Thursday , April 25 2024

A început producția de gaze la Baineț-Mușenița. Primele cantități – deja vândute pe piața românească

Compania britanică Prospex Oil and Gas și partenerii de la Raffles Energy, care dețin împreună concesiunea de hidrocarburi EIV-1 Suceava, din nord-estul României, au început producția de gaze naturale la sonda Baineț (comuna Mușenița), forată toamna trecută. Primele cantități de gaze au fost vândute deja pe piața locală, informează Profit.ro.

Sonda Baineț are un debit inițial de circa 20.000 de metri cubi standard pe zi, care poate fi ajustat în funcție de performanță și de cererea din piață. Gazele extrase sunt vândute în sistemul național operat de Transgaz la un preț de piață de circa 6 euro/mcf (1.000 picioare cub, sau aproximativ 28,317 metri cubi).

Prospex Oil and Gas, companie de investiții în petrol și gaze listată pe piața AIM a bursei de la Londra, a cumpărat, anul trecut, 50% din drepturile de explorare aferente concesiunii Suceava de la Raffles Energy SRL, operatorul concesiunii, în schimbul sumei de 750.000 de euro. Achiziția a fost realizată prin intermediul subsidiarei PXOG Massey Limited. Sonda Baineț a fost forată în noiembrie 2017 la o adâncime de 600 de metri, cele două companii anunțând că au găsit un zăcământ de gaze naturale conținând peste 99% metan, care a fost testat la un debit de aproximativ 33.000 metri cubi /zi. Sonda a fost conectată la instalația de procesare a gazelor din Bilca operată de Raffles. Costul total al proiectului s-a ridicat la 800.000 de euro, din care 400.000 reprezintă aportul Prospex. “Începerea producției de gaze în România este un eveniment important, care transformă Prospex întro companie generatoare de venituri. Cu numeroase perspective similare deja identificate în perimetrul licențiat, fiecare dintre acestea putând fi explorată și dezvoltată la costuri relativ reduse, Suceava reprezintă o oportunitate excelentă și cu un risc scăzut de a ne mări veniturile”, spune președintele Prospex, Bill Smith.

În România, Raffles deține 62,5% din blocul EIII-1 Brodina – Zona de producție Bilca, 50% din blocul EIII-1 Brodina – Zona de producție Voitinel, 50% din perimetrele de exploatare Suceava, inclusiv zăcămintele de la Climăuți-Ruda și Dornești Sud și centrala pe gaz de la Dornești, 100% din drepturile de explorare aferente concesiunii Suceava și 60% din blocul EIII-4 Bacău – Zona de producție Bacău Nord, informează Profit.ro.

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …