Monday , May 13 2024

721 de furnizori de servicii medicale și medicamente au încheiat contract cu CAS

bleortu


După o perioadă în care au stat la masa negocierilor, s-a încheiat contractarea serviciilor medicale, după intrarea în vigoare a noului contract cadru la 1 august, între conducerile furnizorilor de servicii medicale din județ și reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. Incepând de ieri, 1 august, 721 de furnizori de servicii me­dicale și medicamente au încheiat contract cu CAS Suceava, dintre care 283 de medici de familie, aceștia beneficiind până în luna decembrie de suma de 36.148.000 lei.
Furnizorii de servicii medicale au primit bugete mai mari în comparație cu lunile trecute, iar reprezentanții CAS spun că acest lucru ar avea ca principală cauză nu neapărat o creștere a numărului de servicii medicale, ci este vorba de creșterile de tarife la serviciile medicale pe care le contractează și care sunt mult mai aproape de cele de pe piață. În urma semnării documentelor pentru contractarea serviciilor medicale pentru anul 2016, la furnizorii de servicii me­dicale și medicamente din județul Suceava au ajuns mai mulți bani. Astfel, bugetul alocat anul acesta județului nostru pentru plata serviciilor medicale și a medicamentelor este cu 18% mai mare decât cel de anul trecut. Pentru anul 2015, bugetul alocat a fost în valoare de 334 de milioane de lei, iar anul acesta suma este de 398 de milioane de lei. Cei mai mulți bani vor ajunge la unitățile spitalicești din județ, și anume 157.096.000 lei, în timp ce la medicii de familie va ajunge suma de 36.148.000 lei. In bugetul actual este prevăzută suma de 85.767.620 lei pentru decontarea medicamentelor, iar medicii specialiști din ambulatoriul de specialitate vor primi 19.956.000 lei. Medicii sto­matologi din județ care au încheiat contract cu CAS vor primi în acest an suma de 1.334.000 lei. În total, 15 spitale au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, anul acesta fiind o unitate spitalicească în plus față de anii precedenți.
Aceşti bani vor acoperi salariile, medicamentele, materialele sa­nitare și ceea ce reprezintă activitatea din spital. 55 de cabinete stomatologice au contracte cu CAS Au fost stabiliți și furnizorii de servicii medicale stomatolo­gice. Astfel, la nivelul județului Suceava, sunt 55 de cabinete stomatologice care au încheiat contract cu CAS, contracte ale căror valoare însumează suma de 1.334.000 lei. Copiii și beneficiarii legilor speciale, respectiv veteranii, revoluționarii și magistrații înlăturați din justiție în timpul regimului comunist pot beneficia de servicii sto­matologice gratuite, potrivit contractului-cadru, iar persoanele care au peste 18 ani vor plăti 40% din unele consultații, în cazul în care merg la unul dintre cei 55 de medici care au încheiat contract cu CAS. Laboratoarele de analize au primit și ele mai mulți bani Veste bună pentru suceveni, și anume fondurile alocate laboratoarelor de analize medicale pentru anul 2016 sunt mai mari comparativ cu perioadele anterioare. Drept urmare, un număr mai mare de pacienți ar putea beneficia de analize medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.
Teoretic, până la sfârșitul anului, sucevenii nu mai au niciun motiv de îngrijorare cu privire la analizele me­dicale. Bugetul alocat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru lunile august – decembrie 2016 ar fi suficient pentru pacienții care au bilet de trimitere pentru analize. Laboratoarele de analize au primit pentru această perioadă o va­loare totală de contract în sumă de 8.232.330 lei. La fiecare început de lună, laboratoarele de analize medicale sunt asaltate de pacienți care au nevoie de rezultatele investigațiilor paraclinice pentru a le fi stabilit un diagnostic clar și de obicei bugetul se epuizează în prima săptămână. Asigurații care nu pot amâna efectuarea analizelor pentru o dată ulterioară și, evident, să se programeze din timp, trebuie să se uite foarte atent pe lista de prețuri și să achite analizele de care au nevoie, iar pentru cele care suportă amânare își pot face programare.
Teoretic, odată intrat în vigoare noul contract cadru și pentru că s-au alocat mai mulți bani acestui sector, ar trebui ca asigurații să nu mai plătească. Acum, dacă numărul celor care solicită investigații crește, evident că banii se vor epuiza la fel de repede, iar cei care au neapărat nevoie tot vor scoate bani din buzunar. “În conformitate cu prevederile H.G. nr. 161/2016 pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale și a contractului cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016-2017, cu modificările și completările ulterioare și a Ordinului MS/CNAS nr. 763/377/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare în anul 2016 a HG nr. 161/2016, CAS Suceava a desfășurat în luna iulie procesul de contractare a serviciilor medico-farmaceutice pe toate domeniile de asistență medicală. În vederea încheierii contractelor pentru acest an, furnizorii au depus la CAS Suceava, în perioada 04-08 iulie, cererile, însoțite de documentele justificative.
Pe data de 12.07.2016 s-a afișat lista cu dosarele respinse la contractare a doi medici de familie, din municipiul Suceava și din Fălticeni, motivul respingerii fiind că numărul personelor asigurate înscrise pe listele proprii este mai mic de 800, conform art.1, alin (5), din Anexa nr. 2 la contractul – cadru aprobat prin H.G. nr. 161/16.03.2016, cu modi­ficările și completările ulterioare, și un furnizor de dispozitive medicale și o farmacie, motivul fiind lipsa certificatului fiscal. Termenul de revizuire al dosarelor a fost pe 29.07.2016. In cursul zilei de 13.07.2016 un număr de patru furnizori, din cei menționați anterior, au depus contestații și documentele lipsă. Prin urmare, comisia de soluționare a constestațiilor a analizat și a admis contestațiile, motivând că au fost înlăturate cauzele care au condus la respingerea inițială a dosarelor de către comisia de contractare. Pe parcursul derulării procesului de contractare au avut loc ședințele celor patru comisii mixte, la care au participat reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Suceava, Colegiului Județean al Medicilor, Asociației Profesionale a Medicilor de Familie Suceava, Patronatului Județean al Medicilor de Familie, Patronatului medicilor de specialitate din specialitățile clinice, Organizației sindicale a medicilor de specialitate, ai Patronatului furnizorilor de servicii medicale paraclinice și ai Consiliului Județean Suceava”, a explicat economistul Cristi Bleorțu, director general în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Azi începe evaluarea națională pentru elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a

Începe evaluarea națională la finalul claselor a II-a, a IV-a și aVI-a în anul școlar …