe fata.

  2. BRAVOoooooooooo !! Buni baieți….votații că merită !!

  3. Cică “Dacă acolo era de exemplu un magazin de metalo chimice sau de mobilă, mergea. Dar așa, în fața unei pizzerii … Ca primar, dar și ca simplu cetățean nu pot fi de acord cu amplasarea acestei platforme. Pe timpul verii este cald, mai vin acolo muște, țânțari.”
    Pai bai primarule cei ce cumpără mobila sau feronerie trebuie sa suporte muștele și țânțarii.ai o gândire comunistă și mizerabila la fel cum arată și orasul-comuna Suciava