Friday , March 29 2024

640 de contestaţii, după afişarea rezultatelor la Evaluarea Naţională

evaluare

Elevii claselor a VIII-a au susţinut pe 23 şi 25 iunie probele de Limba romănă şi Matematică din cadrul Evaluării Naţionale. In urma rezultatelor care au fost afişate vineri, 27 iunie, 640 de elevi au depus contestaţii, nefiind mulţumiţi de rezultatele obţinute u media Evaluării Naţionale are pondere de 75% la media finală cu care elevii pot intra la liceu. Obiectiv de Suceava reaminteşte care au fost cele mai mici medii de admitere la principalele licee sucevene, anul trecut

Elevii claselor a VIII-a au aşteptat cu sufletul la gură rezultatele Evaluării Naţionale, care au fost afişate vineri, 27 iunie. Motiv de bucurie pentru unii, de supărare pentru alţii, având în vedere că media acestor probe reprezintă, anul acesta, 75% din media cu care elevii vor putea intra la liceu. Nemulţumiţi de rezultate, 640 de elevi au depus contestaţii. Cei mai mulţi elevi au fost contrariaţi în privinţa notelor de la limba română, 478 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, din judeţul Suceava, depunând contestaţii în speranţa că, în urma recorectării lucrărilor, vor obţine note mai mari.
La matematică, doar 162 de elevi au depus contestaţii. Anul acesta, numărul contestaţiilor depuse în urma primelor rezultate ale Evaluării Naţionale, la nivel de judeţ, a fost mult mai mare faţă de anul trecut, când, s-au înregistrat doar 290 de contestaţii. In urma recorectării lucrărilor, anul trecut, din cele 207 de note contestate la limba română, 88 de elevi au obţinut note mai mari, iar la matematică 16 lucrări din 83 au obţinut punctaj mai mare. Contestarea lucrărilor aduce şi un risc, deoarece nota poate fi şi micşorată. Anul trecut, 26 de elevi au avut păreri de rău după ce au cerut recorectarea lucrărilor, 23 dintre acestea find depunctate la limba română şi trei la matematică. Incepând din acest an, media examenului de Evaluare Naţională are o pondere de 75% din media de admitere la liceu, 25% reprezentând media generală din anii de studiu.
După afişarea rezultatelor finale ale Evaluării Naţionale, pe 1 iulie, după rezolvarea contestaţiilor, elevii îşi vor putea calcula media de admitere la liceu astfel: media generală de absolvire a claselor gimnaziale plus de trei ori media de la Evaluarea Naţională, totul împărţit la patru – (media absolvire gimnaziu ^ 3 x evaluarea naţională):4. Admiterile la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a 2014, încep pe 4 iulie şi se încheie pe 25 iulie. In perioada 4-8 iulie, se completează fişele de înscriere cu liceele şi specializările pentru care elevii optează, de pe 9 iulie până pe 14, se face verificare fişelor, înregistrarea acestora în baza de date, trimiterea acestora la Centrul Naţional de Admitere unde vor fi verificare, iar pe 15 iulie va alea loc repartizarea computerizată în învătământ liceal al absolvenţilor. Rezultatele se vor afişa pe data de 16 iulie la unităţile de învăţământ liceal iar între 17 şi 25 iulie, absolvenţii care au fost admişi la licee au îndatorirea de a-şi depune dosarele de înscriere la instituţiile de şcolarizare la care au fost repartizaţi.
Care au fost mediile de admitere la principalele licee din judeţ, anul trecut
In funcţie de media pe care absolvenţii, împreună cu părinţii sau diriginţii, pot deja să o calculeze, ei îşi pot de-acum permite să aprecieze dacă au sau nu şansa de a fi admişi la liceele şi specialităţile pe care şi le-au propus. Pentru aceasta, prezentăm câteva medii minime de admitere la cele mai importante licee din judeţ, respectiv la specializările cele mai importante oferite de acestea. Cu precizarea, încă odată, că în acest an, nota la Evaluarea Naţională reprezintă 75%, iar notele de pe parcursul celor patru ani de gimnaziu vor reprezenta numai 25% din media totală de admitere, faţă de ponderea 50 – 50% care a existat în 2013.
Anul trecut, 6.880 de elevi şi-au depus opţiunile de admitere la liceu, iar dintre aceştia, 297 au fost admişi cu medii între 3.56 şi 4.99. Cel mai bine cotat liceu din judeţ, a fost anul trecut Colegiul Naţional “Petru Rareş”. Aici, ultima medie de admitere la specialitatea matematică-informatică bilingv engleză a fost 9.74, la specialitatea matematică-informatică ultima medie a fost 9.67, iar cea mai mică medie de admitere a fost 8.48 la filologie. La Colegiul Naţional “Petru Rareş” s-a intrat anul trecut, la toate specialităţile cu medii de peste 9.00. Si Colegiul Naţional “Stefan cel Mare” a ţinut sus ştacheta în anul 2013. Ultima medie la admitere la specialitatea matematică-informatică a fost 9.19, la Stiinţe ale naturii 9.51, iar la Stiinţe sociale 9.00. Următorul loc în topul liceelor de anul trecut, l-a ocupat Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, unde ultima medie de admitere a fost peste 8. La specialitatea matematică-informatică a liceului, ultima medie de admitere a fost 8.74, la Stiinţe sociale 8.48, iar la filologie 8.44. La Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir”, ultimii elevi admişi au avut medii de 7.49 pentru specializarea comerţ, 7.30 pentru turism şi servicii, iar la matematică-informatică ultima medie admisă a fost de 7.49. La specialitatea filologie din cadrul Colegiului Naţional “Ciprian Porumbescu”, ultima medie cu care s-a intrat a fost 7.39, la mediile pentru specialităţile cu profil artistic fiind adunate şi notele de la probele vocaţionale. Colegiul de Informatică “Spiru Haret” a admis ultima medie de 6.62 la profilul matematică-informatică, 7.33 la Stiinţe ale naturii şi 7.70 la filologie. La Liceul Teoretic “Ion Luca” Vatra Dornei, cea mai mare ultimă medie de admitere a fost 6.83 la specializarea matematică-informatică, 5.13 la Stiinţe ale naturii, 5.19 la Stiinţe sociale şi 5.99 la filologie. Ultimele medii cu care elevii au intrat la specializările Colegiului “Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, au fost 6.16 la matematică-informatică, 8.06 la Stiinţe sociale şi 4.34 la turism şi Alimentaţie. Cu medii mari au intrat la liceu şi proaspeţii elevi ai Colegiului Naţional “Edoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi. Aici, ultima medie de admitere a fost 8.90 pentru specializarea matematică-informatică, 8.73 pentru Stiinţe ale naturii, 8.39 la filologie şi 8.24 la Stiinţe sociale. (Ida MOISII)

Vezi si

Sediul Filialei Surzilor Suceava riscă să rămână fără acoperiș după ce vijeliile au afectat serios clădirea, care se afla deja într-o stare precară

Vijelia de miercuri a stârnit mari probleme pentru unele structuri din municipiul Suceava, printre care …