Thursday , December 8 2022

Azi incepe inscrierea la liceu. Mediile de anul acesta de la Evaluarea Nationala si ultimele medii cu care s-a intrat anul trecut la liceele sucevene

elevi

Joi, site-ul edu.ro a publicat ierarhia mediilor pe baza cărora se va face ADMITEREA LA LICEU 2014. In tot judetul doar cinci elevi au obtinut media de admitere la liceu 10 curat si niciunul nu este din municipiul Suceava. Toti cinci provin de la scoli gimnaziale, nu de la licee, si sunt: doi din Grua Humorului, unul din Vatra Dornei, unul din Radauti si unul din Bosanci.
Lista cu ierarhia computerizata pentru judetul Suceava o puteti consulta AICI
Ultimele medii de admitere cu care s-au înscris elevii, anul trecut, la cele mai importante licee din judeţ
Incepând de astăzi până pe 8 iulie, elevii absolvenţi ai claselor a VIII-a vor completa fişele de înscriere cu liceele şi specializările la care aspiră. In judeţul Suceava, 6.933 de elevi, care au absolvit ciclul gimnazial, s-au înscris la Evaluarea Naţională iar dintre aceştia, 80.9% au promovat examenul cu note peste 5. Doar 14 elevi din judeţ au reuşit să obţină medii de 10, însă cei mai mulţi candidaţi s-au ales cu note între 6 şi 6.99. Admiterile la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a 2014, încep pe 4 iulie şi se încheie pe 25 iulie. In perioada 4-8 iulie, se completează fişele de înscriere cu liceele şi specializările pentru care elevii optează, de pe 9 iulie până pe 14, se face verificare fişelor, înregistrarea acestora în baza de date, trimiterea acestora la Centrul Naţional de Admitere unde vor fi verificate, iar pe 15 iulie va avea loc repartizarea computerizată în învătământ liceal al absolvenţilor. Rezultatele se vor afişa pe data de 16 iulie la unităţile de învăţământ liceal, iar între 17 şi 25 iulie, absolvenţii care au fost admişi la licee au îndatorirea de a-şi depune dosarele de înscriere la instituţiile de şcolarizare la care au fost repartizaţi. Incepând cu anul acesta, media obţinută la Evaluarea Naţională are o pondere de 75% la media finală de admitere la liceu, restul de 25% reprezentând media generală a celor 4 ani de gimnaziu.
84 de instituţii de învăţământ, începând de la colegii naţionale de prestigiu până la şcoli de arte şi meserii sau licee vocaţionale, stau la alegerea absolvenţilor claselor a VIII-a, în judeţul Suceava
Absolvenţii claselor a VIII-a din judeţul Suceava, au la alegere, pentru învăţământul liceal, atât colegii de prestigiu, cât şi licee tehnice, teoretice, grupuri şcolare şi şcoli de arte şi meserii sau licee cu profil vocaţional. In total, în judeţ există 84 de instituţii de învăţământ postgimnazial care stau la dispoziţia elevilor absolvenţi ale celor opt clase. In oraşul Suceava, în funcţie de mediile de admitere, tinerii pot opta să continue studiile la Colegiile Naţionale locale (“Petru Rareş“, “Stefan cel Mare”, “Mihai Eminescu”, “Spiru Haret”) sau la Colegiile Tehnice (“Al. I. Cuza”, “Petru Muşat”, “Samuil Isopescu” sau Colegiul de Industrie Alimentară). Pentru elevii care nu doresc să studieze în oraşul reşedinţă de judeţ există, de asemeni, Colegii şi Licee în oraşele mai importante, cum ar fi Rădăuţi, Fălticeni, Vatra Dornei sau Câmpulung Moldovenesc. De asemeni, pe raza judeţului Suceava există 19 Grupuri Scolare şi 36 de Scoli de Arte şi Meserii, care îi asteaptă cu braţele deschise pe cei care nu au reuşit să obţină medii de admitere mari. Patru instituţii de înţământ liceal cu profil vocaţional îşi cunosc deja boboceii de clasa a IX-a, care au susţinut la sfârsitul lunii mai, probele de admitere. Elevii care au trecut probele de admitere susţinute la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox “Mitropolitul Dosoftei” Suceava sau Colegiul Militar “Stefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, au scăpat de completarea fişelor de înscriere, dacă au promovat, bineînţeles, probele de la Evaluarea Naţională. Cei care nu vor să parcurgă cele patru clase de liceu la instituţiile de învăţământ de stat, în judeţul Suceava, au la dispoziţie instituţii particulare, ca Liceele Particulare “Stefan cel Mare şi Sfânt” din Suceava şi Câmpulung Moldovenesc, Liceul Particular Nr. 1, Liceul Particular “Virgil Madgearu” sau Scoala Creştină “Filadelfia” din oraşul Suceava. In judeţul nostru, există şi centre de învăţământ pentru elevii cu dizabilităţi, cum ar fi Centrul Scolar “Sfântul Andrei” Gura Humorului, Centrul Scolar Câmpulung sau Centrul Scolar Suceava, unde aceşti tineri pot continua studiile cu ajutorul pe care aceştia îl necesită şi sub supravegherea unor profesori specialişti.
Anul trecut, doar elevii cu medii de admitere peste 9 au reuşit să obţină locuri la liceele de prestigiu, iar cea mai mică medie cu care un elev a fost repartizat la liceu  a fost 3.56
In funcţie de media de admitere pe care absolvenţii claselor a VIII-a şi-au calculat-o, aceştia vor completa, începând de astăzi, fişele de înscriere la liceele şi specialităţile pe care doresc să se axeze în următorii patru ani de studiu liceal. Anul trecut, de exeplu, ştachetele au fost destul de ridicate pentru unele instituţii de învăţământ în schimb ce, pentru altele, ultima medie de admitere a fost mult mai mică faţă de mediile din anii precedenţi. 6.880 de elevi şi-au depus, anul trecut, opţiunile de admitere la liceu iar dintre aceştia, 297 au fost admişi cu medii între 3.56 şi 4.99. Cel mai bine cotat liceu din judeţ, a fost anul trecut Colegiul Naţional “Petru Rareş“. Aici, ultima medie de admitere la specialitatea matematică-informatică bilingv engleză a fost 9.74, la specialitatea matematică-informatică ultima medie a fost 9.67, iar cea mai mică medie de admitere a fost 8.48 la filologie. La Colegiul Naţional “Petru Rareş“ s-a intrat anul trecut, la toate specialităţile cu medii de peste 9.00. Si Colegiul Naţional “Stefan cel Mare” a ţinut sus ştacheta în anul 2013. Ultima medie la admitere la specialitatea matematică-informatică a fost 9.19, la ştiinţe ale naturii 9.51, iar la ştiinţe sociale 9.00. Următorul loc în topul liceelor de anul trecut, l-a ocupat Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, unde ultima medie de admitere a fost peste 8. La specialitatea matematică-informatică a liceului, ultima medie de admitere a fost 8.74, la ştiinţe sociale 8.48 iar la filologie 8.44. La Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir”, ultimii elevi admişi au avut medii de 7.49 pentru specializarea comerţ, 7.30 pentru turism şi servicii, iar la matematică-informatică ultima medie admisă a fost de 7.49. La specialitatea filologie din cadrul Colegiului Naţional “Ciprian Porumbescu”, ultima medie cu care s-a intrat a fost 7.39, la mediile pentru specialităţile cu profil artistic fiind adunate şi notele de la probele vocaţionale. Colegiul de Informatică “Spiru Haret” a admis ultima medie de 6.62 la profilul matematică-informatică, 7.33 la ştiinţe ale naturii şi 7.70 la filologie. La Liceul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei, cea mai mare ultimă medie de admitere a fost 6.83 la specializarea matematică-informatică, 5.13 la ştiinţe ale naturii, 5.19 la ştiinţe sociale şi 5.99 la filologie. Ultimele medii cu care elevii au intrat la specializările Colegiului “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, au fost 6.16 la matematică-informatică, 8.06 la ştiinţe sociale şi 4.34 la turism şi alimentaţie. Cu medii mari au intrat la liceu şi proaspeţii elevi ai Colegiului Naţional “Edoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi. Aici, ultima medie de admitere a fost 8.90 pentru specializarea matematică informatică, 8.73 pentru ştiinţe ale naturii, 8.39 la filologie şi 8.24 la ştiinţe sociale. (Ida MOISII)

Vezi si

Daniel Cadariu, ministrul Turismului, îi îndeamnă pe români să nu mai meargă la schi în Austria. ”Sunt țări unde condițiile ar putea fi chiar și mai bune”  

Ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a declarat la Digi24 că numărul românilor care merg anual …