Friday , January 27 2023

A scăzut dramatic numărul donatorilor de sânge

La Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava se prezintă în medie 20 de donatori pe zi, după ce în lunile de iarnă erau şi peste 50 de donatori într-o singură zi  

donare sange [800x600]

După toate campaniile, se pare că revine, la nivel naţional, criza de sânge, din unităţile spitaliceşti. Aşa cum reiese din declaraţiile doctorului Maria Pilat, director al Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină Suceava, în lunile de vară, pe perioada concediilor şi a muncilor agricole, sistemul se confrontă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se aproape cu 50% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile disponibile. Deşi a scăzut numărul donatorilor, Centrul de Transfuzie Sanguină Suceava face faţă cu greu comenzilor primite de la unităţile spitaliceşti din judeţ dar îşi onorează totuşi la timp comenzile. “Până acum am reuşit să ne onorăm zilnic comenzile primite din partea spitalelor, dar numărul donatorilor a scăzut. Nu am mai putut ajuta unităţile spitaliceşti din Iaşi. Am trimis sânge în Iaşi doar dacă au fost internaţi suceveni şi au venit aparţinători să doneze în mod expres pentru un anumit pacient. Nu a mai existat în ultima perioadă un surplus de sânge pentru a putea ajuta spitalele din zonă cum o făceam până acum. Dacă situaţia nu se va îmbunătăţi în viitorul apropiat, vom încerca să organizăm campanii stradale de donare de sânge. Trebuie să găsim o metodă de a impulsiona sucevenii să vină să doneze sânge”, a completat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Suceava.
Numărul donatorilor de sânge a scăzut drastic în ultima perioadă, cu toate că acest procedeu prezintă o serie de beneficii pentru organism, cum ar fi sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduce cu 30%. În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă donatorul va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. Potrivit legii, pot să dea sânge persoanele peste 18 ani, dar care nu au mai mult de 62 de ani, şi cele care nu cantăresc sub 50 de kg. Donatorii nu trebuie să aibă boli pulmonare, de inimă, piele, diabet, hepatită, sifilis, ulcer, TBC sau HIV/SIDA. Pe de altă parte, nu este permisă donarea de sânge în cazul persoanelor care fac sex neprotejat, au afecţiuni acute sau boli psihice. În schimb, pot da sânge hipertensivii cu valori ale tensiunii arteriale de până în 200 mm/Hg. Legea mai spune că între donări ar trebui să treacă minimum 72 de zile, interval de timp necesar pentru ca sângele să-şi refacă compoziţia. Cu 48 de ore înainte de donare nu se bea alcool, iar în ziua anterioară nu se consumă grăsimi, deoarece ele pot influenţa rezultatele testelor.
La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în trei-patru ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.
Duminică, 14 iunie, s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge, iar scopul acestei zile este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze în mod vo-luntar, fără vreo recompensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a mai multor vieţi. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Managerul Spitalului Județean: Toleranța zero față de actele de corupție. Tot personalul va fi reinstruit cu privire la standardul anti-mită

Managerul Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava,  medicul Alexandru Calancea, a susținut …