Tuesday , April 23 2024

Aproape douăzeci de mii de credincioşi, la hramul Mănăstirii „Sfântul Ioan de la Suceava”. SUPER GALERIE FOTO

Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava şi-a serbat ieri, hramul iar potrivit estimărilor jandarmilor, numărul credincioşilor care au fost, în curtea şi în vecinătatea mănăstirii, a ajuns la zece mii, tot atât de mulţi fiind însă şi cei care au întâmpinat cortegiul cu racla Sfântului pe străzile oraşului. Comparativ cu anul trecut, numărul credincioşilor care au asistat la slujbă în preajma mănăstirii a fost egal, însă aproape de două ori mai mare pe străzile unde a avut loc procesiunea cu sfintele moaşte u credincioşii care s-au închinat la racla cu moaştele Sfântului, pe perioada cât a fost depusă în baldachin până în debutul preocesiunii au fost puţin mai mulţi faţă de anul trecut.  Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de preoţi, în frunte cu Inalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Inalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Inalt Preasfinţitul Teodosie Tomitanul, arhiepiscopul Tomisului şi Preasfinţitul Macarie. Ca în fiecare an, potrivit tradiţiei, în noaptea de dinaintea hramului, sub zidurile mănăstirii au dormit sute de maramureşeni

Sărbătoarea marelui ocrotitor al Moldovei, Sfântul Ioan de la Suceava a fost marcată în mod deosebit la Mănăstirea cu acelaşi nume. Mii de credincioşi au venit cu câteva zile înainte spre aşezarea monahală pentru a se închina Sfântului şi pentru a participa la slujba hramului. Potrivit estimărilor făcute de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Suceava, numărul credincioşilor care a participat la slujba oficiată în curtea mănăstirii nu diferă mult de cel de anul trecut, fiind în jur de zece mii, aşa cum de altfel estimase şi primarul Ion Lungu cu o zi mai devreme.
Astfel, la primele ore ale dimineţii numărul credincioşilor veniţi la slujbă nu trecea de cinci mii, cei mai mulţi fiind pelerini din diferite zone ale ţării, îndeosebi din Maramureş. Pe la ora 09.00 – 10.00 estimările erau spre şase spre şapte mii de oameni, pentru ca spre ora 11.00 numărul credincioşilor să ajungă spre nouă mii, luată fiind în calcul şi zona adiacentă mănăstirii întrucât curtea nu mai era încăpătoare. Spre ora 12.00, când se aştepta începutul procesiunii, cei de la IJJ Suceava estimaseră o participare de aproape zece mii de persoane în curtea şi în vecinătatea Mănăstirii.
Potrivit purtătorului de cuvânt, maiorul Bogdan Cornaci, o estimare ceva mai mare faţă de anul trecut a fost calculată în ceea ce priveşte numărul credincioşilor care au venit ca să se închine la racla cu moaştele sfântului. Astfel, dacă anul trecut s-a estimat un număr de 12 mii de credincioşi care au venit să se închine dinseara când moaştele au fost scoase în baldachinul din curtea mănăstirii şi până în debutul procesiunii, în acest an au fost aproape 13 mii de persoane, cu o medie de şase credincioşi pe minut, fiind însă şi intervale orare când numărul a fost spre opt, poate nouă credincioşi pe minut. Maiorul Bogdan Cornaci a spus că estimarea nu include şi pe credincioşii care au aşteptat să se încine la racla cu moaştele sfântului, după încheierea procesiunii pe străzile Sucevei.
De menţionat că, dintre oficialităţi, la slujba religioasă au asistat Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, prefectul Florin Sinescu, primarul Ion Lungu, Vasyli Boieciko, consulul general al Ucrainei la Suceava şi deputatul Stefan Alexandru Băişanu.
„Vin aproape în fiecare an la această mare sărbătoare la această mănăstire pentru a mă ruga pentru sănătate, pentru că sunt bolnavă şi pentru copiii mei. De fiecare dată când am venit am simţit ajutorul Sfântului, iar rugăciunile mi-au eliberat sufletul”, a mărturisit o pelerină din judeţul Botoşani.
O altă creştină, Emilia din Suceava a spus: „Suntem din Suceava şi venim adesea să ne închinăm la moaştele Sfântului. De aceea, i-am lăsat pe credincioşii veniţi de departe să se închine mai întâi, iar spre seară vom merge să ne închinăm şi noi”.
In cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, IPS Teofan a subliniat cum se arată iubirea Sfintei Treimi atât în cer, cât şi pe pământ: „Această iubire a Preasfintei Treimi se arată pe pământ în viaţa celor care au ales călugăria, prin care se arată iubirea lor pentru lume, căci nu poţi să iubeşti pe om mai mult decât să te rogi pentru el lui Dumnezeu şi prin aceasta se arată iubirea Sfintei Treimi prin rugăciunea celor din sihăstrii şi din mănăstiri. Dar cum cei mai mulţi sunt în lume, cum oare cum se arată aceeaşi iubire? Ea arată aceeaşi rugăciune şi prin iubirea din familie, dintre soţ, soţie şi pruncii lor”. De asemenea, mitropolitul Teofan a mărturisit că se poartă o luptă continuă împotriva Sfintei Treimi, „din partea puterilor întunericului, manifestată prin diferite chipuri, uneori prin oameni şi deciziile lor” şi a explicat de ce sfinţii prăznuiţi ieri (Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava) au putut să mărturisească cu tărie credinţa în Hristos – “Sfântul Ioan de la Suceava n-ar fi putut să mărturisească cu atâta tărie credinţa sa în Hristos Domnul dacă nu avea un tată binecuvântat şi o mamă sfântă, dacă n-ar fi avut această revărsare a Sfintei Treimi”. In final, IPS Teofan a spus creştinilor prezenţi să nu fie părtaşi la faptele cele fără de roade ale întunericului şi să urmeze calea cea dreaptă a credinţei în Hristos.
La final, IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a mulţumit tuturor pentru participarea la hramul mănăstirii şi le-a urat credincioşilor: „Sănătate şi bucurie mântuitoare!”
Impresionantă procesiune pe străzile Sucevei
După slujbă, începând cu ora 12.20, racla unde a fost pus Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a fost purtată pe umeri de către preoţi pe principalele artere ale oraşului, cu opriri la lăcaşurile de cult. Printre preoţii care au purtat şi în acest an racla pe umeri au fost protopotul de Suceava 2, Minu Mititelu şi preotul Petru Crăciun, consilier pe probleme de asistenţă socială în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Credincioşii au urmat procesiunea, iar de fiecare dată când racla cu moaştele erau în dreptul unei biserici s-au bătut clopotele, până când se făcea un alt popas. Numărul credincioşilor care au aşteptat fie aproape de vreuna dintre biserici, fie în vreo intersecţie importantă sau chiar la balcoanele blocurilor din oraş a fost foarte mare, unii preoţi spunând că nu au mai văzut de ani buni aşa o participare de numeroasă. Din câte se pare, impresiile unora din preoţi au coincis cu estimările jandarmilor, conform celor declarate de maiorul Bogdan Cornaci, la finalul procesiunii, în urma discuţiilor cu jandarmii care au participat la acest eveniment, numărul credincioşilor care au fost la procesiune pe străzile din Suceava fiind de aproape zece mii, cam de două ori mai mult faţă de cât a fost anul trecut. De menţionat că aproximativ 140 de jandarmi au asigurat măsurile de pază şi ordine în zona mănăstirii şi pe parcursul procesiunii, fără a mai lua în calcul şi efectivele destul de numeroase de poliţişti şi poliţişti locali. La procesiune au participat IPS Teofan, IPS Pimen şi PS Macarie, toţi dând binecuvântare credincioşilor în timp ce alţi preoţi stropeau cu aghiasmă.
Ca şi în alţi ani, traficul rutier a fost întrerupt pe durata procesiunii pe toate străzile unde a trecut cortegiul cu moaştele Sfântului, Poliţia rutieră ocupându-se de astfel de măsuri. De asemenea, pe străzile unde urma să fie procesiunea au trecut cu 15 – 20 de minute mai devreme maşinile celor de la Rosal şi au stropit partea carosabilă.
Printre gesturile creştineşti care merită remarcate în acea îmbulzeală şi pe o vreme înăbuşitoare a fost şi unul în care unul din preoţii care au fost la toată procesiunea, probabil însetat, a primit o sticlă de apă de la un credincios de etnie romă din zona Fălticeniului şi care a aşteptat procesiunea în zona străzii Mărăşeşti. De altfel, străzile Curtea Domnească, Ana Ipătescu şi Mărăşeşti au fost cele mai „pline” de credincioşi care se aşezau la rând în mijlocul străzii ca să treacă deasupra lor racla cu sfintele moaşte. Printre cei veniţi la procesiune au fost şi primari de localităţi din judeţ cum ar fi Gheorghe Beraru din Buneşti, însă nu s-au afişat ostentativ, ci au preferat să fie în rând cu ceilalţi credincioşi.
Locurile din Suceava unde oamenii s-au îmbulzit cel mai tare şi unde fie nu au mai făcut niciun rând, fie nu au ţinut cont de îndemnurile jandarmilor şi poliţiştilor de a sta în rând au fost pe strada Vasile Alecsandri şi pe strada Ana Ipătescu, la întoarcerea spre zona mănăstirii, unii din cei din forţele de ordine mirându-se că tocmai acum spre final erau oameni care se îmbulzeau şi făceau comparaţii cu alte evenimente. Din fericire, nu au fost însă niciun fel de incidente în decursul procesiunii. Zonele unde cortegiul cu sfintele moaşte a fost întâmpinat de un număr mare de credincioşi a fost la intersecţia din zona Catedralei „Naşterea Domnului” şi la cea din zona bisericii „Sfânta Inviere”, însă un număr considerabil a fost şi la biserica „Sfântul Dumitru”. (Georgiana GROZA, Dan PRICOPE)
Iata  cateva imagini de la impresionanta manifestare care a avut loc astazi la Suceava:
 
GALERIE FOTO cu debutul Procesiunii pana la Bierica Sfanta Inviere:
GALERIE FOTO cu Procesiunea de la Bierica Sfanta Inviere in centrul Sucevei:
 
GALERIE FOTO cu Procesiunea de la Biserica Domnitelor la Mirauti:
 
GALERIE FOTO cu  Procesiunea de la Mirauti la Sfantul Dumitru si apoi pe strada Curtea Domneasca:
 
GALERIE FOTO cu Procesiunea de la Autogara pana la Modern, zona Liceului  Stefan cel Mare
 
GALERIE FOTO cu Procesiunea de la Biserica Sfantul Nicolae pana la Catedrala, strazile Mihai Eminescu si Marasti
 
GALERIE FOTO cu Procesiunea in zona Catedralei de pe Marasesti
 
 
GALERIE FOTO cu Procesiunea pe strazile  Marasesti si Mihai Viteazu
 
 
GALERIE FOTO cu Procesiunea de la palatul de Justitie la manastirea Sfantul Ioan
 

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …