Tuesday , May 28 2024

741 de suceveni au ajuns la Spitalul Județean în zilele de Crăciun, mulți dintre ei pentru că au exagerat cu băutura

În schimb, numărul persoanelor cu afecţiuni digestive datorate excesului de mâncare a fost mult mai mic comparativ cu anii trecuţi. De sâmbătă până marți, peste 700 de persoane au ajuns la UPU, la Spitalul Judeţean, după ce au sărbătorit în exces. Spitalele din Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc au închis în această perioadă secțiile de Pediatrie. Acest fapt a pus presiune pe medicii pediatri suceveni

 Aşa cum se întâmplă în fiecare an, zilele de Crăciun au fost solicitante atât pentru ambulanţierii suceveni, cât şi pentru personalul medical din unităţile de urgenţă din spitalele din judeţ. Unii suceveni au uitat măsura, însă nu cum se întâmpla în anii trecuţi, şi anume în privinţa mâncărurilor tradiţionale, ci de această dată mai mult în privinţa băuturilor alcoolice. Din cauza consumului excesiv de băuturi alcoolice, ambulanţele au fost solicitate să preia victime ale violenţelor şi ale accidentelor rutiere, însă nu s-a depășit media intervențiilor din zilele obișnuite.

Astfel, în zilele de Crăciun, Serviciul Județean de Ambulanță nu a simțit o creștere semnificativă a numărului de solicitări venite din partea sucevenilor pentru un echipaj al Ambulanței. ”S-a păstrat un număr relativ constant cu alte zile”, a precizat medicul Adrian Săraru, purtător de cuvânt în cadrul SAJ Suceava.

În timp ce cei mai mulți dintre suceveni şi-au petrecut Sărbătoarea Crăciunului cu familia, alţii, mai puțini totuși ca în alți ani, au ajuns la spital din cauza exceselor alimentare. 

Concret, în perioada 24-27 decembrie, 741 de persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean după ce au mâncat sau au băut prea mult. Cele mai multe prezentări s-au înregistrat în cursul zilei de luni, 26 decembrie. Dacă înainte de Crăciun numărul internărilor în spital scăzuse considerabil, acum unităţile spitaliceşti din judeţ sunt din nou aproape pline, majoritatea pacienţilor fiind diagnosticaţi cu afecţiuni digestive, ulcere gastrice şi duodenale, colici biliare, colecistite acute şi pancreatite. Medicii recomandă evitarea abuzului alimentar, dar mai ales etanolic, continuarea medicaţiei cronice în cazul afecţiunilor cunoscute şi prezentarea la spital la apariţia primelor simptome. ”De sâmbătă până astăzi dimineață (marți – n.r.), au fost 741 de prezentări în UPU, dinte care 183 de pacienți au fost internați”, a explicat medicul urgentist Dan Teodorovici, purtător de cuvânt al Spitalului Județean.

Dintre pacienții ajunși la UPU în zilele de Crăciun, o pondere destul de ridicată au avut-o copiii, mai ales că în această perioadă unitățile spitalicești din Câmpulung Moldovenesc și Gura Humorului au închis secțiile de Pediatrie din cauza lipsei de medici și toate cazurile pediatrice au fost direcționate către Spitalul Județean. ”Zilele acestea, 260 de copii cu vârsta cuprinsă între o lună și 16 ani au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe, iar 48 au fost internați”, a declarat medicul Dan Teodorovici. (Cristina RUȘTI)

Vezi si

Profesorul Ciprian Anton: Am încredere că sportul sucevean va avea viitor cu primarul Lucian Harșovschi

Ciprian Anton este profesor-antrenor de educație fizică și sport-specializare fotbal. Director al Liceului cu Program …