9 hectare de gunoaie, proprietatea Scolii Speciale Bivolărie, pe malul Sucevei, la Scheia

reportersite
01 august 2017, 11:07

Terenul a fost alocat Scolii speciale de surdo-muți, acum 15 ani dar, nefiind folosit, a devenit platformă ilegală de depozitare a deșeurilor. Primarul Vasile Andriciuc a dispus săparea unui șanț și ridicarea unui val de pământ pentru a împiedica accesul către zonă 

 teren Scoala Speciala Bivolarie 2tn

Una dintre cele mai interesante locații pentru deșeuri menajere sau de altă  natură funcționează  în comuna Scheia, pe malul râului Suceava, pe drumul de la ieșirea din unitatea administrativ  teritorială, către poligonul Jandarmeriei, pe stânga, către Mihoveni. Nu aparține Primăriei sau consililui local din Scheia dar primarul Vasile Andriciuc, aflând că va ieși cu scandal, a blocat drumul de acces spre cele 9 hectare nepăzite de nimeni, săpând un șanț și ridicând un morman de pământ. Munca lui nu a fost apreciată de cei obișnuiți să folosească terenul de pe malul râului Suceava ca depozit de gunoaie fiindcă în numai două zile, șanțul săpat este pe cale a se umple cu felurite deșeuri – saci cu gunoaie menajere dar și resturi de la activități de renovare a unor construcții.   Mai mult, un câine mort și turtit de toți șoferii  care au trecut prin preajmă a ajuns să păzească și după trecerea lui în eternitate, intrarea către cele 9 hectare ale Scolii Speciale Bivolărie de pe malul r âului Suceava. Primarul comunei Scheia, Vasile Andriciuc, nu a dorit să comenteze situația, precizând doar că a făcut tot ce se putea legal posibil pentru a nu se mai permite accesul către cele 9 hectare de teren aparținând Scolii Speciale Bivolărie – Vicovul de Sus de pe marginea râului Suceava din comuna Scheia.teren Scoala Speciala Bivolarie 1tn

Subiectul este vechi și nu ar fi intrat în atenția opiniei publice dacă nu ar fi existat o dispută între consilierii județeni la ședința ordinară de vineri, săptămâna  trecută. Am arătat cu acel prilej că  o confruntare soldată cu abțineri  singura de altfel în ședința de vineri, 28 iulie a.c., a vizat proiectul de hotărâre privind transmiterea unor bunuri imobile din cadrul Centrului Călinești, din administrarea Liceului Tehnologic Special Bivolărie în administrarea Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava. Este vorba despre o stână unde trei ciobani, neplătiți de trei luni au în grijă 100 de oi și 100 de capre gestionând un saivan, o casuta și un garaj. Ciobanii care figurează pe statele de plată  ale Scolii Speciale Bivolărie au identificat modalități de subzistență cum s-au priceput mai bine, vânzând brânză, carne, piei și lână celor interesați, în afara cadrului instituțional. Discuția de vineri din plenul consiliului județean a  fost un prilej bun să se reamintească aleșilor județeni și despre alte proprietăți alocate în acum peste 15 de ani pe raza comunei Scheia pentru Scoala Specială Bivolărie.  Este vorba despre 9 hectare de teren care acum sunt cel mult pârloagă, dacă nu depozit de gunoaie, așa cum se prezintă.

Scoala Specială Bivolărie, entitate aflată în subordinea Consililiului Județean Suceava a primit în data de 27.02.2003, validarea de către președintele de la acea vreme a Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate, prefectul de atunci Ioan Cușnir, 13,17 hectare pe raza comunei Dărmănești  și 9.00 hectare pe raza comunei Scheia, ambele din județul Suceava. Alocarea aferentă  Scolii Speciale Bivolărie de pe raza comunei Scheia, a fost semnată atunci  de șeful Oficiului Județean de Cadastru, Geodezie și Cartografie, Agenția  Domeniilor Statului, primarul de la acea vreme a  comunei Scheia, Vasile Buhac și secretara comunei, Luminița Rîșca. Mai trebuie precizat că în locul fostului primar Vasile Buhac a semnat viceprimarul de la acea vreme a comunei Scheia, Ioan Scortnițchi. De adăugat faptul că planurile cadastrale și celelalte documente în baza cărora s-a făcut transferul de terenuri către Scoala Specială Bivolărie, în baza unui proiect din anul 2002, aplicat efectiv un an mai târziu, duc la concluzia că totul s-a desfășurat fără o logică ce ar putea ține de interesul public. In zilele următoare vom desluși rațiunea pentru care Scoala Specială Bivolărie, unde sunt educați elevi cu deficiențe de auz și de vorbire a intrat în proprietatea unor râpe sterpe de pe malul râului Suceava, complet inutile pentru gospodarii din Scheia, darmite pentru elevii cu deficiențe aflați la 60 de kilometri distanță, la fel și pentru dascălii lor. (Neculai ROSCA)

4 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

 1. Radu 01/08/2017 la ora 22:38 -

  CINE STIE ?
  POATE A FOST UN SCHIMB DE TERENURI SI ATUNCI SE PUNE INTREBAREA:
  CINE ESTE PROPRIETARUL PE TERENURILE DE LA GICOVUL DE SUS ? cum se spune in zona.

 2. Anton 01/08/2017 la ora 20:42 -

  Dar Garda de mediu si Apele Romane ?

 3. Andrei 01/08/2017 la ora 19:58 -

  Cat e cutea ,asa-i si teocul…penalul Andriciuc da vina pe Scornitchi si pe Buhac . Tot ei au vandut oborul? Tot ei au adus peste trei sute de persoane si i-a facut proprieteri cu acte pe terenul unde urma sa se faca centura Sucevei? Localnicii au fost amagiti cum ca primarul iubitor de cununii de aur nu stie nimic,altul a facut-o …dar ala este mort ! Cine introneaza legea la Scheia ? O mana de indivizi jefuiesc averea comunei si cand intra cineva din afara „famigliei” este tarat in mocirla si o armata de derbedei il ponegresc .

 4. Alecu 01/08/2017 la ora 11:51 -

  Fostul primar Vasile Buhac nu a semnat pentru că nu ieșea BANUȚU din așa ceva și l-a trimis la semnat pe viceprimarul de la acea vreme a comunei Scheia, Ioan Scortnițchi.
  Totuși, este doar o scăpare a autorului lipsa menționării numelui șefului (de la acea vreme) Oficiului Județean de Cadastru, Geodezie și Cartografie, Agenția Domeniilor Statului? Sau ar fi vreo legătură cu „planurile cadastrale și celelalte documente în baza cărora s-a făcut transferul de terenuri către Scoala Specială Bivolărie, în baza unui proiect din anul 2002”?