Friday , July 19 2024

A patra licitație pentru reabilitarea stației de epurare a Sucevei a fost amânată cu o lună

Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare de la stația de epurare a apelor uzate a Sucevei a fost amânată. Termenul final de 15 iulie, anunțat inițial, a fost decalat de cei de la ACET SA Suceava cu 35 de zile, respectiv data de 19 august. „Complexitatea elaborării ofertei și solicitările primite din partea posibililor ofertanți”, este justificarea pe care a dat-o ACET în mod oficial cu privire la această amânare. În acest context, devine tot mai clar că lucrările nu vor demara anul acesta. De altfel, nici dacă licitația s-ar fi ținut la data de 15 iulie și analiza ofertelor, deliberarea și semnarea contractului s-ar fi încheiat în timp record până la final de august era puțin probabil ca lucrările să poată demara anul acesta.

Iar asta pentru că – potrivit termenilor contractuali – durata de proiectare este de 6 luni și chiar dacă s-ar fi încheiat proiectul mai repede, probabilitatea ca lucrările să înceapă iarna era una cel mult simbolică. De altfel, și ACET preconizează ca atribuirea contractului să se facă (dacă vor fi depuse oferte conforme la licitație) abia în ianuarie 2025. Prin urmare, de atunci va începe valabilitatea contractului și va dura cam jumătate de an până la realizarea proiectului. Apoi încă 22 de luni realizarea lucrărilor și apoi vor fi 5 luni pentru perioada de probe. Garanția lucrărilor de reabilitare la stația de epurara a apelor uzate (SEAU) va fi de încă 36 de luni, minim.

Acest proiect este foarte important pentru că în continuare, la diverse intervale de timp, mirosurile pestilențiale din zona luncii râului Suceava continuă să se simtă, uneori pe distanțe de kilometri. În ce privește reabilitarea stației de epurare Suceava, acestea se referă la completarea stației de epurare existente pe malul râului Suceava cu o nouă instalație de aerare mai performantă (vor fi puse turbosuflante care vor împinge aer sub formă de bule foarte fine) pentru a stimula mai bine bacteriile din bazinele de la stația de epurare în procesul de consum al substanței organice. Nămolul primar și biologic în exces este îngroșat și stabilizat anaerob într-un rezervor de fermentare. Biogazul rezultat este folosit pentru încălzire. Nămolul „mort” – adică deshidratat după fermentare este tratat cu var și depozitat.

Remarcăm că este a patra licitație organizată de ACET pentru SEAU Suceava (a treia la „pachet” cu Salcea), prima fiind în 2021 și care a fost anulată – ulterior, suma pentru ambele loturi a fost suplimentată de la 26,2 milioane de lei fără TVA la 28,7 milioane de lei fără TVA – dar și cea de-a doua licitație din iulie 2023 avea să fie anulată și doar la a treia din octombrie 2023 s-a reușit atribuirea unui contract pentru SEAU Salcea. Odată cu atribuirea contractului pentru SEAU Salcea (firma Terra Dinamic SRL oferind un preț foarte aproape de maximul estimat de circa 7 milioane de lei fără TVA), nu mai avea sens să fie scoasă la licitație „la comun” reabilitarea stației de la Suceava cu extinderea stației de la Salcea. Între timp, ACET SA a reușit să suplimenteze valoarea lucrărilor de reabilitare a stației de la Suceava de la 21.787.983 lei fără TVA cât era în octombrie 2023 la 33.715.940 lei fără TVA acum, în iulie 2024.

Reamintim că banii au fost accesați printr-un mega proiect european la nivel județean de circa 270 de milioane de euro, atrași din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Însă ACET SA Suceava a reușit între timp să suplimenteze suma pe anumite componente, între care și pentru lucrarea de la stația de epurare a Sucevei. Din punct de vedere al proceselor, proiectul de modernizare propune implementarea unor lucrări de adaptare a proceselor de epurare și înlocuire a unor echipamente existente. Procesul care are loc în SEAU Suceava este un proces de epurare biologică cu nitrificare – denitrificare și un proces anaerobic pentru reducerea fosforului. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Studentă a Facultății de Litere Suceava, premiată la numeroase concursuri pentru activitatea sa intensă ca traducător și scriitor

Ruth Naomi Lupu a absolvit recent programul de studiu Limba și literatura engleză – Limba …