Saturday , February 24 2024

81 de ani de închisoare pentru Vîju şi compania

viju-500x370

Alexie Pitişciuc, zis Vîju, a fost condamnat la şapte ani de închisoare, în timp ce locotenenţii săi, fraţii Flocea şi Marian Catrinar au primit câte şapte ani şi şase luni de închisoare. Cei patru, împreună cu alţi 12 inculpaţi au primit pedepse ce însumează 81 de ani de închisoare. Aceştia mai trebuie să achite statului 623.941 de lei, reprezentând taxe vamale şi fiscale pentru ţigările de contrabandă pe care aceştia le-au introdus în România şi 209.100 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare. Membrii clanului “Vîju” au fost trimişi în judecată după ce de-a lungul timpului prin faptele lor violente i-au terorizat pe locuitorii din zona Gura Humorului – Stulpicani – Frasin

Tribunalul Suceava a dat ieri o decizie în dosarul penal în care au fost trimişi în judecată Vîju din Frasin şi acoliţii săi. Astfel, judecătorii suceveni l-au condamnat pe capul grupării, Alexie Pitişciuc zis “Vîju”, de 34 ani, din Frasin, la şapte ani de închisoare pentru “constituire de grup infracţional organizat, contrabandă, şantaj, ultraj, tâlhărie şi instigare la tâlhărie”. Marian Catrinar, de 24 ani, din Stulpicani, a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru “aderare la un grup infracţional organizat, tentativă la infracţiunea de omor calificat, contrabandă şi distrugere”, aceeaşi pedeapsă primind-o şi Alexandru Constantin Flocea zis “Ali”, de 25 ani, din Stulpicani, pentru “constituire de grup infracţional organizat, tentativă la infracţiunea de omor calificat, contrabandă, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, instigare la distrugere şi complicitate la tâlhărie”, Stefan George Flocea zis “Pletosu”, de 26 ani, din Stulpicani pentru “constituire de grup infracţional organizat, tentativă la infracţiunea de omor calificat, contrabandă, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, complicitate la tâlhărie şi loviri sau alte violenţe” şi Ionel Remus Secman zis “Copilul”, de 23 ani, din Stulpicani, condamnat pentru comiterea infracţiunilor de “aderare la grup infracţional organizat, tentativă la infracţiunea de omor calificat şi distrugere”. Ionel Flocea zis Bombonel, de 32 ani, din Stulpicani, a primit şi el şase ani de închisoare pentru “tâlhârie” în timp ce Vasile Tiberiu Flocea, de 27 ani, din Stulpicani, a primit cinci ani de detenţie pentru “aderare la un grup infracţional organizat, contrabandă, şantaj, loviri sau alte violenţe”. Ionel Flocea zis “Plai”, de 38 ani, din Stulpicani, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru “aderare la un grup infracţional organizat şi şantaj”, în timp ce Cristi Costel Hurjui, de 26 ani, din Vicovu de Sus şi Eugen Miftodie Lucuţar zis “Ginel”, de 30 ani, din Vama, s-au ales cu câte cinci ani de închisoare pentru “aderare la un grup infracţional organizat şi contrabandă”. Dacă cei 10 mai sus menţionaţi au primit închisoare cu executare, Ilie Iulian Tifui, de 43 ani, din Vatra Dornei, Laurenţiu Constantin Lehaci zis “Laur”, de 26 ani, din Frasin, Marinel Creuco, de 26 ani, din Moldova Suliţa, Vasile Creuco, de 25 ani, din Moldova Suliţa, Ionica Ecaterina Chiriac fostă Flocea, de 32 ani, din Bălcăuţi şi Toader Flutur zis “Teo” fost Solcan, de 37 ani, din Cajvana, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de cinci ani pentru comiterea infracţiunilor de “aderare la un grup infracţional organizat şi contrabandă”.
Cei 16 inculpaţi din dosar au mai fost obligaţi de judecătorii suceveni să plătească suma de 623.941 de lei reprezentând taxe vamale şi fiscale pentru ţigările de contrabandă pe care aceştia le-au introdus în România. Totodată, aceştia mai trebuie să plătească statului suma de 209.100 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare. Sentinţa penală nu este una definitivă, părţile din dosar au drept de apel în termen de 10 zile de la pronunţare. Interesant este faptul că în prezent niciunul dintre inculpaţii din acest dosar nu se află după gratii, ei fiind eliberaţi rând pe rând.
N membrii clanului “Vîju” au instalat frica în locuitorii din zona Gura Humorului – Stulpicani – Frasin
Amintim că în martie 2012, DIICOT Suceava a trimis în judecată nu mai puţin de 16 persoane acuzate că fac partea dintr-o grupare care i-a terorizat de-a lungul timpului pe oamenii din zona Gura Humorului – Stulpicani – Frasin, ei săvârşind tot felul de fapte de la agresiuni, şantaj şi taxe de protecţie, la contrabandă cu ţigări. Conform anchetatorilor gruparea s-a format la începutul anului 2008, membrii reţelei creând un sentiment de panică în zona în care acţionau, totul pe fondul lipsei de reacţie a organelor locale de poliţie. In rechizitoriul prin care aceştia au fost trimişi în judecată se arată că “membrii grupării îşi exercitau controlul asupra acestor zone, unde, prin folosirea forţei şi a ameninţărilor percepeau <<taxe de protecţie>> şi <<taxe de şmecher>> mai multor categorii de persoane (administratori de societăţi comerciale, transportatori de persoane, mici întreprinzători, etc.)”. Seful grupării era Alexie Pitişciuc zis “Vîju”, iar locotenenţii acestuia erau Alexandru Constantin Flocea zis “Ali” şi Stefan George Flocea zis “Pletosul”. Aceştia au “beneficiat” şi de faptul că multe dintre victimele lor nu i-au reclamat la poliţie de frica răzbunării, astfel că indivizii au continuat să comită infracţiuni având impresia că nu vor fi pedepsiţi în vreun fel.
Una din cele mai grave fapte ale grupării a avut loc în seara zilei de 20 septembrie 2011 când Gavril Dumbravă, de 22 ani, din Stulpicani, a fost atacat pe o stradă din localitate. Acesta a fost lovit în cap cu parii şi cu o sabie, ajungând în stare foarte gravă la spital. Gavril Dumbravă era dintr-un grup care s-a împotrivit grupării conduse de Vîju, fraţii Flocea fiind bătuţi de Dumbravă şi amicii săi la Tărnicoara – Ostra. Aceştia s-au răzbunat însă în scurt timp, atacându-l fără milă pe Gavril Dumbravă în data de 20 septembrie 2011. Victima a stat mai mult timp în spital, slăbind zeci de kilograme şi având creierul puternic afectat de lovituri. Agresorii au fost găsiţi în scurt timp, respectiv George Stefan Flocea, Alexandru Constantin Flocea, Marian Catrinar şi Ionel Remus Secman, fiind băgaţi după gratii. La început şi Vîju a fost suspectat că a luat parte la această răzbunare criminală însă nu a putut fi demonstrat acest lucru. Aceasta este doar una din multe fapte prin care membrii clanului “Vîju” au reuşit să instaleze teroarea în locuitorii din zona Gura Humorului – Stulpicani – Frasin. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

“Micii Luptători – Șansa la viață” – proiect de 700.000 de euro pentru dotarea a 5 paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți la Maternitatea Suceava

Poate părea mult ca aproximativ 140 de mii de euro să fie dotările pentru un …