A treia tranșă de vaccin antigripal a ajuns în depozitul DSP

reportersite
20 octombrie 2020, 15:45

Aproximativ 4.000 de suceveni au fost vaccinați, până acum, împotriva gripei sezoniere. 751 de suceveni au avut nevoie de asistență medicală, în ultimele șapte zile, din cauza răcelilor

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a anunțat prin vocea purtătorului de cuvânt, Gabriela Băncilă, că județului nostru i-a fost repartizată a treia transă de vaccin antigripal, însumând 15.240 de doze. Aproximativ 4.000 de suceveni au fost vaccinați, până acum, împotriva gripei sezoniere.

”În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită din sezonul epidemic 2020-2021, Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a primit două tipuri de vaccin gripal tetravalent, Influvac si Vaxigrip. Campania de vaccinare gratuită vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta de peste 65 ani, persoane cu boli cronice, în special boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice, copii și bătrâni institutionalizați, femei gravide, personal medical, conform strategiei Ministerului Sănătății și recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. La începutul lunii octombrie 2020 au fost primite  două tranșe de vaccin – o tranșă de 10.080 doze de vaccin antigripal indicat a fi administrat adulților și o tranșă de 1.900 doze  de vaccin antigripal pentru copii.  La acestea se adaugă înca 15.240 doze de vaccin gripal primite pe 19.10.2020. Până în prezent, în judetul Suceava s-au vaccinat împotriva gripei 3.944 persoane din categoria celor vulnerabile. Reamintim că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, a declarat Gabriela Băncilă, purtător de cuvânt în cadrul DSP Suceava.

Chiar dacă numărul persoanelor vaccinate nu este unul suficient de mare, la nivelul județului nu a fost confirmat încă niciun caz de gripă sezonieră, dar numărul sucevenilor care au avut nevoie de asistență medicală din cauza răcelilor a crescut în ultimele șapte zile. Mai precis, numărul pacienților care au ajuns la medic din cauza răcelilor în ultimele șapte zile a fost de 751, față 671, cazuri înregistrate în săptămâna precedentă. Dintre aceștia, la nivelul județului Suceava s-au înregistrat 628 de cazuri de îmbolnăviri prin infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la copiii cu vârste între cinci și 14 ani, respectiv 231 de cazuri, iar în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au fost diagnosticați 145 de pacienți. În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani au fost înregistrate 91 de cazuri de viroze, la copiii cu vârsta cuprinsă între doi și patru ani au fost 77 de cazuri, iar printre nou-născuți cu vârsta de până într-un an au fost 49 de cazuri. În rândul persoanelor trecute de 65 de ani au fost diagnosticate cele mai puține cazuri, și anume 35. Dintre pacienții diagnosticați cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 13 au fost internați într-o unitate spitalicească, pentru tratament de specialitate.

 În aceeași perioadă, la nivelul județului Suceava s-au mai înregistrat și 123 de cazuri de pneumonii. 23 de pacienți au necesitat spitalizare. Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, și anume 40 de cazuri de pneumonii, categorie urmată de persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani, cu 29 de cazuri. Printre cei cu vârsta între 50 și 64 de ani au fost 28 de îmbolnăviri, iar printre copiii cu vârsta între doi și patru ani și cinci și 14 ani, au fost câte 11 cazuri. Patru nou-născuți cu vârsta până într-un an au primit același diagnostic, după un control de specialitate. (Cristina RUȘTI)

secretarasite