8.774 de copii suceveni, abandonati de parintii plecati `n strainatate
Cei mai mul]i copii l\sa]i singuri acas\ sunt la Zvori[tea (303 de cazuri), Vere[ti (295 de cazuri), Fr\t\u]ii Noi (279 de cazuri), Baia (272 cazuri) [i Marginea ( 239 de cazuri)
Criza economic\ [i condi]iile slabe de trai din ]ar\ au determinat mul]i p\rin]i s\ se despart\ de proprii lor copii [i s\ plece `n str\in\tate, sper=nd c\ la `ntoarcerea acas\ le vor putea oferi condi]ii mai bune. ~n urma plec\rii acestora, numero[i copii din jude] au r\mas `n grija rudelor, a centrelor de plasament sau `n cel mai bun caz cu unul dintre p\rin]i. Astfel, o statistic\ de la Direc]ia General\ de Asisten]\ Social\ [i Protec]ia Copilului (DGASPC) Suceava, din decembrie 2011, arat\ c\ num\rul copiilor care se afl\ `n `ngrijirea rudelor p=n\ la gradul patru, f\r\ m\sur\ de protec]ie, a ajuns p=n\ la 8774. Din ace[tia, 2273 de copii au am=ndoi p\rin]ii pleca]i `n str\in\tate, 5381 au doar un singur p\rinte plecat, iar 670 de copii au un p\rinte unic, sus]in\tor al familiei monoparentale, care pentru a le putea oferi condi]ii mai bune de trai au ales s\ caute un loc de munc\ `nafara ]\rii. Copiii afla]i cu m\sur\ de protec]ie sunt `ntr-un num\r mai mic, `n cele [apte centre de plasament publice sau private afl=ndu-se 13 copii sub `ngijirea asisten]ilor maternali profesioni[ti, 21 locuiesc cu rudele p=n\ la gradul patru, iar 5 figureaz\ ca fiind `n grija altor persoane sau alte familii. Potrivit spuselor Livianei Enea, purt\torul de cuv=nt al DGASPC Suceava, copiii l\sa]i acas\ `n grija altor persoane au v=rste cuprinse `ntre c=teva luni [i 17 ani. Localit\]ile unde s-a `nregistrat un num\r mare al p\rin]ilor care au plecat `n str\in\tate sunt Zvori[tea (303 de cazuri), Vere[ti (295 de cazuri), Fr\t\u]ii Noi (279 de cazuri), Baia (272 cazuri) [i Marginea ( 239 de cazuri). Psihologii atrag aten]ia p\rin]ilor `n ceea ce prive[te abandonarea copiilor, ace[tia, odat\ p\r\si]i au sentimentul de a nu fi fost dori]i, intervine sentimentul de insecuritate, sc\derea stimei de sine, perturbarea conceptului de de identitate personal\, de cele mai multe ori apar=nd tulbur\ri precum depresia, atacurile de panic\, tulbur\ri de limbaj, de comportament, generate de incapacitatea de adaptare la un mediu nou. (Georgiana GROZA)
poporul roman trebuie sa se multumeasca cu eticheta de sclavi!! asa am fost de 2000 de ani. ce i asa de greu de inteles??