Monday , February 26 2024

A zecea ediție a tradiționalului Concert extraordinar de Colinde al Asociației Culturale “Sfâântul Mitropolit Dosoftei”

A zecea ediție a tradiționalului Concert extraordinar de Colinde al Asociației Culturale “Sfântul Mitropolit Dosoftei” a avut loc luni, 10 Decembrie 2018, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava. Anul Centenar nu a trecut neobservat pentru colin­dătorii care, pe lângă colindele noastre românești, au interpretat cântece patriotice, ciobănești.

Invitați speciali au fost aleșii membri ai Coralei Preoțești “Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuți și cei ai Grupului Folcloric “Obcina Stânișoarei” din Mă­lini. Au răsunat în Sala cea mare a Ca­sei de Cultură trâmbițe și fluierașe vechi, împletindu-se cu glasurile inimoșilor colindători.

Din Călugăreni, de la Parohia “Sfin­ții Trei Ierarhi”, au colindat șase tineri iubitori de tradiție. Un moment deosebit a fost colindul a șapte surori din Bălăceana. Îmbrăcate în frumosul nostru port popular, surorile au vestit Nașterea Domnului, impresionând cu glasurile lor curate.

Un moment cu totul și cu totul special a fost premiera piesei de teatru “Oleacă”. Copiii din Grupul de Cateheză al Bisericii “Sfântul Dumitru” Suceava, coordonați de pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, au recreat atmosfera satului nostru bucovinean. Piesa este originală. Scenariul acesteia a fost alcătuit de către părintele Justi­nian Cojocar și de către copiii de la cateheză. Acțiunea din piesă se petrece de Sânziene, anul 1919, în anul imediat Marii Uniri. În interiorul Muzeului Satului Bucovinen s-a făcut fil­ma­rea piesei de teatru. Piesa a surprins detaliile importante din viața țăranilor. Copiii s-au străduit și au reușit să vorbescă țărănește, ca în vremea aceea, să se poarte ca ei și să trăiască precum ei. Prin această piesă, dedicată Anului Centenar, copiii au scos în evidență frumusețea sufletului românului, dragostea de viață a tăranului, bucuria de a trăi și a petrece viața și, nu în ultimul rând, credința și simplitatea țăranului care-L iubește pe Dumnezeu, ajută pe preot și Biserica și păstrează tradițiile și obiceiurile populare cu sfințenie.

Sala Casei de Cultură a fost arhi­plină. Oamenii au aplaudat îndelung pe colindători și pe râvnitorii copii din Grupul de Cateheză al Bisericii “Sfântul Dumitru” din Scueava, care au obținut în Anul Centenar locul I în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Ră­dăuților și au fost premiați de Însuși P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

La final, pr. prof. Justinian-Remus A. Cojocar, președintele Asociației “Sfântul Mitropolit Dosoftei”, a mulțu­mit Bunului Dumnezeu, colindătorilor, copiilor și oamenilor de bine care l-au sprijinit în activitate, se arată într-un comunicat transmis de Asociația Culturală “Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava. (O.S.)

Vezi si

Rezultate bune și foarte bune la simularea Evaluării Naționale pentru prima promoție de la reînființarea ciclului gimnazial, la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”

Conducerea Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți a ținut să informeze că cei 29 de elevi …