Thursday , February 2 2023

78 de ucraineni, prinși încercând să scape de armată fugind peste graniță. Alți 25 au prezentat acte false grănicerilor

De la începutul războiului în regiunea Cernăuți s-au înregistrat 78 de încercări de trecere ilegală a graniței Ucrainei spre România și Moldova de către „conscriși”. Potrivit șefului Procuraturii Regionale Cernăuți, Anton Covalschi, citat de presa cernăuțeană de limbă ucraineană, din data de 24 februarie, 78 de „recruți” au încercat să treacă granița statului ucrainean din regiunea Cernăuți fie către România, fie către Republica Moldova. După cum se vede limpede, media este de peste două cazuri pe zi, iar asta aceasta se referă doar la  cazurile care au fost depistate.

Conform sursei citate, recruții care au oferit prestații ilegale grănicerilor pentru a ajuta la trecerea ilegală a frontierei au fost reținuți. Suma totală a tuturor fondurilor ilegale confiscate ajunge la peste 220 mii grivne care ar fi echivalentul a circa 6.800 de euro. Privită global, suma poate părea pentru unii mare, dar care este împărțită la 78 devine ridicol de mică. Nu e mai puțin adevărat însă că nu toți ar fi vrut să dea bani grănicerilor în speranța că aceștia se vor preface că nu îi văd pe fugari. Cel puțin așa se lasă a se înțelege din informarea cum că „bărbații au oferit și mită polițiștilor de frontieră – de la 100 de euro la 77 de mii de grivne”.

În ceea ce privește pe cărăuși, bărbații în vârstă de recrutare au făcut apel la localnici care în schimbul unor sume care variau între 1.000 USD la 4.000 USD au promis că vor ajuta la trecerea graniței pentru bani. Conform sursei citate, au fost identificați cei care sunt „organizatorii transportului ilegal de persoane”, fiind luate măsuri asigurătorii (preventive).

Cât privește pe procurori, ei dau asigurări că „vor rezolva – în sprijinul Forțelor Armate – problema transferului” recruților care fugeau de înrolare, dar și a banilor pentru necesitățile care se ivesc pe front.

Pe măsură ce frecvența zilnică la acest gen de cazuri de trecere frauduloasă a frontierei de către conscriși (bărbați ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani și care nu se încadrează în categoriile exceptate de legea marțială la înrolare) a scăzut, a crescut numărul falsurilor și ca atare utilizarea documentelor „oficiale” falsificate pentru a călători „legal” în străinătate. „Recent, au fost mai puține încercări de trecere a graniței în afara punctelor de control. În același timp, se încearcă trecerea graniței cu documente false”, a spus Anton Covalschi, citat de presa cernăuțeană.

Potrivit aceleiași surse, au fost înregistrate 25 de procese penale pentru cetățeni ucraineni care, atunci când încercau să treacă granița, prezentau certificate cu semne de fals. Dintre acestea, 15 cazuri au fost falsificate documente privind sănătatea, cetățenia, data nașterii și numărul copiilor din familie. Privind excluderea din înregistrarea militară din motive de sănătate, menționăm că acesta este unul din cazurile cel mai frecvent invocate pentru a evita încorporarea iar nu puțini sunt cei care odată ce falsifică astfel de certificate se și duc cu ele la punctele vamale în speranța că vor trece peste hotarele Ucrainei. De asemenea, grănicerii ucraineni au constatat și cazuri de folosire a pașapoartelor falsificate ale unor cetățeni străini, certificate de naștere a trei sau mai mulți copii deoarece și în cazul acesta se permite plecarea peste hotare. (D.P.)

Vezi si

Ministrul Mediului: ”Vom porni programul «Rabla local» în luna martie”. La Suceava, anul trecut, Primăria estima aproximativ 2.500 de beneficiari

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat joi, la Bistriţa, că programul “Rabla …