Wednesday , April 24 2024

72 de notari din Suceava şi Botoşani, amendaţi cu 600.000 de euro de Consiliul Concurenţei

Aceştia au stabilit pentru cele mai importante acte şi proceduri notariale grile de onorarii minimale cu valori mai ridicate decât onorariile minimale aprobate de Ministerul Justiţiei. Camera Notarilor Publici Suceava, amendată şi ea de Consiliul Concurenţei, a facilitat punerea în aplicare a acestor onorarii cu valori mai ridicate decât cele stabilite de Minister, distribuind tabelele cu onorarii minimale către notarii activi în special prin e-mail, dar şi direct, în cadrul unor reuniuni special convocate. Doar un singur notar membru al Camerei sucevene s-a delimitat public de această practică ilegală. De asemenea, un notar public a recunoscut participarea la înţelegere şi a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15% din nivelul de bazăcamera notarilor publici

Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 2.810.243 lei (aproximativ 600.000 euro) Camera Notarilor Publici Su­cea­­va, precum şi 72 de notari publici din Suceava şi Botoşani, membri ai acestei organizaţii, informează un comunicat al instituţiei.

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul unei investigaţii declanşate în mai 2015, privind încălcarea regulilor de concurenţă de către Camera ­Notari­­lor Publici Suceava şi membrii acesteia, prin stabilirea unei grile de ono­­rarii minimale având valori mai ridicate decât onorariile minimale apro­­bate prin ordin al ministrului Jus­tiţiei. Astfel, notarii publici din ju­deţele Suceava şi Botoşani au realizat tabele cu onorariile minimale stabilite pentru cele mai importante acte şi proceduri notariale, diferenţiate pentru fiecare dintre judeţele Suceava şi Bo­toşani.

Punerea în aplicare a onorariilor minimale a fost facilitată de Camera Notarilor Publici Suceava, care a distribuit tabelele cu onorarii minimale către notarii activi în special prin e-mail, dar şi direct, în cadrul unor reu­niuni special convocate. De ase­­­menea, ele au fost afişate pe website-ul Camerei Notarilor Publici Suceava şi transpuse într-o aplicaţie informatică.

Ca urmare, în judeţele Suceava şi Botoşani, onorariile minimale au fost puse în prac­tică de toţi notarii publici in­traţi în profesie anterior declan­şă­rii investigaţiei, cu excepţia unuia, care s-a delimitat public de această practică ilegală (du­­pă punerea în aplicare). De asemenea, un notar public a recunoscut participarea la înţelegere şi a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15% din nivelul de bază.

La sfârşitul anului 2017, Consiliul Concurenţei a finalizat o altă investigaţie privind posibile practici anticoncurenţiale ale Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR) prin acceptarea angajamentelor asumate de această organizaţie. UNNPR s-a angajat că va înlătura restrângerile concurenţiale privind stabilirea onorariilor minime (în limita prevederilor Legii nr. 36/1995), publicitatea individuală, modalitatea de încasare a onorariilor, atragerea clientelei, respectiv racolarea personalului în cadrul birourilor notariale. De asemenea, UNNPR s-a angajat să transmită ministrului Jus­tiţiei propuneri pentru eliminarea limitelor minime ale onorariilor pentru acele proceduri realizate în regim concurenţial şi includerea lor alături de categoriile de servicii notariale pentru care nu sunt stabilite limite minimale.

“Consiliul Concurenţei şi Ministerul Justiţiei vor colabora şi monitoriza implementarea angajamentelor privind liberalizarea unor onorarii pentru anumite categorii de acte şi servicii notariale. În acelaşi timp, Autoritatea de Concurenţă va efectua monitorizarea angajamentelor în cazul modificărilor aduse Codului Deontologic prin Hotărâre a Consiliului Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România”, se precizează într-un comunicat al autorităţii de concurenţă. (T.A.)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

6 comments

  1. adela scoate banii, si plateste, un notar acum 15 ani facea 300 milioane ROL net pe luna, hai ca aveti bani, ne lasati , oti fi si voi niste copii ai strazii si tre’ sa va plangem de mila miliardelor care le faceti intr-un an cumva ,,, bani, bag bani, baga bani … Consiliul Concurentei asteapta, haidi’ fetili’, dans cu protofelu-n vant!

  2. Adela …. probabil, esti unu/una dintre cei care platesc amenda sau dintre cei care ar trebui sa-si dea demisia…..altfel nu ai fi asa afectata de comentariul meu. Citeste articolul, cu atentie, si comenteaza cu privire la articol ….asta e rostul comentariilor. O zi frumoasa si ganduri curate iti doresc

  3. Acum să înțelegem că timp de câțiva ani notarii în cauză ne-au jecmănit pin taxe mai mari decât cele stabilite de minister, apoi statul prin Consiliul Concurenței și-a tras partea de la notari prin amenzile de 600.000 euro, iar noi taxații am rămas cu buza umflată.
    De ce nu dă Consiliul Concurenței o amendă prin care să oblige notarii să practice obligatoriu timp de câțiva ani, onorarii mai mici cu 15-20% decât cele stabilite de minister, ca să mai recuperăm și noi ceva?

  4. In situatia in care Camera notarilor Suceava a permis asa ceva, este clar ca, exact cei care conduc acea camera/institutie, au stabilit preturile mai mari, binenteles ca si notarii sunt vinovati ca au practicat preturile respective, toti trebuie sa plateasca, iar DEMISIA este un raspuns tardiv, dar corect al celor care conduc organizatia Suceava.

    • Serios? Ai tu pe cineva sa vina notar? Daca citeai cu atentie vedeai ca legea se refera la onorarii minimale, adica sub care nu poti sa treci. Nu la maximale, fiecare stabileste in functie de act peste onorariile minimale, asa ca nu mai vb prostii

  5. … nu știu dacă citește cineva comentariile de aici…, dar știu de la un prieten carea avut de a face cu un notar (LVC) din municipiul Suceava, care l-a frecat de n-a avut aer și el n-avea nicio vină, era doar cumpărător a unui teren luat prin licitație de la o primărie, parcă Dărmănești.
    Deci există și lucruri mai grave decât cele prezentate în articol..
    Poate autorul articolului face o documentare mai ampla ca are ce scrie….