Tuesday , April 16 2024

80 de elevi din Suceava și Botoșani au participat la cea de-a V-a ediție a ”Zilelor Elevului Arhitect”, organizată de breasla locală a arhitecților

În săptămâna cu ”minivacața” și în plină grevă a cadrelor didactice, la ”Uzina de Apă” Suceava, sediul breslei locale a arhitecților, s-a reușit totuși desfășurarea cele de a V-a ediții a manifestării ”Zilele Elevului Arhitect”. Perioada a fost marcată și de alte evenimente desfășurate anterior precum secvențe din cadrul Festivalului de Teatru ”Matei Vișniec” sau lansări de carte cu participarea autorilor Bucureșteni și prezentări din partea unor universitari suceveni de prestigiu.

La acest eveniment, devenit deja tradițional, participă elevi din ciclul superior al învățământului vocațional de arhitectură și arte vizuale din județele Suceava și Botoșani, respectiv  Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” și Liceul ”Ştefan Luchian” din Botoșani.

“Inițial s-a planificat  o participare regională mai amplă care să cuprindă întreaga zonă a Moldovei și nu numai, dar unele schimbări surprinzătoare survenite în calendarul și modalitatea de desfășurare a atestatelor de competențe profesionale, modificate recent de Minister  precum și situația impusă de greva profesorilor, aflată în plină desfășurare, au obligat la amânarea acestor inițiative. Totuși, s-a reușit  și în această situație  desfășurarea în bune condiții a evenimentului, la care au participat aproape 80 de elevi, împreună cu cadre didactice de specialitate, reprezentanți ai conducerii unităților de învățământ, ai Inspectoratului Şcolar Județean și chiar reprezentanți ai administrației locale. Expoziția și concursul au prezentat lucrări reprezentând proiecte de arhitectură cu planșe și machete, desene, lucrări de grafică sau pictură, având ca autori elevi din clasele a IX – XI din județul Botoșani și respectiv IX – XII (inclusiv atestate de competențe profesionale) de la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu din Suceava”, a  declarat arhitectul Ion Andriu, președintele Sucursalei Suceava – Botoșani a Uniunii Arhitecților din România.

Un juriu format din membri ai conducerii structurii profesionale locale a breslei arhitecților (O.A.R. și U.A.R.), din cadre didactice din zona audio – vizuală, fiind reprezentată și Filiala Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici (U.A.P.), a operat selecția lucrărilor propunând nominalizările și stabilind premii.

Cuvântul de deschidere, la vernisajul expoziției, l-a avut moderatorul și inițiatorul manifestării, arhitectul Ion Andriu, președintele Sucursalei Suceava – Botoșani a Uniunii Arhitecților din România (U.A.R.), care a felicitat tinerii participanți, elevii suceveni și botoșăneni, care au demonstrat din nou entuziasmul și atașamentul pentru învățământul de specialitate pentru care au optat și care au ținut, în continuare, ștacheta ridicată prin nivelul și valoarea lucrărilor expuse. A mulțumit totodată colegilor, cadre didactice, pentru implicarea neobosită în pregătirea elevilor și participarea la manifestare precum și conducerii Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu”, reprezentanților Inspectoratului Şcolar, Primăriei Municipiului Botoșani, respectiv Filialei Suceava a U.A.P..

Arhitectul Constatin Gorcea, președintele Filialei teritoriale Nord-Est a O.A.R., s-a arătat impresionat de participarea celor circa 80 de elevi care au participat fizic sau cu lucrări la manifestare, adresându-le și recomandări concrete care să ajute la o mai bună pregătire. Directorul Colegiului de Artă, prof. Alexandra Bejenaru, și-a exprimat satisfacția pentru buna colaborare dintre unitatea de învățământ și breasla locală a arhitecților care are deja rezultate și un istoric concret.

Alexandru Agavriloae, arhitectul șef al municipiului Botoșani, a punctat faptul că instituția pe care o reprezintă a sprijinit concret învățământul vocațional, organizând expoziții cu vizionări și premieri ale elevilor, viitori arhitecți sau artiști plastici.

Au mai luat cuvântul prof. Arh. Corina Roncea și dr. arh. prof. Georgiana Popa, cadre didactice la Colegiul sucevean, membre ale juriului, punctând buna relație, respectul și înțelegerea care există între profesori și elevi, condiții obligatorie pentru performanță și rezultate pe măsura așteptărilor.

S-au mai adresat asistenței și arhitecți Alexandru Oltean și Mihai Tulbure, vicepreședinți ai Filialei teritoriale Nord- Est a O.A.R., ultimul fiind și vicepreședinte al  Sucursalei Suceava – Botoșani a U.A.R., vorbind elevilor despre parcursul și experiența personală avută în special în perioada de pregătire și debut în activitate.   Profesor Ruxandra – Oana Hrișcă, vicepreședinte al Filialei Suceava a U.A.P. le-a vorbit elevilor cu căldură și harul de dascăl caracteristic, despre experiența didactică personală și cu recomandări concrete transmise acestora.  S-a adresat elevilor și prof. Loredana Ceică, inspector de specialitate pentru zona vocațională arte vizuale la I.Ş.J. Suceava, fostă elevă a Colegiului de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava.

Juriul a nominalizat lucrările meritorii și a acordat următoarele premii:

–   PREMIUL FILIALEI NORD-EST a O.A.R. – elevei Popu Luisa, din clasa a X – a C de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava;

– PREMIUL SUCURSALEI  SUCEAVA– BOTOŞANI a U.A.R. – elevei  Varvaroi Teodora, din clasa a XII – a C de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava;

– PREMIUL FILIALEI SUCEAVA a U.A.P.(desen, pictură, grafică) – elevei  Ciubotariu Ilinca, din clasa a IX – a C de la Liceul de artă „Ştefan Luchian” Botoșani;

–  PREMIUL TINERILOR ARHITECȚI – elevului  Carpiuc Cosmin, din clasa a XI – a C de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava;

– PREMIUL reprezentantului PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI BOTOŞANI – elevului  Sidoriac Eduard Iulian, din clasa a IX – a C de la Liceul de artă „Ştefan Luchian” Botoșani.

“Manifestarea a prilejuit realizarea unor schimburi de experiențe și impresii între elevii suceveni și botoșăneni, precum și a unei analize interactive a lucrărilor prezentate făcută împreună cu cadre didactice participante, rezultând totodată și un angajament pentru sporirea implicării în pregătirea de specialitate din partea tuturor, a precizat Ion Andriu, președintele Sucursalei Suceava – Botoșani a Uniunii Arhitecților din România

Publicul interesat poate viziona expoziția  de luni -vineri, până în data de 15 iunie 2023, între orele 10 – 1500  (O.S.)

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …