Saturday , January 28 2023

A fost reluată licitația pentru extinderea terminalului aeroportului 

Lucrările la terminalul nou de la aeroport au fost începute în 2019, dar firma clujeană care a câștigat atunci licitația a lucrat extrem de încet și neserios, intrând până la urmă în insolvență. Pentru finalizarea terminalului, Consiliul Județean a făcut o expertiză tehnică, care a arătat că lucrările au fost executate în proporție de 82%, și a organizat acum o nouă licitație, valoarea lucrărilor care mai sunt de realizat fiind estimată la 3.272.849,51 lei fără TVA.

Una din cele mai importante investiții pentru Suceava, începută cu puțin timp înainte de pandemie și abandonată de o firmă clujeană care a intrat în insolvență, va fi reluată anul acesta.

Consiliul Județean Suceava a finalizat recent expertiza tehnică pentru restul lucrărilor de executat pentru „Extindere terminal pasageri la Aeroportul “Ştefan cel Mare” Suceava” și a organizat o licitație, anunțul de participare simplificat fiind postat pe SEAP în cursul zilei de marți, 10 mai.

Conform raportului de expertiză, s-a realizat 82% din întreaga lucrare . Valoarea estimată a lucrărilor este de 3.272.849,51 lei fără TVA din care: cheltuieli pentru obținerea și amenajarea terenului – 10.972,33 lei fără TVA; cheltuieli pentru investiția de bază – 3.177.094,83 lei fără TVA; organizare de șantier – 62.289,79 lei fără TVA; cheltuieli pentru probe tehnologice și teste – 22.492,56 lei fără TVA.

Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preț” unde 60% reprezintă componenta financiară iar 40% cea tehnică, aceasta din urmă fiind reprezentată de perioada de garanție acordată lucrării. Referitor la aceasta din urmă, orice perioadă de garanție sub 60 de luni va duce le descalificarea ofertei ca fiind neconformă iar orice perioadă de garanție de peste 84 de luni nu va mai putea primi punctaj suplimentar. Prin urmare, se vor puncta doar acele oferte care au garanție între 60 și 84 de luni, cele peste 84 de luni nefiind descalificate, dar vor primi puntaj la fel ca și cele care prevăd o perioadă de garanție doar de 84 de luni.

Ofertele se vor putea depune până la data de 2 iunie, ora 15:00. Asta, desigur, dacă nu va fi prelungit termenul final de depunere al ofe­-rtelor, cel mai probabil pe fondul unor cerințe de clarificare, așa cum se mai întâmplă și la alte licitații.

Consiliul Județean Suceava a inițiat, desfășurat și finalizat procedura de achiziție pu­blică pentru atribuirea contractului de proiectare și lucrări „Extindere terminal pasageri la Aeroportul “Ştefan cel Mare” Suceava”, însă liderul asocierii de firme care a câștigat licitația a intrat în insolvență. Asta fără a putea duce la capăt obligațiile contractuale asumate, întârzierile în execuția și finalizarea lucrărilor la extinderea terminalului, precum și de comportamentul neco­res­punzător a executantului lucrării determinând autoritatea contractantă – Consiliul Județean Suceava – să rezilieze contractul de achiziție publică. Pe de o parte, au urmat litigii cum ar fi chiar înscrierea CJ Suceava în tabelul creditorilor și  contestarea valorii creanței, administrația județeană susținând că a fost „păgubită” de o sumă mai mare decât apărea în tabelul inițial.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Suceava nu are în vedere altceva decât să finalizeze această importantă lucrare începută din 2019 – licitația fiind inițiată de la finele lui 2018 – pentru că și orizontul de așteptare este destul de mare iar dinamica activității aeroportuare impune în continuare ducerea la bun sfârșit a lucrărilor. (D.P.)

 

Vezi si

Reluarea lucrărilor la axialul Suceava – Iași poate fi făcută în primăvară

Lucrările de modernizare a axei rutiere strategice 1 Suceava-Iași s-ar putea relua în această primăvară. …