Thursday , March 28 2024

Un individ care de ani de zile se dă avocat prin Rădăuți a fost reținut din nou. El are o fundație în Voievodeasa și a păcălit acum oameni în procese de partaj sau pensii alimentare

Ioan Traian Halip, un individ condamnat în 2013 la închisoare pentru  „înșelăciune în formă continuată”, a fost din nou săltat de polițiști. Pretinsul “justițiar” din Rădăuți este acuzat acum că în perioada aprilie 2018 – februarie 2019 a păcălit mai mulți oameni, luându-le diverse sume de bani, că-i poate reprezenta ca avocat în acțiuni de partaj,  de stabilire a domiciliului sau de stabilire a pensiei de întreținere pentru niște copii. De asemenea, în acest timp, Halip a exercitat în mod repetat activități specifice profesiei de avocat: a acordat consultații juridice și a redactat cereri cu caracter juridic (cerere de chemare în judecată, cerere de ajutor public judiciar), pentru toate aceste acte fiind plătit de oamenii păcăliți.  Individul conduce Fundația Umanitară „Ştefan cel Mare  – Voievodeasa”, acționând chipurile sub acoperirea acesteia, chiar dacă fundația respectivă este autorizată doar pentru acte caritabile 

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – IPJ Suceava, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți au dispus reținerea și introducerea în arestul IPJ Suceava a unui bărbat de 62 de ani din comuna Sucevița care timp de aproape un an a indus în eroare mai multe persoane prezentându-se ca fiind avocat, întocmind diverse acte procedurale și încasând fără drept sume de bani.

Sub coordonarea procurorului de caz, polițiștii au efectuat două percheziții domiciliare ridicând cantități însemnate de înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.

Întrucât există suspiciunea că bărbatul de 62 de ani a înșelat și alte persoane, polițiștii fac apel către toți cetățenii care au fost abordați de acesta sau au plătit sume de bani să sesizeze aceste fapte pentru tragerea la răspundere și recuperarea prejudiciului.

Prin ordonanța Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, au fost reunite mai multe dosare penale privind plângeri penale formulate de către mai multe părți vătămate  față de Halip  Ioan Traian, un bărbat de 62 de ani din comuna Sucevița, cu privire la faptul că în perioada aprilie 2018 – februarie 2019 au plătit către acesta sume de bani, acestea fiind încasate sub pretextul că bărbatul ar fi avocat și le-ar reprtezenta în diverse cauze. 

Astfel, în urma probatoriului administrat, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de bărbatul de 62 de ani sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune faptă prev. și ped. de art. 244 alin. 1 și 2 din Codul penal constând în aceea că în perioada aprilie 2018 – februarie 2019, a indus-o în eroare o femeie cu privire la calitatea sa de avocat, asigurând-o pe aceasta că va efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a unei acțiuni de partaj aflată rolul Judecătoriei Rădăuți, solicitând astfel în schimbul serviciilor prestate suma de aproximativ 700 de euro, suma cu care a fost prejudiciată persoana vătămată.

De asemenea, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de bărbatul de 62 de ani sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune faptă prev. și ped. de art. 244 alin. 1 și 2 din Codul penal constând în aceea că în perioada noiembrie 2018 – fe­bruarie 2019, a indus în eroare o altă persoană vătămată cu privire la calitatea sa de avocat, ­asi­gurând-o pe aceasta că va efectua demersurile necesare în vederea soluționării favorabile a acțiunii privind stabilirea domiciliului și a pensiei de întreținere a doi copii  minori, solicitând astfel în schimbul serviciilor prestate suma de aproximativ 1000 de lei, suma cu care a fost prejudiciată persoana vătămată.

Totodată s-a procedat la extinederea urmăririi penale cu privire la săvârșirea faptei de exercitare fără drept a unei profesii, faptă prev. și ped. de art. 348 din Codul penal constând în aceea că în perioada aprilie 2018 – februarie 2019, a exercitat în mod repetat activități specifice profesiei de avocat, respectiv a acordat consultații juridice și a redactat cereri cu caracter juridic (cerere de chemare în judecată, cerere de ajutor public judicar), pentru toate aceste acte fiind remunerat.

 

În baza autorizării judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Rădăuți au fost efectuate două percheziții la sediul central al unei fundații umanitare (Fundația Umanitară „Ştefan cel Mare  – Voievodeasa”),  pe care bărbatul de 62 de ani o administrează  în Voievodeasa, comuna Sucevița dar și la punctul de lucru din municipiul Rădăuți, de unde a fost ridicat un volum mare de înscrisuri doveditoare ale conduitei suspectului, precum și un laptop utilizat în cadrul activităților infracționale.

Față de suspectul  de 62 de ani a fost emisă ordonanță de reținere pentru 24 ore, fiind introdus în arestul IPJ Suceava.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul  Serviciului Investigații Criminale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fapte prev. și ped. de art. 244 alin. 1 și 2 din Codul penal și exercitare fără drept a unei profesii, faptă prev. și ped. de art. 348 din Codul penal, toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 și art. 41 alin. 1 din Codul penal pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Ulterior, față de suspectul  de 62 de ani s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu interzicerea părăsirii localității de domiciliu fără acordul procurorului, precum și accesului  în sediile instanțelor de judecată de pe raza Curții de Apel Suceava, cu excepția situațiilor în care are de depus cereri ce țin de soluționarea prezentei cauze penale, începând cu expirarea termenului prevăzut în ordonanța de reținere.

Cercetările sunt continuate de către lucrători din cadrul  Serviciului Investigații Criminale pentru identificarea și altor persoane vătămate prin activitățile infracționale ale susnumitului.

Închisoare pentru „înșelăciune în formă continuată”

În anul 2013, Curtea de Apel Iași a decis condamnarea definitivă la patru ani și șase luni de închisoare a lui Ioan Traian Halip, din satul Voievodeasa, comuna Sucevița, pentru săvârșirea infracțiunii de „înșelăciune în formă continuată”. Magistrații ieșeni au menținut hotărârea luată de Judecătoria Rădăuți care a hotărât în 2006 că bărbatul trebuie să achite zece milioane de lei vechi cu titlu de amendă penală. Traian Halip a fost introdus în arestul IPJ Suceava de către polițiștii Serviciului Investigații Criminale, după ce Judecătoria Iași a emis în data de 30 ianuarie 2013 un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pe numele acestuia.

Halip este cunoscut în zona Rădăuți ca fiind un țepar clasic. Acesta a dus de nas sute de persoane, în dosarul instrumentat de procurorii rădăuțeni în anul 2005, aceștia aveau probe în nu mai puțin 70 de cazuri, din care doar opt persoane au depus plângere. Bărbatul a creat un prejudiciu total în ­va­loare de câteva sute de milioane de lei vechi. Conform rechizitoriului procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți a reieșit că „în perioada 2003 – 2005, în mod repetat, Traian Halip a indus în eroare și a păgubit mai multe persoane de la care a pretins și primit sume de bani, lăsându-le impresia că ar avea pregătirea juridică necesară și posibilitatea legală de a le rezolva favorabil diferite litigii. Traian Halip a desfășurat în mod mascat activități de asistență juridică specifice profesiei de avocat pentru care nu avea lalitatea și autorizarea necesare” a declarat la acea vreme Viorel Damu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

Halip acționa în numele Fundației Umanitare „Ştefan cel Mare  – Voievodeasa”, fundație cu personalitate juridică, dar autorizată doar pentru acte caritabile. Acesta a cerut Ministerului de Justiție obținerea autorizației pentru asistență juridică, însă cererile i-au fost respinse. Halip se dădea un apărător al dreptății și luptător împotriva corupției, a racolat persoane care aveau probleme de ordin legal, litigii în instanță, cărora le-a explicat că are puterea, calitatea și influența necesară rezolvării tuturor problemelor. Astfel, sute de persoane au picat în plasa sa, care s-au înscris în fundația lui Halip, au achitat cotizații și au făcut diferite donații, sperând că își vor găsi dreptatea. Pentru sumele încasate Halip a tăiat chitanțe, care nu erau înregistrate în contabilitate, în scurt timp bărbatul reușind să-și creeze o imagine de justițiar. Traian Halip era tot timpul în sălile de judecată unde încerca să ia parte la actul juridic, s-a înscris în mod constant în audiență la șefii județului, prim procurori sau președinți de instanță, a scris sute de reclamații împotriva polițiștilor, judecătorilor, procurorilor, care erau acuzați de corupție și de multe alte infracțiuni. Pentru a combate corupția Traian Halip chiar a instigat la manifestări publice, însă acțiunile sale nu au avut nici un succes. (O.S.)

Vezi si

Parcare cu plată la Primăria Suceava

Teoretic, se vrea a veni în întâmpinarea doleanțelor multor contribuabili suceveni. Practic însă, măsura anunțată …

2 comments

  1. Escroc (șarlatan) recidivist! N-a cotizat unde și cum trebuie!

  2. Sa conduci o fundatie,sa te plimbi nestingherit ,in minciuna, pe holurile tribunalului ,sa ai birou de avocat in buricul targului,timp de aproape 15 ani,sigur nu falsul avocat e vinovat…institutiile statului se sesizeaza cand nu le mai convin favorurile,in rest, delicventa e la ea acasa