Sunday , July 21 2024

6.500 de candidați încep azi Evaluarea Națională. 500 de elevi de clasa a VIII-a nu au reușit să ajungă până în această etapă

Pentru evaluarea lucrărilor scrise a fost constituit un Centru zonal de evaluare – Liceul cu Program Sportiv Suceava, cu două puncte de lucru: Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava și Școala Gimnazială Nr. 10 Suceava. Primele rezultate vor fi afișate miercuri, 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). De menționat că la începutul anului școlar 2023-2024 erau înscriși în clasa a VIII-a 7.022 de elevi, iar la simularea Evaluării Naționale din acest an 6.625 de elevi au fost prezenți la ambele probe. Au obținut medii peste 5, adică au promovat simularea, 60,45% dintre candidați, un procent mai mic față de anul anterior, și nu s-a obținut nicio medie de 10.

Absolvenții clasei a VIII-a încep Evaluarea Națională marți, 25 iunie a.c., cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar pe 27 iunie va avea loc proba la Matematică. În județul Suceava sunt înscriși pentru a susține aceste probe 6.514 elevi. Inspectoratul Școlar Județean Suceava a transmis că examenul va fi organizat în 156 centre de examen. De menționat că la începutul anului școlar 2023-2024 erau înscriși în clasa a VIII-a 7.022 de elevi, iar la simularea Evaluării Naționale din acest an 6.625 de elevi au fost prezenți la ambele probe. Au obținut medii peste 5, adică au promovat simularea, 60,45% dintre candidați, un procent mai mic față de anul anterior, și nu s-a obținut nicio medie de 10.

Conform procedurii cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor, au fost aprobate 41 de solicitări de desfășurare a examenului în condiții speciale. Este vorba despre prelungirea timpului de lucru cu maxim 2 ore pentru 37 elevi, dintre care 26 în următoarele condiții: 9 cu interpret mimico-gestual, 9 într-o sală separată (dintre care 2 cu profesor însoțitor), 4 cu dispozitiv de monitorizare a glicemiei, pompă de insulină,  glucometru și telefon mobil, iar 4 cu utilizarea materialelor compensatorii (tabele cu formule) și instrumente compensatorii (calculator), transmiterea subiectelor prin dictare de către unul din profesorii asistenți pentru 4 elevi, în săli de clasă separate, fără prelungirea timpului de lucru.

Accesul candidaților în unitățile de învățământ/centrele de examen este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valid și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru. Probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne (acolo unde este cazul, pot fi solicitate și pagini suplimentare). Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore), calculate după completarea casetei de identificare. Probele sunt monitorizate audio-video.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare. De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen. Nu sunt acceptați în examen candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop.

Evaluarea Naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a va fi digitalizată. Subiectele și baremele de corectare vor fi disponibile pe site-ul subiecte.edu.ro, în fiecare zi cu probă scrisă, începând cu ora 15:00.

Pentru evaluarea lucrărilor scrise a fost constituit un Centru zonal de evaluare – Liceul cu Program Sportiv Suceava, cu două puncte de lucru: Școala Gimnazială Nr. 4 Suceava și Școala Gimnazială Nr. 10 Suceava.

Primele rezultate vor fi afișate miercuri, 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie. (O. NUȚU)

 

Vezi si

Copil rănit ușor, la Frasin, într-un accident produs de un șofer care nu a acordat prioritate

Sâmbătă, în jurul ora 13.05, C. Cosmin, de  29 ani, din  Târnăveni – Mureș,  conducea …

One comment

  1. Scannerele ne-au “lasat” pe la mijlocul treburilor, platforma s-a aglomerat si blocat… Digitalizare facuta in graba, sa nu ne mai arate cu degetul…