Saturday , April 20 2024

92,42% din cei 82.091 de elevi din județul Suceava au promovat cursurile semestrului I

În semestrul I al actualului an școlar mediile nu s-au mai putut încheia pe baza a doar două note, cum s-a întâmplat anul trecut, ci a numărului de note prevăzut ca într-un an școlar normal. Mai mult decât atât, toți elevii au susținut teze, după ce în ultimii doi ani aceste evaluări fie nu au mai fost susținute, fie au fost reduse ca număr la învățământul liceal și la clasa a VIII-a.

Situația încheierii mediilor în Semestrul I al anului școlar 2021-2022, centralizată de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, arată că 92,42% din cei 82.091 de elevi din județ au promovat. Comparativ cu situația de la finalul semestrului I al anului școlar trecut, când 96,78% din totalul de 74.094 de elevi înscriși în unitățile de învățământ din județ au promovat cursurile, se observă o scădere de peste 4 procente a numărului de elevi reușiți.

Pe cicluri de învățământ, situația se prezintă astfel: învățământ primar-97,97% promovabilitate, învățământ gimnazial-88,92%, iar la învățământul liceal zi – teoretic şi vocaţional au promovat 87,73% dintre elevi. Astfel, cea mai mică rată de promovare se observă la liceu, în timp ce anul precedent învățământul gimnazial înregistra cei mai mulți nepromovați.

În ceea ce privește corigențele, la finalul semestrului I al acestui an școlar au fost raportate 4.679 de astfel de situații, reprezentând 5,7% din totalul elevilor din sistem. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Suceava, inspector școlar prof. Cezar Anuței, sunt corigenţi la 1 obiect 2.799 de elevi, dintre care 150 din clasele primare, 1.371 din învățământul gimnazial și 1.278 elevi de liceu. Au înregistrat corigențe la 2 obiecte 1.106 elevi, din care 127 din clasele primare, 573 din cele gimnaziale și 406 liceeni. Alți 774 de elevi au câte 3 sau mai multe corigențe, fiind vorba despre 118 elevi de la ciclul primar, 494 de la cel gimnazial și 162 de liceeni. Și în acest an, cei mai mulți corigenți, la toate cele trei categorii, sunt raportați în rândul elevilor din învățământul gimnazial. Totuși, ponderea lor în totalul corigenților a scăzut față de anul trecut, de la un procent de aproape 70% la 52%. În același timp, a crescut procentul elevilor de liceu care au înregistrat una sau mai multe corigențe.

Conform informațiilor oferite de IȘJ Suceava, s-au înregistrat și 1.540 de situații şcolare neîncheiate la finalul semestrului I, 301 fiind raportate în rândul elevilor din clasele primare, 661 la învățământul gimnazial și 578 la clasele de liceu.

Semestrul I al acestui an școlar a fost desfășurat, preponderent, cu prezență fizică, fiind impusă trecerea la învățământ online pentru perioade scurte de timp, doar în clasele/grupele în care au fost raportate cazuri de COVID-19. Precizăm că în semestrul I al actualului an școlar mediile nu s-au mai putut încheia pe baza a doar două note, cum s-a întâmplat anul trecut, ci a numărului de note prevăzut ca într-un an școlar normal. Mai mult decât atât, toți elevii au susținut teze, după ce în ultimii doi ani aceste evaluări fie nu au mai fost susținute, fie au fost reduse ca număr la învățământul liceal și la clasa a VIII-a.

Semestrul II al anului școlar 2021-2022 a început în data de 17 ianuarie, urmând ca în perioada 15 aprilie-1 mai să aibă loc vacanța de primăvară, iar cursurile se vor încheia în data de 10 iunie. Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai. Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri. (Oana NUȚU)

 

 

 

 

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …