Monday , December 5 2022

A fost finalizat proiectul bisericii de la Brodina de Sus, care va fi construită pe locul celei mistuite de incendiu

Arhitectul Doru Olaș împreună cu un colectiv de specialiști din care fac parte Vlad Ciucă (rezistență), Mircea Stancu (instalații) și Adelin Palaghiciuc au finalizat proiectul tehnic al noii biserici din satul Brodina de sus, comuna Izvoarele Sucevei. Lăcașul de cult va fi construit pe amplasamentul celui de lemn care a fost mistuit de flăcări cu circa trei luni în urmă. După cum rezultă din planșele puse pe facebook al Ileana Dumitriu la faza D.T.A.C. +PT – desenul fiind al arh. Adelin Palaghiciuc – lăcașul de cult ar putea primi în curând autorizație de construire.

În legătură cu amplasamentul lăcașului de cult, reamintim că Înalt Preasfinția Sa Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a anunțat cu circa două luni în urmă că va merge la Brodina de Sus pentru a stabili locul unde va fi construită noua biserică în locul celei mistuite de flăcări. ÎPS Calinic a făcut acest anunț ca răspuns la o sesizare din partea unei credincioase din zonă care aflase despre discuțiile pricinuite de schimbarea locului de recontrucție a bisericii, fapt care a îndurerat-o, întrucât în acel loc este multă istorie și are o semnificație aparte pentru comunitate respectivă. Credincioasa din Brodina de Sus care i-a transmis Arhiepiscopului respectiva sesizare este plecată peste hotare, dar i-a spus că a văzut „cu tristețe și amar” cum se topea și ardea locul unde a fost botezată, unde a crescut, unde a învățat cultura și respectul credinței ortodoxe. „În acel loc a fost primul lăcaș de cult de la noi din comunitate, încă din anii 1800. De atunci au fost construite 4 lăcașuri de cult pe acel loc, tot fiind mărită biserica. În acel loc s-au rugat străbunii noștri. Nu înțeleg de ce se dorește ștergerea acestei istorii? Motivul «greu de ajuns cu utilajele de construcție în acel loc» mi se pare neîntemeiat din următoarele motive: Sunt nenumărate exemple de construcții în locuri mult mai inaccesibile și toate se îndeplinesc cu voia și ajutorul Domnului. Terenul nu este unul inaccesibil. Mă întreb cum s-a putut construi până acum în acel loc, dar acum deodată este imposibil?”, a scris enoriașa adăugând că mare parte a comunității nu-și dorește strămutarea lăcașului de cult.

Pe de altă parte, reamintim că a fost inițiată o campanie de donații pentru biserica din Brodina de Sus, mistuită de incendiu. „Pentru toți cei care doresc să fie alături de noi, donând o sumă de bani pentru reconstrucția bisericii parohiale, vă punem la dispoziție și conturile BT: titular Parohia Brodina de Sus:

în lei (RON): RO51BTRLRONCRT0585301201

în EUR : RO98BTRLEURCRT0585301201

în GBP: RO56BTRLGBPCRT0585301201

Puteți să ne contactați la nr. tel. 0743123447, 0728937638 sau la adresa de e-mail [email protected] Pr. Ioan Bogdan Dumitriu”, se arată într-o postare de pe facebook a Ileanei Dumitriu, preluată și transmisă mai departe pe contul de facebook al Parohiei Argel – situată peste munți care despart satul cu același nume din comuna Moldovița de satele și cătunele din Brodina și Izvoarele Sucevei. (D.P.)

Vezi si

Cont pentru ajutorarea sucevenilor evacuați în urma exploziei de pe strada Rarău

Un demers al prefectului Alexandru Moldovan în sprijinul sinistraților de la blocul de pe strada …