Wednesday , April 24 2024

55 de hectare de vegetaţie uscată, arse în urma unor incendii necontrolate

In perioada 10 – 14 aprilie 2015, pompierii suceveni au intervenit la 40 de incendii, din care 31 la terenuri cu vegetaţie uscată, în urma cărora au ars 55 de hectare de vegetaţie uscată şi arbuşti

pompieri [800x600]


În doar patru zile, în intervalul 10 – 14 aprilie 2015, pompierii militari suceveni au intervenit în 183 de situaţii de urgenţă. Din cele 40 de incendii înre-gistrate în această perioadă, pentru 31 s-a intervenit pentru localizarea şi stingerea flăcărilor izbucnite la vegetaţia uscată. Au fost incendiate şi a ars vegetaţia uscată şi arbuşti de pe o suprafaţă totală de aproximativ 55 de hectare.
Deşi vântul a suflat cu putere în aceste zile, cetăţenii au dat foc la mirişti, resturi menajere ori la a vegetaţie uscată, punând în pericol gospodării şi anexe, fonduri forestier şi chiar vieţi omeneşti. Pentru stingerea acestor incendii, subunităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava au intervenit cu 40 de autospeciale şi 200 de pompieri militari, în unele locaţii acestea fiind sprijinite de serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă şi de lucrători ai ocoalelor silvice.
Terenurile incendiate au fost de pe raza localităţilor Suceava, Fălticeni, Huşi – comuna Preuteşti, Arbore, Lipoveni, Rădăşeni, Vâlcele – comuna Stroieşti, Liteni, Leucuşeşti – comuna Preuteşti, Gura Humorului, Vama, Pădureni – oraş Siret, Vicovu de Sus, Cojocăreni – comuna Zamostea, Siret, Vatra Dornei, Ruşi – comuna Forăşti, Cacica, Hârtop, Marginea, Bălcăuţi şi Moara, în ultima locaţie înre-gistrându-se şi cea mai mare suprafaţă de teren incendiat, respectiv 10 hectare.
Statisticile referitoare la incendii din ultimii ani arată că în judeţul Suceava, odată cu încălzirea vremii, se produce cel mai mare număr de arderi necontrolate ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole de vegetaţie uscată. În aceeaşi perioadă se înregistrează un număr ridicat de incendii la gospodăriile populaţiei, având drept cauză focul deschis efectuat pentru curăţenia de primăvară prin distrugerea resturilor menajere sau furajere din grădini şi curţi.
Pompierii le reamintesc sucevenilor că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.
“Tragem un semnal de alarmă primarilor care trebuie să ia măsuri pentru stoparea acestui fenomen. Un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autorităţile administraţiei publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conştientizeze şi să determine populaţia să se comporte şi să acţioneze în spirit civic. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă <<Bucovina>> al judeţului Suceava, Comisariatul Judeţean Suceava al Gărzii de Mediu, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava vor lua măsuri pentru sancţionarea celor care nu respectă normele specifice de apărare împotriva incendiilor atunci când se utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor”, a precizat Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Grav accident pe E85, la Pătrăuți. Două persoane au fost rănite

Marți seara, în jurul orei 21.00, pe E 85, în localitatea Pătrăuți, a avut loc …