Saturday , December 2 2023

72 de ordine de protecție, emise de polițiștii suceveni în acest an. Victimele abuzurilor pot primi asistență printr-o aplicație gratuită – ”Bright Sky RO” 

În perioada 2 – 5 mai a.c., polițiști din cadrul Compartimentului  de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava, împreună cu polițiștii de ordine publică și proximitate din cadrul subunităților de poliție de la nivelul IPJ Suceava au desfășurat activități de informare cu privire la violența domestică, în rândul angajaților societăților comerciale, precum și printre persoanele aflate în zonele aglomerate.

Discuțiile purtate s-au referit la formele de manifestare a violenței domestice, prevederile legislative, măsurile de siguranță, serviciile sociale disponibile, inclusiv la utilizarea aplicației Bright Sky RO, aplicație gratuită care oferă asistență și informații persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o persoană cunoscută.

Activitățile desfășurate se subscriu Proiectului național de prevenire a violenței domestice ”Bright Sky”, care se desfășoară, în perioada aprilie 2023 – ianuarie 2024, la nivelul întregii țări, și are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la gravitatea fenomenului violenței domestice, atât la nivelul populației, cât și al specialiștilor care interacționează cu victimele abuzurilor.

Aplicația Bright Sky RO este o aplicație gratuită, disponibilă în App Store și Google Play Store și cuprinde o paletă diversificată de informații, posibilitatea de a stoca probe pentru dovedirea infracțiunilor, o hartă cu servicii de suport, chestionare de evaluare a riscurilor, recomandări pentru siguranța personală și date despre instituțiile implicate în managementul unui caz.

Realizată în limba română, engleză și maghiară, ea se adresează atât nevoii de informare a victimelor, cât și cunoscuților care vor să ajute sau specialiștilor care conlucrează cu astfel de victime și au nevoie de date suplimentare pentru lămurirea unor aspecte ce țin de violența de gen, dat fiind că aplicația nu este utilă doar pentru violența domestică, dar și pentru hărțuire (pe stradă, online, la locul de muncă), abuz sexual în afara familiei și trafic de persoane.

Doar în primele 3 luni ale anului 2023, polițiștii suceveni au emis 72 de ordine provizorii de protecție. Și în cursul serii de vineri, polițiștii suceveni au avut o nouă intervenție la un caz de violență intrafamilială și au emis un ordin provizoriu de protecție, dispunând evacuarea agresorului și întocmind un dosar penal ce va fi soluționat prin unitatea de parchet competentă.

Astfel, pe 5 mai, la ora 22.30, Poliţia   Câmpulung Moldovenesc a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie că fost agresată de soțul ei.    În urma cercetărilor s-a stabilit că , în jurul orei 22.30, bărbatul de 49 ani a revenit la domiciliu în stare de ebrietate și pe fondul unui conflict spontan cu soția sa, i-a adresat acesteia injurii și jigniri și a agresat-o fizic.  În urma completării formularului de risc şi efectuării analizei răspunsurilor la întrebările formulate, s-a constatat că este întrunit punctajul pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, femeia precizând faptul că doreşte acest lucru. Polițiștii au emis ordin provizoriu de protecție față de agresor pentru o perioadă de 5 zile şi a fost dispusă și evacuarea bărbatului de 49 ani din imobilul de la adresa din mun. Câmpulung Moldovenesc și obligarea la păstrarea de către acesta a unei distanțe minime de 50 de metri față de victimă.  Bărbatului i-a fost adus la cunoștiță conținutul ordinului de protecție provizoriu precum și consecințele ce decurg în cazul nerespectării obligațiilor.  S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de ,,violență în familie”.

În scopul reducerii riscului de viztimizare, recomandările polițiștilor sunt următoarele:

–           Sună la 112 când ești în pericol!

–           Cere ajutorul instituțiilor și organizațiilor care oferă cosiliere, sprijin, adăpost pentru victimele violenței în familie!

–           Spune NU violenței în domestice!

 

Vezi si

Facultatea de Silvicultură Suceava, centru de excelență în cercetarea științifică aplicată în domeniul managementului resurselor forestiere și de mediu

Un număr impresionant de cercetători și specialiști din țară și din străinătate au participat la …