Friday , March 29 2024

6.289 de absolvenți de liceu din județul Suceava s-au înscris pentru examenul de Bacalaureat

Au fost organizate 33 de centre de examen și 4 centre de evaluare. În această perioadă se derulează etapa echivalării și recunoașterii competențelor lingvistice și digitale pentru absolvenții de liceu, care se va încheia în data de 17 iunie, o etapă care nu presupune participarea efectivă a candidaților. Prima probă a examenului național de Bacalaureat are loc pe 22 iunie, când absolvenții de liceu vor susține proba scrisă la limba și literatura română.

examen, Bacalaureat, Sucava

Inspectoratul Școlar Județean Suceava a informat că pentru Examenul național de Bacalaureat din acest an s-au înscris 6.289 de candidați, fiind organizate 33 de centre de examen și 4 centre de evaluare.

Potrivit calendarului examenului de Bacalaureat, în data de 11 iunie a început etapa echivalării și recunoașterii competențelor lingvistice și digitale pentru absolvenții de liceu, care se va încheia în data de 17 iunie, o etapă care nu presupune participarea efectivă a candidaților.

Procedurile de echivalare înlocuiesc probele orale de competențe, care au fost eliminate din cauza pandemiei de COVID-19. Doar candidații care nu au studiat disciplina tehnologia informației și a comunicațiilor în liceu trebuie să se prezinte fizic pentru a susține proba de competențe digitale.

Pentru cei care au făcut TIC, competențele digitale sunt echivalate cu media aritmetică a mediilor anuale la materia TIC din clasele a IX-a și a X-a. Echivalarea competențelor de comunicare în limba română se va realiza în baza calculului mediei aritmetice a mediilor de la limba și literatura română din cei 4 ani de liceu. În funcție de aceasta, candidatul va primi unul din calificativele ”utilizatori medii”, pentru cei cu media între 5 și 6,99, ”utilizator avansat” pentru cei cu medii între 7 și 8,49, iar cei cu mediile între 8.50 și 10 primesc calificativul ”utilizator experimentat”.


Calificativele pentru competențele în limbă străină sunt nivel A1 – pentru media cuprinsă între 5 și 5.99, nivel A2 – pentru media cuprinsă între 6 și 6.99, nivel B1 – pentru media cuprinsă între 7 -8.49 și nivel B2 – pentru media cuprinsă între 8.50 și 10.

Prima probă a examenului național de Bacalaureat are loc pe 22 iunie, când absolvenții de liceu vor susține proba scrisă la limba și literatura română, urmând ca pe 23 iunie să fie evaluați candidații care fac parte din minoritățile naționale, la proba scrisă de limbă și literatură maternă. În data de 24 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar pe 25 iunie proba la alegere a profilului și a specializării. Pe 30 iunie candidații vor afla rezultatele Bacalaureatului, iar în aceeași zi se pot depune și eventualele contestații, dar și pe 1 iulie, până la ora 12:00. În data de 5 iulie vor fi afișate rezultatele finale ale tuturor candidaților, etapă ce va încheia examenul național de Bacalaureat.

Absolvenții de liceu care, din motive medicale, nu vor putea susține Bacalaureatul în prima sesiune, se vor putea înscrie, începând cu data de 29 iunie, pentru sesiunea specială organizată de Ministerul Educației. Este vorba despre candidați care nu vor fi lăsați să intre la probele din prima sesiune din cauza temperaturii peste maximul admis, cei care se vor afla în izolare sau în carantină din cauza coronavirusului. Această sesiune specială va începe cu prima probă scrisă, la Limba și literatura română, în data de 6 iulie și se va încheia pe 12 iulie, când vor fi afișate rezultatele. (Oana NUȚU)




Vezi si

Codul galben de vânt puternic, prelungit până vineri seara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri dimineață o atenţionare Cod galben de vânt puternic …